Οι Ευρωπαίοι υπέμειναν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί το προηγούμενο έτος, με πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονα κύματα καύσωνα να πλήττουν την ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση https://climate.copernicus.eu/esotc/2021 επιστημόνων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε.
Οι θερινές θερμοκρασίες ήταν περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών, με την Ιταλία να καταγράφει ακόμη και θερμοκρασίες 48,8 βαθμών Κελσίου – ένα προσωρινό ρεκόρ για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένας ιδιαίτερα κακός καύσωνας στη Μεσόγειο συνέβαλε στην ανάφλεξη σοβαρών πυρκαγιών οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 800.000 εκτάρια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία. Εν τω μεταξύ, οι βροχοπτώσεις ρεκόρ οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες σε όλο το Βέλγιο και τη δυτική Γερμανία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται ετησίως από την Υπηρεσία Copernicus της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή (C3S), βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις, επιτόπιες μετρήσεις και μοντέλα υπολογιστών για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του κλίματος της ηπείρου.
“Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις”, δήλωσε ο Μάουρο Φατσίνι, επικεφαλής της Μονάδας Κοπέρνικος στην ΕΕ.
Ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2021 και τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιέγραψαν επείγουσα ανάγκη για τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να αποφύγουν περαιτέρω θέρμανση που θα εξαπολύσει πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί. Πέρυσι, ωστόσο, ήταν ελαφρώς πιο δροσερό σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, καθώς οι θερμοκρασίες μετριάστηκαν από ένα μετεωρολογικό μοτίβο που δροσίζει τις θερμοκρασίες της θάλασσας στο βόρειο τμήμα του πλανήτη.
Αν και οι χώρες δεσμεύθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι περισσότερες δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο και πέρυσι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 ανέκαμψαν έντονα μετά από μια προσωρινή πτώση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19. Οι χώρες βιώνουν ήδη τις συνέπειες της αδράνειας.
Οι επιστήμονες του κλίματος διαπίστωσαν πέρυσι ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι έγιναν τουλάχιστον 20% πιο πιθανές από την κλιματική αλλαγή – αντανακλώντας μια από μακρού γνωστή αρχή ότι για κάθε βαθμό η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, μπορεί να κρατήσει 7% περισσότερη υγρασία, αυξάνοντας την πιθανότητα έντονης βροχής.
“Αυτή είναι μια από τις πιο ορατές και έντονες αλλαγές που βλέπουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Wim Thiery, επιστήμονας κλίματος στο Vrije Universiteit των Βρυξελλών.
Ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στην προσαρμογή σε τέτοια γεγονότα δημιουργώντας φυσικές πλημμυρικές περιοχές, ωστόσο η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι η φθηνότερη και πιο αποτελεσματική επιλογή για τον περιορισμό των κλιματικών κινδύνων.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας το 2021 σε μέρη της Βαλτικής και της Μεσογείου ήταν οι υψηλότερες από τότε που ξεκίνησαν τα δορυφορικά αρχεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. (Αναφορές από την Γκλόρια Ντίκι και την Κέιτ Άμπνετ· Επιμέλεια: Άλισον Γουίλιαμς)
Πηγή: Thomson Ρόιτερς 2022