Πάμε στην τελευταία για σήμερα ερώτηση που είναι η δεύτερη με αριθμό 81/6-7-2022 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον ΥπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-7,2 εκατομμύρια ευρώ υπολείπονται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης». 

Κύριε Αχμέτ, καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα. Έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας. 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Καταρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό που βρίσκεται εδώ πέρα και θέλω να είμαι δίκαιος σε αυτό. Η παρούσα Κυβέρνηση -το έχω πει πολλές φορές- όντως έρχεται και απαντάει στις επίκαιρες ερωτήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Κύριε Υπουργέ, αυτό το θέμα για την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες έχει συζητηθεί στην Ολομέλεια αυτή και με άλλους συναδέλφους και με εσάς ίσως, αλλά και με τον κ. Γεωργαντά. Κάθε περιφέρεια φυσικά καλά κάνει και διεκδικεί περισσότερους πόρους. Το αντικείμενο που θα συζητήσουμε σήμερα με δύο απλά λόγια είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Θράκη. 

Στη Θράκη -το αναφέρω για τα στοιχεία, να μας ακούσουν και οι συμπολίτες μας- κατατέθηκαν χίλιες τετρακόσιες εξήντα αιτήσεις, δηλαδή χίλια τετρακόσια εξήντα νέα παιδιά θέλησαν να γίνουν αγρότες. Ο προϋπολογισμός ήταν γύρω στα 52 εκατομμύρια ευρώ. Διατέθηκαν 45 εκατομμύρια με αποτέλεσμα χίλια διακόσια έντεκα άτομα να ενταχθούν. Δηλαδή εκατόν ενενήντα ένα άτομα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν,παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις. Απαιτούνται άλλα 7 εκατομμύρια. 

Εμείς, αφού ερευνήσαμε το θέμα, λέμε ότι μπορεί αυτά τα χρήματα να διατεθούν από τα ΠΑΑ, που υπάρχουν ακόμα αδιάθετοι πόρους και δεν έχουν λειτουργήσει και όπως φαίνεται δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν αυτά, προκειμένου να καλύψουν.

Κύριε Υπουργέ, εδώ η Βουλή έκανε μια ολόκληρη Διακομματική Επιτροπή με πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως, με Πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη και όλα τα κόμματα συμμετείχαμε σε αυτή τη Διακομματική Επιτροπή. Εκδόθηκε ένα ολόκληρο πόρισμα το οποίο συζητήθηκε εδώ μέσα στη Βουλή και η Ελληνική Βουλή ασχολήθηκε με αυτό πάνω από ενάμιση χρόνο. Μάλιστα αποφασίστηκε να γίνει και μια Επιτροπή παρακολούθησης των πορισμάτων της Διακομματικής Επιτροπής. 

Όπως θα ξέρετε, κύριε Υπουργέ, στη Διακομματική Επιτροπή υπάρχει σαφής γνωμάτευσηπρος εσάς για τον πρωτογενή τομέα. Βέβαια, το πόρισμα δεν είναι εκτελεστό, αλλά είναι μια ισχυρή κοινοβουλευτική πρόταση να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας ιδίως ως προς τους νέους αγρότες. Άρα απλό είναι το ερώτημα. Εφόσον υπάρχει και αυτή η ισχυρή γνωμάτευση, υπάρχουν δέκα λόγοι παραπάνω προκειμένου η Θράκη να ενισχυθεί με νέους αγρότες, δηλαδή να κρατήσουμε τους νέους μας στη γη τους, να μπορέσουν να γίνουν νέοι αγρότες, να δεσμευτούν να μείνουν στην αγροτιά, όπως λέει το πρόγραμμα, αλλά και περαιτέρω να τους δοθεί η δυνατότητα. 

Εγώ νομίζω ότι για πολλούς λόγους πρέπει να δείτε το θέμα σοβαρά και χωρίς να αδικήσουμε και τους άλλους νομούς. Να δοθεί έστω ισομερώς η δέουσα προσοχή λόγω και της ιδιαίτερης κατάστασης που υπάρχει στη Θράκη και πραγματικά οι νέοι φεύγουν. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου να απορροφηθούν όλοι αυτοί είναι οι νέοι αγρότες. 

Περιμένω μια απάντηση από εσάς. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Θα σας απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Ευχαριστώ και τον συνάδελφο Βουλευτή για την ερώτηση και για το θέμα της ερώτησής του που είναι οι νέοι αγρότες, οι νέοι της χώρας μας που όλοι μας δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτούς και όλοι θέλουμε να τους δώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες στις οποίες θα μπορέσουν να απασχοληθούν να ενταχθούν να προκόψουν και να μπορέσουν στη συνέχεια να φτιάξουν μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία ως αγρότες και ως επιχειρηματίες της υπαίθρου. 

Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία για το πρόγραμμα που αποδεικνύει αυτό το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας. Καταρχήν, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 420 εκατομμύρια για τις δεκατρείςπεριφέρειες της χώρας όπου η κατανομή έγινε σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Κάθε περιφέρεια, λοιπόν, της χώρας είχε το δικό της ποσό.

Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυτό το ποσό ήταν στην αρχή γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια επειδή υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η Κυβέρνηση αύξησε το συνολικό ποσό για όλη τη χώρα από τα 420 εκατομμύρια κατά τρία περίπου 105 εκατομμύρια ευρώ και πήγαμε στα 520 περίπου εκατομμύρια για όλη τη χώρα δηλαδή μια αύξησηπροϋπολογισμού γύρω στο 25% περίπου.

Για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυτό το ποσό είχε ως συνέπεια -η αύξηση- να πάμε στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Τι είχε γίνει στο παρελθόν;Συνολικά για τη χώρα είχαν δοθεί 250 εκατομμύρια ευρώ στην πρόσκληση του 2016, ένα ποσό πολύ μικρότερο. Στη Θράκη το συνολικό αυτό ποσό ήταν γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, βλέπουμε ότι έχουμε έναν διπλασιασμό του ποσού που δόθηκε για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, από τα 25 εκατομμύρια ευρώ στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τι άλλο κάναμε εμείς συνολικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Λειτούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως πρόγραμμα «πιλότος» και για τα υπόλοιπα προγράμματά μας, διότι καταργήσαμε τον φυσικό φάκελο. Η αίτηση έγινε μόνο ηλεκτρονικά ψηφιακά. Ηαξιολόγηση έγινε κι αυτή ηλεκτρονικά και ψηφιακά. Καταφέραμε και κάναμε το εξής: Από δέκα δικαιολογητικά τα εννέα δικαιολογητικά συλλέχθηκαν με διαλειτουργικότητες μέσα από το γραφείο του μελετητή που υποβλήθηκε η πρόταση και το ένα μόνο δικαιολογητικό απαιτούσε τη φυσική παρουσία σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Άρα, με αυτόν τον τρόπο μειώσαμε τον φόρτο εργασίας και την ταλαιπωρία των νέων αγροτών, αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα σε έξι μήνες. Γι’αυτό το πρόγραμμα «πιλότος», δηλαδή να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πότε ανοίγει η πρόσκληση, πότε κλείνει, πότε θα μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα για να πάρουν και τα χρήματά τους.

Σας θυμίζω ότι στο παρελθόν για να γίνει η αξιολόγηση στα συγκεκριμένα προγράμματα και σε άλλα απαιτούνταν δώδεκα μήνες, δεκατέσσερις, σε κάποιες περιπτώσεις δεκαοκτώ μήνες. Η προηγούμενη πρόσκληση ξεκίνησε το 2016 και ακόμα τώρα το 2022 έχουμε να αποπληρωθεί η δεύτερη δόση από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Θα απαντήσω πιο συγκεκριμένα στη δευτερολογία μου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Featured Image

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ορίστε, κύριε Αχμέτ, έχετε τρία λεπτά και εσείς.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, αυτά που είπατε όντως είναι έτσι. Εμένα μου αρέσει να είμαι δίκαιος και είμαι ένας άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τον πρωτογενή τομέα.

Η Κυβέρνηση αυτή αύξησε όντως το ποσό της επιδότησης από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ. Ήταν ένα ποσό πραγματικά πάρα πολύ καλό, διότι στην προηγούμενη περίοδο το ποσό που έπαιρναν οι αγρότες για να μπουν στο πρόγραμμα δεν έφτανε ή δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν, με αποτέλεσμα να τα παρατάνε στη μέση, να φεύγουν, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνετε η διαδικασία. Αυξήθηκε το ποσό. Κατανοούμε ότι τα χρήματα είναι πιο πολλά, αλλά και το ενδιαφέρον έρχεται από εκεί. Γιατί; Για πρώτη φορά είδαν οι νέοι αγρότες, οι νέοι άνθρωποι, ότι αξίζει να μπουν σε ένα πρόγραμμα.

Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ δύσκολο να πεις στους νέους να ασχοληθούν με το χωράφι. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι εύκολο σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να πεις στον νέο «έλα να δουλέψεις στα χωράφια». Ακόμη και 100.000 ευρώ να δώσεις κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να δουλέψουν στο χωράδι. Θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, θέλουν να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Το βιοτικό επίπεδο έχει αλλάξει. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένω.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ καλή και όντως σε χρονοδιαγράμματα είναι καλά, όντως φάκελος έχει σύντομο χρόνο, όλα «οκ», αλλά σας λέω εγώ έξω από τα δόντια ότι αυτή η περιοχή, η Θράκη -εγώ ως Βουλευτής της περιφέρειας και του νομού μου ομιλώ- έχει ανάγκη αυτούς τους νέους αγρότες, να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να μην μεταναστεύσουν στην Ολλανδία, να μην πάνε σε άλλες περιοχές, να δουλεύουν με μεροκάματο, να χάνουμε εργατοώρες και να χάνουμε το νέο δυναμικό αυτής της περιοχής.

