Άκρως ενδιαφέρον το ρεπορτάζ από την περιοδεία Αυγενάκη στο θεσσαλικό κάμπο.

Ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη περιοδεία Αυγενάκη στο θεσσαλικό κάμπο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη με συμμετοχή των φορέων το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου εκπρόσωπος δεν υπήρχε παρών.

Μεγάλη κουβέντα έγινε για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, στην εφαρμογή των οποίων οι αγρότες που πάνε να κάνουν ΟΣΔΕ, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα πολλοί να μην μπορούν να την κάνουν.

Featured Image

Από τη συζήτηση προέκυψε πως μεγάλες θα είναι οι απώλειες λόγω έλλειψη πρασινίσματος για τους αγρότες με δέντρα. Επίσης αναφέρθηκε πως ειδικά για φέτος, όσοι δεν κάνουν οικολογικό σχήμα (πολλοί θα είναι και κτηνοτρόφοι καθώς μπορούν μόνον ένα να εφαρμόσουν), θα καλυφθούν εν μέρει με χρήματα που θα είναι διαθέσιμα από τα μη ενεργοποιημένα οικολογικά σχήματα και τα οποία θα πάνε στη βασική ενίσχυση. Έτσι όμως θα δημιουργηθούν αγρότες δυο ταχυτήτων: Εκείνοι που θα κάνουν τρία π.χ. οικολογικά σχήματα και θα πάρουν και προσαύξηση βασικής και εκείνοι που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα ή και κανένα οικολογικό σχήμα και θα έχουν τεράστια απώλεια.

Το ΥπΑΑΤ πρέπει επιτέλους να δει σοβαρά την κατάσταση καθώς δεκάδες χιλιάδες αγρότες συρρέουν στα ΚΥΔ κάνουν δήλωση και δεν ξέρουν πόσα χρήματα θα πάρουν. Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι ο Λ. Αυγενάκης έχει αποφασίσει ήδη να προσπαθήσει να “θεραπεύσει” τα προβλήματα με τα οικολογικά με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ακολουθώντας τη γραμμή που επιβάλλουν συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία αντιτίθενται σφόδρα στο τωρινό status quo στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όλη δηλαδή η κουβέντα που γίνεται για τους αγρότες και τα συμφέροντα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνεται για τα μάτια του κόσμου, με την ιστορία με τον… χαλίφη που ήθελε να γίνει κι εκείνος χαλίφης, να υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση ζημιωμένοι θα είναι οι Έλληνες αγρότες που θα δουν κουρεμένα τα ποσά επιδοτήσεων φέτος έως και 50-60% σε σχέση με πέρσι.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image