Από η Κυβέρνηση καθυστερεί τα διαχειριστικά σχέδια μαζί με τις Περιφέρειες, μην μπορώντας έτσι να ενσωματώσει καινούργια βοσκοτόπια στο σύστημα ως επιλέξιμα, κι από την άλλη πετάει έξω από τις επιδοτήσεις εκτάσεις με κάθε τρόπο (π.χ. μέσω αποκαλύψεων για δήθεν παρατυπίες, με την ανανέωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.).

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση-παρέμβαση προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός της νέας ΚΑΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους, αλλά και τις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς, από ξεκάθαρη ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, μετά την ψήφιση του Κανονισμού 2393/2017-OMNIBUS και τις δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020 (Φεβρουάριο και Απρίλιο), το οποίο δέχθηκε την ερμηνεία των ελληνικών αρχών, ότι στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας μπορεί πέρα από την ποώδη και θαμνώδη βλάστηση (συνηθισμένη στις βόρειες χώρες) να συμπεριληφθεί και η ξυλώδης βλάστηση (μεσογειακός βοσκότοπος), συνοδευόμενες από την επιστροφή για τη χώρα του ποσού των 460 εκ. ευρώ καταλογισμών, οι οποίοι είχαν επιβληθεί για τα έτη 2009-2013.

Featured Image

Άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  σε συνδυασμό με τον κανονισμό OMNIBUS είναι η ενσωμάτωση αυτόματα επιπλέον 9,6 εκ στρεμμάτων ελληνικών βοσκοτόπων, που είχαν εξαιρεθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την πληρωμή ενισχύσεων που τυχόν δεν είχαν καταβληθεί απο το 2015 και μετά, σε κτηνοτρόφους.

Η μη έγκαιρη αλλά και  ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των εν λόγω εκτάσεων έχει ως συνέπεια τον κίνδυνο αυτές να μείνουν εκτός νέας ΚΑΠ 2021-2027, η διαπραγμάτευση της οποίας μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε.  Έτσι η χώρα και οι κτηνοτρόφοι μας κυρίως θα χάσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού φυσικού πόρου, τόσο σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσμέτρηση των σημαντικών ποσοτήτων CO2 που δεσμεύουν οι βοσκότοποι, προσδίδοντας θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο στην ελληνική γεωργία».

Επειδή όλα όσα αφορούν την νέα πράσινη στρατηγική (Green deal) ‘’από το χωράφι στο πιάτο’’ (From Farm to Fork) δεν θα μπορούν να εφαρμοσθούν, χωρίς την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων, αλλά κι επειδή οι καθυστερήσεις τόσο από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ δημιουργούν σοβαρότατο, κίνδυνο, η αλλαγή του κανονισμού OMNIBUS  του 2017 και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μείνουν «κενό γράμμα» για την χώρα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό, με ποιον τρόπο θα ενσωματώσει άμεσα και με διαφάνεια τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων, ώστε να αξιοποιηθούν υπέρ των κτηνοτρόφων  με την Νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027;

Τον ρωτώ επίσης με ποιον τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην κατανομή και παραγωγική αξιοποίηση των βοσκοτόπων, αλλά και με ποιο τρόπο θα επιταχύνει  την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης;