Ο José Francisco Nebot, επικεφαλής εσπεριδοειδών στο Castellón στη La Unió επιβεβαιώνει ότι ο πυρετός στην αγορά χωραφιών συνεχίζεται έντονα, «τα επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν μεγάλες φάρμες και γνωστές εταιρείες. Αυτό μας λέει ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους αν τηρηθεί ο νόμος της τροφικής αλυσίδας και όλοι οι κρίκοι είναι υποστηρικτικοί, γιατί αλλιώς πρέπει πάντα να τους χάνουμε, τους παραγωγούς», επισημαίνει.
Ποια ισορροπία κρατάτε για την τρέχουσα καμπάνια αυτή τη στιγμή;
Χοσέ Φρανσίσκο Νεμποτ. Σε γενικές γραμμές, ήταν μια αποδεκτή καμπάνια στην επαρχία του Castellón όσον αφορά τις τιμές που ελήφθησαν, λόγω της χαμηλής χωρητικότητας τόσο στην Ισπανία όσο και στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές χώρες. Έτσι, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει εκπληρωθεί. Το κυριότερο, αλλά θα το έβαζα στα μεγάλα προβλήματα παρασίτων (αράχνη και μύγα της Μεσογείου) που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη καταστροφή για τις κλημεντίνες μας, την κύρια ποικιλία στις περιοχές μας.
VF. Ποιες ποικιλίες έχουν καλύτερη συμπεριφορά στις αγορές;
JFN. Οι ποικιλίες με την καλύτερη συμπεριφορά είναι αυτές που έχουν μεγάλη χρήση στην αποθήκευση και στο ράφι. Συνήθως είναι αυτό που ξέρουμε ως «βασιλικά», αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν και ελεγχόμενες παραγωγές.
VF. Τι αυξήσεις κόστους υφίστανται στην παραγωγή και τι ενίσχυση ζητούν;
JFN. Οι αυξήσεις είναι πραγματικά μη βιώσιμες, καθώς το κόστος μας συνδέεται με τα καύσιμα (ντίζελ, λιπάσματα και φυτοϋγειονομικά προϊόντα) και με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (αρδευτική κοινότητα). Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών δεν θέλουν να ζουν επιδοτούμενοι, θέλουμε να έχουμε αξιοπρεπείς τιμές για τις καλλιέργειές μας και έτσι να κάνουμε το επάγγελμά μας βιώσιμο. Αυτό το υψηλό κόστος παραγωγής εμποδίζει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Συνεχίζουμε να ζητάμε βοήθεια και μέτρα για την αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής. Και ότι είναι προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα της επικράτειάς μας. Δεν είναι αποδεκτό η κρατική βοήθεια για την άμβλυνση της αύξησης των λιπασμάτων να μην φτάνει ούτε το 65% των αγροτών στο Castellón. Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.
VF. Υπάρχει ακόμη αύξηση των αγορών από μεγάλες εκμεταλλεύσεις εσπεριδοειδών στο Castellón;
JFN. Ναι φυσικά, επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν μεγάλες συμμετοχές και γνωστές εταιρείες. Αυτό μας λέει ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους εάν τηρείται ο νόμος της τροφικής αλυσίδας και όλοι οι κρίκοι είναι υποστηρικτικοί, γιατί διαφορετικά πρέπει πάντα να χάνουμε το ίδιο, οι παραγωγοί.
VF. Πώς βλέπετε το μέλλον του κλάδου και τι ζητούν από τις διοικήσεις οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών από την Castellón;
JFN. Το βλέπω με αισιοδοξία και ταυτόχρονα με αβεβαιότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο ενωμένη και δεν είναι καθόλου υποστηρικτική, αφού τα συμφέροντα λίγων (εισαγωγέων) υπερισχύουν της ασφάλειας των τροφίμων των ευρωπαίων καταναλωτών. Η οικονομία υπερισχύει της υγείας των πολιτών. Όλες οι συμφωνίες που υπογράφουμε με τρίτες χώρες ευνοούν αυτούς που εισάγουν στην Ευρώπη και βλάπτουν τις εξαγωγές μας. Ζητάμε από τις διοικήσεις να είναι δίπλα στον αγρότη και να νομοθετήσουν ανάλογα. Και ότι όταν δεν έχουν ξεκάθαρη θέση να πάρουν, συμβουλεύονται τους επαγγελματίες (στις επαγγελματικές αγροτικές οργανώσεις, μεταξύ τους τη δική μας) πριν πάρουν λάθος αποφάσεις.
Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη και ευαισθησία για να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις φάρμες μας. Η κιτοκαλλιέργεια στο Castellón είναι ένα σημαντικό μέρος του τοπίου της, εκτός από τη σταθεροποίηση του CO2 και την απελευθέρωση οξυγόνου, βοηθά στην πρόληψη πυρκαγιών, αποτρέπει τη διάβρωση, περιέχει άγρια ζωή και, πάνω απ ‘όλα, διανέμει πλούτο. Ποια έξυπνη διοίκηση θα ήταν ικανή να καταστρέψει τις παραδόσεις ενός αιώνα, μιας επικράτειας.
valenciafruits