Η κλιματική κρίση και η ανομβρία έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στις φετινές καλλιέργειες σιτηρών.
Ειδικά στη Μακεδονία το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, όπως και σε περιοχές της Θεσσαλίας.
Ξεράθηκε ο τόπος στη Χαλκιδική
Καμπανάκι κινδύνου κρούει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός δημητριακών από τα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής, ο οποίος έχει μεγάλη γνώση του αντικειμένου, δεδομένου ότι καλλιεργεί και 4.000 στρέμματα συνολικά. Όπως αναφέρει: “έχει 30 ημέρες να βρέξει, αλλά εκτός αυτού, το μεγάλο πρόβλημα γενικότερα στη Μακεδονία, είναι η έλλειψη χειμώνα. Εκτιμώ, ότι ακόμα και σήμερα, μπορούμε να μιλάμε, έως τώρα, για επερχόμενη απώλεια παραγωγής της τάξης του 40% ήδη. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη τη Μακεδονία και φυσικά όλα τα σιτηρά, όπως σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι κ.λπ. Πιο μεγάλη ζημιά διαφαίνεται ήδη στα σιτάρια, ενώ το κριθάρι είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση”.
Προβληματίζουν οι προβλέψεις για ανομβρία
Στην Κομοτηνή, αλλά και στις γειτονικές περιοχές, όπως λέει στο Agronewsbomb, o πεπειραμένος παραγωγός Χρήστος Παρασκευούδης: “ακόμα, τη στιγμή που μιλάμε τα σιτάρια και τα κριθάρια κρατάνε ακόμα και δεν έχουν προβλήματα. Όταν όμως βλέπουμε τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη καιρού και δείχνει πιθανότητα για κάποιες βροχές στις 15 Απριλίου, που δεν ξέρουμε κιόλας, αν θα επαληθευτεί γιατί είναι μακρινή, τότε είναι ευνόητο να προβληματιζόμαστε. Τα πρώιμα σιτάρια και κριθάρια στην περιοχή μας αντέχουν καλύτερα, γιατί έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, κάνουν σκιά και προστατεύονται σε κάποιο βαθμό, όμως τα υπόλοιπα, είναι σε χειρότερη μοίρα. Σημειώνω ότι εδώ έριξε μερικές βροχές πριν από δέκα ημέρες, αλλά σε άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική, όχι. Εκτός αυτού επικρατεί ζέστη, με θερμοκρασίες κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ φαίνεται πως ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πεσμένος και θα έχουμε πρόβλημα με τις γεωτρήσεις”.
Δύσκολα τα πράγματα και στη Θεσσαλία
Ο Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου επίσης μας λέει τα ακόλουθα: “δυστυχώς η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. Όσοι παραγωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν, μπορούμε να πούμε πως από σήμερα κιόλας αρχίζουν και μετρούν απώλειες. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και σε σημεία που το έδαφος είχε δεχτεί πολύ νερό με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ανοίγει από την ξηρασία. Έχει βγάλει στάχυ πολύ χαμηλά το σιτάρι και ήδη από τώρα μπορούμε να μιλάμε για μειωμένη παραγωγή στα ξηρικά. Στα ποτιστικά ήδη ποτίζουν οι παραγωγοί, είτε πρόκειται για σιτάρι, είτε για κριθάρι. Και το χειρότερο είναι πως δεν προβλέπεται άμεσα βροχή”.
Newsroom Agronewsbomb