Το πρόγραμμα είναι καλό, ξεκάθαρα. Εγώ ζητάω με πολιτική βούληση, με παρέμβαση του Υπουργείου να μπορέσουν να βρεθούν αυτά τα χρήματα από άλλους πόρους, ίσως με ένα ειδικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση -δεν το έχω ψάξει, θα το δείτε εσείς με την υπηρεσία σας- πώς μπορούμε να εντάξουμε έναν Έλληνα παραπάνω σε όλη την Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης οι έλεγχοι να είναι ακόμα πιο σκληροί. Για παράδειγμα, η προϋπόθεση να κάτσει επτά χρόνια στο πρόγραμμα -νομίζω επτά είναι τώρα- μπορεί να γίνουν και δέκα. Δεν έχω καμία αντίρρηση ο έλεγχος να είναι σκληρότατος και η επιστροφή να γίνεται, αλλά αυτός που πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με το σιτάρι, τώρα που έχουμε και το επισιτιστικό πρόβλημα, τώρα που η παγκόσμια οικονομία πάει κάπου αλλού, τώρα που έχουμε τόσους πολέμους νομίζω ότι αξίζει η χώρα μας να επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στον πρωτογενή τομέα αρχίζοντας με τους νέους αγρότες.

Δείτε το θέμα, συζητήστε το με το Υπουργείο Οικονομικών και να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ορίστε, κύριε Στύλιο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ.

Επανέρχομαι να δώσω στοιχεία συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι συνολικοί αιτούντες στην περιφέρεια ήταν χίλιοι τετρακόσιοι εξήντα ένας. Εξ αυτών απορρίφθηκαν οι πενήντα εννιά, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Έχουν, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε ενταχθεί οκτακόσιοι εξήντα έξι, διακόσιοι τριάντα εννιά είναι εν δυνάμει εντασσόμενοι, διότι τους έχουμε ζητήσει να μας φέρουν κάποια δικαιολογητικά με κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν και αυτοί οι διακόσιοι τριάντα εννιά και αναμένεται να ενταχθούν άλλα περίπου εκατό άτομα. Συνολικά,λοιπόν, πάμε γύρω στους χίλιους διακόσιους και κάτι. Αν, λοιπόν, κάνετε την αφαίρεση είναι έτσι όπως το είπατε και εσείς, δηλαδή γύρω στους διακόσιους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συμβαίνει διότι το πρόγραμμα έχει μια αξιολόγηση.Όταν δίνει 35.000 ευρώ ή 40.000 ευρώ πρέπει και ζητά από τον ενδιαφερόμενο να έχει μια καλή καλλιέργεια,μια καλλιέργεια η οποία να είναι βιώσιμη. Θέλουμε να αποφύγουμε κάποιος να μπει στο πρόγραμμα, να μην μπορεί να πιάσει τους στόχους και να αναγκαστεί να φύγει. Τότε έχουμε ένα κοινωνικό δράμα, διότι έρχεται το Υπουργείο, έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση -γιατί τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά- και λέει «επιστρέψτε πίσω τα χρήματα». Καταλαβαίνετε και εσείς ότι είναι ένα κίνητρο ισχυρό τα πολλά χρήματα, τα 35.000 έως 40.000 ευρώ, αλλά αν χρειαστεί να τα επιστρέψεις, έχει πολύ μεγάλο ρίσκο και θα δημιουργήσουμε κάποιες καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις έχουμε και δεν θέλουμε να τις βιώσουμε, ούτε εμείς, ούτε εσείς.

Άρα, κάνουμε αξιολόγηση, βλέπουμε ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι από το επενδυτικό σχέδιο που καταθέτει ο κάθε αγρότης, διότι είναι προϋπόθεση να έχει ένα επενδυτικό σχέδιο και να έχει μια εκμετάλλευση η οποία θα του δίνει ένα εισόδημα, μια εκμετάλλευση η οποία, όμως, να είναι πραγματικά επιχειρηματική. Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθαμε και κάνουμε εκπαίδευση και δίνουμε περισσότερη μοριοδότηση σε αυτόν ο οποίος έχει κάνει μια εκπαίδευση στον αγροτικό χώρο, είτε από μια τεχνική σχολή, έχει τελειώσει ένα επαγγελματικό λύκειο στη φυτική ή στη ζωική παραγωγή, είτε από τα ΙΕΚ τα αντίστοιχα ή ακόμα καλύτερα αν κάποιος προχώρησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του δίνουμε επιπλέον μοριοδότηση, διότι καταλαβαίνουμε ότι έχει και τα εφόδια και τις γνώσεις να έρθει και να μείνει στονσυγκεκριμένο χώρο και να εργαστεί και να απασχοληθεί.

