Οι εισαγωγές σιταριού στην Κίνα προβλέπεται να ανέλθουν σε 12,0 εκατομμύρια τόνους φέτος – το υψηλότερο επίπεδο εισαγωγών της χώρας από το 1995/96, όταν οι εισαγωγές έφθασαν τα 12,5 εκατομμύρια τόνους.

Οι εγχώριες τιμές των σιτηρών στην Κίνα παρέμειναν υψηλές, δεδομένης της πολιτικής της χώρας για τις ελάχιστες τιμές στήριξης και της μειωμένης δραστηριότητας δημοπρασιών εν μέσω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία του κορονοϊού, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του δελτίο το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι κινεζικές τιμές του σιταριού παρέμειναν γύρω στα 450 δολάρια/τόνο το τελευταίο έτος, ενώ οι κινεζικές τιμές του καλαμποκιού ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 400 δολάρια/τόνο. Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς τιμές του σιταριού είχαν τάση μείωσης τους τελευταίους μήνες, πέφτοντας κάτω από τα 400 $/τόνο με άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες από την Αυστραλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Η ανταγωνιστική τιμολόγηση ώθησε την Κίνα να εισάγει μεγάλες ποσότητες σιταριού ποιότητας τόσο για άλεσμα όσο και για ζωοτροφές. Το αυστραλιανό σιτάρι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μετά από 3 συνεχόμενα έτη με σοδειές ρεκόρ. Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει επιθετικά τις προμήθειες αυστραλιανού σιταριού, με τις εισαγωγές Ιουλίου-Φεβρουαρίου να είναι αυξημένες κατά 66% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές από τον Καναδά, ο οποίος προμηθεύει την κινεζική αγορά με σκληρό κόκκινο σιτάρι άλεσης, είναι αυξημένες κατά 83% σε ετήσια βάση. Με το διεθνές σιτάρι σε έκπτωση σε σχέση με το εγχώριο σιτάρι, ορισμένα κινεζικά εργοστάσια ζωοτροφών έχουν αντικαταστήσει το καλαμπόκι με εισαγόμενο σιτάρι στις μερίδες ζωοτροφών. Αν και η χρήση σιταριού στις ζωοτροφές της Κίνας είναι μειωμένη σε ετήσια βάση, καθώς η χρήση καλαμποκιού στις ζωοτροφές ανακάμπτει, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης σιταριού στη χώρα. Εν τω μεταξύ, η χρήση για τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση παραμένει ισχυρή.

Επισκόπηση για το 2022/23

Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται ελαφρώς υψηλότερη αυτόν τον μήνα, καθώς η αύξηση της παραγωγής για την Αιθιοπία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τις μειώσεις για την Αργεντινή, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σαουδική Αραβία. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι μειωμένο με μειωμένες εξαγωγές από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την ΕΕ να αντισταθμίζουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες συνεχίζουν να ρέουν με ανταγωνιστικές τιμές και επέκταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Featured Image

Οι εισαγωγές προβλέπονται μειωμένες με μειώσεις για την Ινδονησία και πολλές χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Η συνολική κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά στην Κίνα και την ΕΕ λόγω της μεγαλύτερης χρήσης ζωοτροφών και υπολειμμάτων σιταριού- η κατανάλωση τροφίμων, σπόρων και βιομηχανικών προϊόντων (FSI) αυξάνεται στην Ινδία. Η πρόβλεψη για τη μέση γεωργική τιμή εποχής στις ΗΠΑ μειώνεται κατά 10 σεντς στα 8,90 δολάρια ανά μπούσελ.

Τιμές σιταριού

Εγχώρια: Από το WASDE του Μαρτίου, οι τιμές στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί για όλες τις κατηγορίες εκτός από το Hard Red Winter (HRW). Οι τιμές του HRW αυξήθηκαν κατά $22/τόνο, καθώς επέστρεψαν οι ξηρές συνθήκες στις ήδη πληγείσες από την ξηρασία περιοχές στις νότιες πεδιάδες. Οι τιμές της κατηγορίας Hard Red Spring (HRS) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, μειωμένες κατά 3 $/τόνο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 371 $ λόγω της χαμηλής ζήτησης. Το Soft White Winter (SWW) μειώθηκε κατά 14 $/τόνο στα 298 $, καθώς οι τιμές μειώθηκαν στον βασικό ανταγωνιστή Αυστραλία. Το μαλακό κόκκινο σιτάρι (SRW) μειώθηκε κατά $21/τόνο στα $285, αντανακλώντας τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τη νέα σοδειά και τις πτωτικές πιέσεις από τις διεθνείς τιμές.

Παγκόσμια: Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν μειωθεί από την WASDE του Μαρτίου για όλες τις προελεύσεις, εκτός των ΗΠΑ, με τη μειωμένη ζήτηση εισαγωγών και την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας να έχουν επιδράσει σημαντικά.

Newsroom Agronewsbomb