Tου Enzo Gambin.
Το αγρο-οικολογικό σύστημα του ελαιώνα επηρεάζεται από το κλίμα και τις αλλαγές του, έτσι ώστε οι αυξήσεις των θερμοκρασιών τα τελευταία διαφέρει τη συμπεριφορά των εντόμων που υπάρχουν, αλλάζοντας επίσης τις σχέσεις μεταξύ φυτοφάγου και εκείνων που είναι οι φυσικοί ανταγωνιστές ή οι ανταγωνιστές τους.
Οι κλιματικές αλλαγές που, σε όλο και περισσότερους τομείς, έχουν οδηγήσει ελαιόδεντρα για να υποστούν σημαντική επιθετικότητα επίσης από παράσιτα μέχρι στιγμής θεωρείται ήσσονος σημασίας, όπως το ’οζιορίνκο και το σκαθάρι, δύο σκαθάρια που προκαλούν βλάβη στις ρίζες όταν βρίσκονται στο στάδιο των προνυμφών και στα φύλλα όταν είναι ενήλικες. Οι προνύμφες αυτών των δύο εντόμων είναι παρόμοιες, ζουν στο έδαφος, όπου αναπτύσσονται μέχρι να γίνουν ενήλικες, τρέφοντας τις ρίζες.
Τα συνημμένα ελαιόδεντρα δείχνουν εκπτώσεις, κακή ανάπτυξη, μαρασμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ε πρόωρη πτώση των φύλλων την άνοιξη. Στα καλά αναπτυγμένα φυτά, αυτά τα συμπτώματα είναι εμφανή στους νέους, αφού το ριζικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτιστει, είναι πιο ευάλωτοι.
Δράσεις αντίθεσης από αυτές τις προνύμφες μπορεί να είναι αγρονομικές, που πραγματοποιούνται κατά τη χειμερινή περίοδο σε βάθος 20 – 25 εκατοστών. Τα καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη χρήση εντομοπαρασιτικών νηματωδών, που ανήκουν στα γένη Βακτηριοπόρων ετεροσαμβδίτιδας. Αυτοί είναι πολύ μικροί οργανισμοί, προνύμφες που μοιάζουν με σκουλήκια, φυσικά παρούσες στο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες ζουν σε βάρος άλλων προνυμφών. Οι προνύμφες νηματωδών Βακτηριοπόρων ετεροσαμβδίτιδας μεταφέρονται στο έδαφος σε συνδυασμό με υποστρώματα ή αδρανείς ουσίες, διεισδύουν μέσα σε άλλες προνύμφες ή στο σκαθάρι, μέσω των σπιτιών τους, αναπαράγονται εκεί και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, φέρνουν την προνύμφη του ξενιστή στο θάνατο. Μόλις εξαντληθεί ο οργανισμός φύλαξης, οι προνύμφες του Βακτηριοπόρων ετεροσαμβδίτιδας το εγκαταλείπουν και διασκορπίζονται σε αναζήτηση άλλων προνυμφών για να μολύνουν.
Είναι σημαντικό να υπάρχει υγρασία στο έδαφος, οι προνύμφες αυτών των νηματωδών, στην πραγματικότητα, κινούνται και κινούνται χάρη στην παρουσία ενός πέπλου υγρού που περιβάλλει τα σωματίδια του εδάφους.
Η μέθοδος διανομής των προϊόντων που περιέχουν τις προνύμφες των Βακτηριοπόρων ετεροσαμβδίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη φυτική επανεκκίνηση, από Μάρτιο έως Απρίλιο, όταν το οι θερμοκρασίες του εδάφους σταθεροποιήθηκαν σε 13-15 ° Γ., πρόκειται να χτυπήσει τις προνύμφες μόλις “ βγαίνουν ” από την κρύα εποχή και πριν κολλήσουν.
Τα εμπορικά παρασκευάσματα πρέπει να διαλύονται σε νερό και να διανέμονται στο έδαφος που προηγουμένως μετακινήθηκε στην επιφάνεια.
Συνήθως μια ενιαία παρέμβαση σε ιδιαίτερα μολυσμένους ελαιώνες δεν λύνει το πρόβλημα επομένως, θα πήγαινε επαναλαμβάνεται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, όταν η παρουσία προνυμφών των δύο σκαθαριών είναι ακόμα υψηλή στο έδαφος και οι θερμικές συνθήκες επιτρέπουν στους νηματώδεις κύκλους. Η χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το Οι ενήλικες με σκαθάρια και οζιορίνκο είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν, έχουν τεράστια φυσική δομή και μια δραστηριότητα σίτισης που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για το ’μια μέθοδος φυσικής άμυνας είναι η χρήση κολλητικών ζωνών ή μαλλιού βράχου να εφαρμόζεται γύρω από τους κορμούς, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η ανάβαση ή η κάθοδος ενηλίκων από φυτά. Ένας άλλος τρόπος είναι η χρήση βασισμένων αγροχημικών αζαντισρακτίνη, ένα δραστικό συστατικό που εξάγεται από τους σπόρους του τροπικού φυτού Αζαντιράχταδείχνει, επίσης γνωστό ως δέντρο Νεέμ, μια ουσία που μπορεί να ψεκαστεί τόσο στα φύλλα όσο και στο έδαφος με απωθητική δράση, απογοητευτικό και εντομοκτόνο, καθώς μεταβάλλει το στάδιο ανάπτυξης που προηγείται της μορφής των ενηλίκων. Αυτή η δραστική ουσία επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία, έχει συστημική δράση στο φυτό και, αν απορροφηθεί από τις ρίζες, μεταφέρεται.
Διευθυντής ΑΪΠΟ
Διαπεριφερειακή Ένωση
Παραγωγοί ελιάς