Στρατάκος (ΓΓ ΥΠΑΑΤ): Βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη στήριξη των παραγωγών της Θεσσαλίας- Τι απαντά σημείο προς σημείο στην επιστολή της ΕΘΕΑΣ.

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στην επιστολή εννέα σημείων της ΕΘΕΑΣ για τα θέματα της Θεσσαλίας έδωσε ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε χθες στη Λάρισα με ομιλητές τους υπουργούς Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τους υφυπουργούς Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο Γιώργος Στρατάκος απάντησε στα έξι από τα εννιά σημεία που παραθέτει η ΕΘΕΑΣ στην επιστολή της καθώς τα υπόλοιπα τρία αφορούν άλλα υπουργεία και όχι το ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα

1) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ – ΕΛΓΑ

Οι παραγωγοί έλαβαν εντός ολίγων ημερών μετά την λήξη της ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων ζημίας γενναιόδωρες προκαταβολές ως έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, στα δοκιμαζόμενα αγροτικά νοικοκυριά.

Ο Πρωθυπουργός ενέκρινε αμέσως πίστωση ύψους 260 εκ. €, για να καταβληθούν αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα DANIEL και ELIAS στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, μετά την έγκριση του ad-hoc προγράμματος από την ΕΕ.

Ήδη έχουν καταβληθεί 193 εκ. €, σε προκαταβολές ή και εξοφλήσεις πορισμάτων.

Η τελική τιμή αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από τις αγροτικές οργανώσεις σε δυσθεώρητα -και αδύνατον να ικανοποιηθούν-επίπεδα, όπως για παράδειγμα, 300€ το στέμμα στο βαμβάκι, ενώ η ασφαλιζόμενη αξία του βαμβακιού κυμαίνεται στα 180-200 € ανά στρέμμα.

Ουδείς λόγος υπάρχει να ανακοινωθούν τελικές τιμές από τον ΕΛΓΑ.

Θα ανακοινωθούν τελικά πορίσματα με το τελικό πόσο αποζημιώσεων ανά παραγωγό, με δεδομένη την βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στήριξης των παραγωγών και να ανταποκρίνονται στη ζημιά την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι.

Στο τρίτο αίτημα το οποίο αναφέρουν, ουδεμία σχέση μπορεί να έχει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο γιατί ο ΕΛ.Γ.Α. ασφαλίζει παραγωγή και αποζημιώνει την απώλειά της, δεν ασφαλίζει το εισόδημα κάθε παραγωγού.

Αν υπάρχει θέμα απώλειας εισοδήματος δεν είναι ο ΕΛ.Γ.Α. αρμόδιος φορέας για την κάλυψή του.

Τέλος, ως προς το νέο θεσμικό πλαίσιο των Γεωργικών Ασφαλίσεων ισχύουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Αυγενάκη και του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α.

Η υπόθεση είναι στην δημόσια διαβούλευση.

Καλούνται οι πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τόσον ως προς τις νέες καλύψεις όσο και ως προς το απαιτούμενο κόστος των καλύψεων αυτών, των νέων κινδύνων και των νέων ζημιογόνων αιτίων.

2) ΟΠΕΚΕΠΕ

Ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων, οπότε υπήρχαν δυσκολίες στην εφαρμογή τους.

Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύπλοκη η εφαρμογή τους, για αυτό το λόγο ένα κεντρικό αίτημά μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων.

Με τις αλλαγές που ήδη πετύχαμε με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών προτύπων, βοηθήσαμε στο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή τους και άρα κατ’ επέκταση των οικολογικών σχημάτων.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα την κάνουν πιο ευέλικτη, πιο εφαρμόσιμη και πιο φιλική προς τον αγρότη.

Να αναφέρουμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υιοθετήσαμε όλες τις προτάσεις της για αλλαγές και δε μείναμε εκεί, προτείνοντας ακόμα παραπάνω.

Τέλος, ας μη κρίνουμε τις ενισχύσεις μόνο από τα οικολογικά σχήματα, καθώς η εφαρμογή των άλλων ενισχύσεων όπως αναδιανεμητική και συνδεδεμένη, μαζί φυσικά με τη βασική, κρίνεται επιτυχημένη.

