Μια ιστορική ξηρασία που καταστρέφει τις καλλιέργειες της Αργεντινής έχει βαθύνει την οικονομική κρίση του γίγαντα που εξάγει σιτηρά, αυξάνοντας τους φόβους για χρεοκοπία και θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το νοτιοαμερικανικό έθνος, ο κορυφαίος εξαγωγέας επεξεργασμένης σόγιας στον κόσμο και η νούμερο τρία πηγή καλαμποκιού, βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 60 και πλέον ετών, η οποία έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες απότομες περικοπές των προβλέψεων για τη συγκομιδή.

Οι προβλέψεις αυτές μειώθηκαν εκ νέου την Πέμπτη από το χρηματιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες, αφού το χρηματιστήριο του Ροζάριο μείωσε τις προβλέψεις του για την παραγωγή σόγιας σε 27 εκατομμύρια τόνους, τη χαμηλότερη τιμή από τις αρχές του αιώνα, όταν είχε φυτευτεί πολύ μικρότερη ποσότητα της καλλιέργειας.

Η εικόνα είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένη με τις κιτρινισμένες καλλιέργειες καλαμποκιού να χρωματίζουν το αριστερό μισό και να συναντούν μια ελαφρώς γέρουσα γραμμή πράσινων καλλιεργειών βαμβακιού στη δεξιά πλευρά.
Οι καλλιέργειες ενός αγροκτήματος, που φαίνονται στις 8 Φεβρουαρίου, ξεραίνονται εν μέσω ιστορικής έλλειψης βροχοπτώσεων στην πόλη Tostado της βόρειας Αργεντινής.

“Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κλιματικό γεγονός”, δήλωσε στο Reuters ο Julio Calzada, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας του χρηματιστηρίου του Rosario.

Πρόσθεσε ότι οι αγρότες, ιδίως στην εύφορη περιοχή Πάμπας, αντιμετωπίζουν απώλειες ύψους 14 δισ. δολαρίων, με την παραγωγή τους να αναμένεται να είναι περίπου 50 εκατ. τόνους λιγότερη για τις καλλιέργειες σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού.

“Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι οι τρεις καλλιέργειες αποτυγχάνουν. Όλοι περιμένουμε να βρέξει”, πρόσθεσε.

Featured Image

Η ξηρασία αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Αργεντινή. Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, η χώρα αντιμετωπίζει ήδη τον πληθωρισμό 99 τοις εκατό και ένα τείχος αποπληρωμής τοπικών και διεθνών χρεών προς τους ομολογιούχους και το ΔΝΤ.
Το σιτάρι είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας και οι παραπαίουσες καλλιέργειες καθυστερούν τα σχέδια για την ανασυγκρότηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αργεντινής.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη χαλάρωση των στόχων συσσώρευσης αποθεμάτων για το έτος. Οι αναλυτές έχουν επίσης μειώσει τις προοπτικές για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

“Η κατάσταση είναι δραματική”, δήλωσε ο Luis Zubizarreta, επικεφαλής του επιμελητηρίου για τα εμπορικά λιμάνια και της ένωσης βιομηχανίας σόγιας. “Επηρεάζει ολόκληρη την οικονομική κατάσταση της χώρας και το εισόδημα του ξένου συναλλάγματος σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αργεντινή”.

Πρόσθεσε ότι η ροή των σιτηρών στα λιμάνια βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα “επειδή δεν υπάρχει εμπόρευμα”.

Η ξηρασία που πλήττει τους αγρότες της Αργεντινής, η οποία έχει επιδεινωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, χρονολογείται σε ορισμένες περιοχές από τον Μάιο του 2022. Η χώρα έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ κύματα καύσωνα την περίοδο 2022-2023.

Τα χρηματιστήρια σιτηρών έχουν προειδοποιήσει ότι οι προβλέψεις για τη σόγια και το καλαμπόκι θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο αν δεν έρθουν βροχές.

aljazeera.com

Featured Image