Τι άλλο θέλω να ξεκαθαρίσουμε, το οποίο αφορά πολλούς συναδέλφους; Στην πρώτη φάση του προγράμματος εγκρίναμε από τον προϋπολογισμό που δικαιούται η κάθε περιφέρεια το 90% και εκεί περίσσεψε ένα 10%. Αυτό το 10% το έχουμε υπολογίσει, διότι με τις ενστάσεις που θα έχουν δικαίωμα για ένσταση, κάποιος μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τα κριτήρια του και να βρεθεί πολύ πιο πάνω στον πίνακα, άρα να δικαιούται να μπει. Άρα αφήσαμε αυτό το περιθώριο να μπορούν να ενταχθούν και κάποιοι άλλοι λίγοι.

Υπάρχει και μια ακόμα μικρή δυνατότητα. Ποια είναι αυτή η δυνατότητα; Στην αρχική ανακοίνωση έχουν ανακοινωθεί από τις δεκατρείς περιφέρειες οι επτά από το Υπουργείο μας. Οι υπόλοιπες δεν είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν όλη την αξιολόγηση. Πιθανόν -δεν είμαστε σίγουροι- να περισσέψουν κάποια χρήματα στις υπόλοιπες περιφέρειες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την Ήπειρο. Στην Ήπειρο είχαμε προϋπολογίσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα περί τους εννιακόσιους τριάντα. Τελικά οι συνολικές αιτήσεις στην Ήπειρο δεν ξεπερνούσαν τους εξακόσιους πενήντα. Άρα, περίσσεψαν χρήματα. Αυτά τα χρήματα στην ανακατανομή που κάναμε στην πρώτη φάση τα υπολογίσαμε.

Υπάρχουν όμως περιφέρειες όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θα δούμε και από εκεί τιθα περισσέψει.

Θέλω να ξέρετε τα εξής. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής και της Ολομέλειας. Λέω πραγματικά μια αίσθηση εθνικής ευθύνης ότι αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα της Θράκης και τη θέληση που έχουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουμε την περιφέρεια και ειδικά την περιφέρεια η οποία είναι κοντά στα σύνορα.Δηλαδή, τα μικρά νησιά, αυτούς που είναι στα σύνορα στη βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, την Θράκη. Να στηρίξουμε πραγματικά τα σύνορα μας. Το αντιλαμβάνομαι. Καταλαβαίνω, λοιπόν, το πόρισμα της επιτροπής που έγινε από την κ. Μπακογιάννη και τις κατευθύνσεις που έδωσε. Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.Δεν ξέρω αν θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα έχουμε να διανείμουμε.

Σας βάζω και το εξής. Είμαστε σε μία περίοδο και σε μία συγκυρία όπου θέλουμε να έχουμε εξασφαλίσει τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Θέλουμε να λειτουργεί αδιατάραχτα η εφοδιαστική αλυσίδα. Άρα,έχουμε κι άλλες ανάγκες να καλύψουμε πέρα από το πρόγραμμα των νέων γεωργών, νέων αγροτών.Έχουμε κι άλλα προγράμματα με τα οποία θα βοηθήσουμε τους νέους αγρότες, όπως είναι η «Ελληνική Γεωργία». Κι εκεί δόθηκαν πολλά χρήματα. Επίσης, οι γεωργικές συμβουλές θα είναι δωρεάν. Και από εκεί μέσα θα τους βοηθήσουμε. Έχουμε και τα σχέδια βελτίωσης που τα περιμένουμε μέσα στο φθινόπωρο. Τα προετοιμάζουμε. Να τα περιμένουν οι αγρότες μας. Θα ανοίξει κι εκεί πρόσκληση. Κι εκεί θα δοθεί η δυνατότητα κάποιοι που δεν κατάφεραν τώρα ή δεν είχαν ένα καλό επενδυτικό σχέδιο να το τροποποιήσουν, να το βελτιώσουν και να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης. Θα έχει κι εκεί αρκετά χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση να δούμε αφού ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα τι θα περισσέψει. Με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στη Θράκη θα το διαχειριστούμε και θα το αντιμετωπίσουμε, χωρίς να θέλω να υποσχεθώ κάτι που ξεπερνά και εμένα αυτή τη στιγμή και το τι θα μας προκύψει. 

Ευχαριστώ πολύ.

Featured Image