3) . Άρδευση – Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών

 

4) ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Featured Image

Ο ΓΓΕΠΥ αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα από μεριάς τους, καθώς οι επενδύσεις εγκρίνονται από τις ΔΑΟΚ των περιφερειών και όχι από το ΥΠΑΑΤ.

Ευθύνη της ΓΓΕΠΥ είναι τα επιπλέον κονδύλια για τους επιλαχόντες, ο έλεγχός τους γίνεται από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

5) . Κρατική Αρωγή- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

6) . Ενέργεια – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

7) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ

Με το τελευταίο νόμο του ΥΠΑΑΤ δίνεται οριστική επίλυση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Πιο συγκεκριμένα για όσες Περιφέρειες δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν τα ΔΣΒ, η αρμοδιότητα επιστρέφει στο ΥΠΑΑΤ. Επίσης για όσες περιφέρειες συνάψουν Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΑΑΤ, τίθεται στενός χρονικός ορίζοντας προκήρυξης διαγωνισμού, συγκεκριμένα ένα μήνα μετά την υπογραφή της. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή δύο ΚΥΑ, εκ των οποίων η πρώτη αφορά την επιστροφή των χρημάτων στο ΥΠΑΑΤ από εκείνες τις περιφέρειες που δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν τα ΔΣΒ και η δεύτερη αφορά τον ορισμό της υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα ΔΣΒ. Έχει ήδη αποσταλεί η επιστολή του Υπουργού προς τους περιφερειάρχες για να δηλώσουν εγγράφως ποιοι επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση και ποιοι όχι, 9 περιφερειες απάντησαν θετικά και 4 αρνητικά.

8) ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στην επιστολή της ΕΘΕΑΣ δεν αναφέρονται περιοχές των βοσκότοπων που απαιτούν απάντληση υδάτων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι μόνες περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες είναι αυτές της λίμνης Κάρλα. Η χρηματοδότηση και αγορά ζωοτροφών και επιδότηση κόστους μετακίνησης βοοειδών θα μπορούσε να υπαχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο του de minimis αλλά αυτό προϋποθέτει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

9) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

· Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εκπονηθεί 2 σχετικές μελέτες, μια από την ολλανδική εταιρεία ΗVA και μια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

· Το ΥΠΑΑΤ από την πρώτη μέρα της πλημμύρας έχει καταβάλει η/ και θα καταβάλει για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των ζημιών τα ακόλουθα ποσα:

o 260 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από Daniel και Elias

o 25 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ζημιές από άλλα αιτία πλην θεομηνίας που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό ζημιών του 2023

o 15,8 εκατομμύρια ευρώ γεωργικό αποθεματικό 2023

o 43 εκατομμύρια ευρώ γεωργικό αποθεματικό 2024

o 2,5 εκατομμύρια ευρώ de minimis αλιείας

o 100 συν 50 εκατομμύρια ευρώ τα δύο προγράμματα απονιτροποίησης

o 45 εκατομμύρια ευρώ μέτρο 5.2 για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

o 10 συν 5 εκατομμύρια ευρώ αποκατάστασης ζημιών ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ

o Υπερδεσμευση για τις δράσεις leader, ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης, δηλαδή επιπλέον 322 δικαιούχων με 17.685.303 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότηση.

o Δόθηκαν παρεκκλίσεις για το τομεακό της μελισσοκομίας και του μέτρου βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε 7009 δικαιούχους οι οποίοι έλαβαν 33.725.404

o Άτοκη αποπληρωμή για 10 χρόνια των οφειλών σε πάροχο αγροτικού ρεύματος.

o Μείωση ηλεκτρικού αγροτικού ρεύματος με τιμές που ξεκινούν από 0,092 ευρώ η κιλοβατώρα.

o Επιστροφή Ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου τόσο για το 2023, όσο και για τα έτη 2024 και 2025, ποσού 82 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

Τα ανωτέρω πόσα είναι έκτακτες χρηματοδοτήσεις οι οποίες δίνονται επιπρόσθετα των τακτικών (βασική ενίσχυση, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, φιλοπεριβαντολογικές δράσεις).

Featured Image