Η “παραχάραξη” του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι δυστυχώς μια κοινή πρακτική, ακόμη περισσότερο σε περιόδους έλλειψης προϊόντων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταπολέμησή του έχει γίνει προτεραιότητα για την επιβολή του νόμου, ειδικά στις χώρες παραγωγής.

Μια συντονισμένη δράση μεταξύ της Ισπανικής Guardia Civil και των Ιταλών Καραμπινιέρων οδήγησε σε έρευνες σε διάφορες τοποθεσίες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Europol – την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία – συνελήφθησαν 11 άτομα και κατασχέθηκαν 12 δεξαμενές που περιείχαν 260.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν επίσης τέσσερα οχήματα και 91.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και ψηφιακά και φυσικά στοιχεία, όπως έγγραφα τιμολόγησης και email.

Όλα ξεκίνησαν από έλεγχο σε φορτηγό στην Ισπανία που μετέφερε ελαιόλαδο, όπου διαπιστώθηκαν αρκετές ατασθαλίες. Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν στην ύπαρξη εταιρείας με δύο θυγατρικές αφοσιωμένες στη διεθνή διανομή νοθευμένου ελαιολάδου, η μία ισπανική και η άλλη ιταλική. Στη Ciudad Real, στην Castilla-La Manca , μια εταιρεία που συνδέεται με τη διαδικασία απόκτησης ελαίων λαμπάντε φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να κάνει αλλαγές στα παραγόμενα έλαια και να παραποιήσει έγγραφα για να τα διαθέσει ως παρθένα και εξαιρετικά παρθένα.

Featured Image

Στις ιταλικές επαρχίες της Σικελίας και της Τοσκάνης, οι ερευνητές επιθεώρησαν αντ’ αυτού τρία εργοστάσια για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές. Αποκτήθηκαν πολυάριθμα φορολογικά έγγραφα και λίστες πελατών, συλλέχθηκαν δείγματα λαδιών και επιβλήθηκε πρόστιμο σε μία εταιρεία για παράτυπη σήμανση των προϊόντων της. Η Europol – η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία – έστειλε έναν ειδικό με κινητό γραφείο στην Ισπανία, επιτρέποντας την ταχεία διασταυρούμενη σύγκριση με τις βάσεις δεδομένων της Europol.

Σε αυτήν την επιχείρηση απάτης τροφίμων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το λάδι λαμπάντε, η χαμηλότερης ποιότητας παραλλαγή του ελαιολάδου, χρησιμοποιούνταν για να αραιώσουν το προϊόν τους με ελαιόλαδο υψηλότερης ποιότητας για να αποκτήσουν επαρκείς παραμέτρους που να επιτρέπουν την εμπορία του. Το ελαιόλαδο Lampante, όπως είναι γνωστό, χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα, ανεπιθύμητη γεύση και αναμφισβήτητα δυσάρεστη οσμή, που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο ίδιος ο όρος «lampante» προέρχεται από την ιστορική χρήση του ως καύσιμο σε λαμπτήρες πετρελαίου. Η πύλη προς την Ευρώπη για την άφιξη του κακής ποιότητας ελαιολάδου θα ήταν η Πορτογαλία.

«Ένας συνδυασμός διάφορων παραγόντων, όπως ο γενικός πληθωρισμός των τιμών, η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και η αύξηση της ζήτησης, έχουν δημιουργήσει το τέλειο έδαφος για δόλιες πρακτικές, υπενθυμίζει η Europol. Η ανάμειξη ελαιολάδου καταναλωτικής ποιότητας με εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερης ποιότητας επέτρεψε στους εγκληματίες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές εισερχόμενοι σε νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτή η παράνομη πρακτική μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ως εκ τούτου να έχει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις».

Πηγή: olivonews

Featured Image