Εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα ξεκινήσουν πληρωμές προς αγρότες και κτηνοτρόφους Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Οι πληρωμές θα αφορούν όσους εντάχθηκαν στην πρώτη αρωγή.
Αυτό ανέφερε την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στη βουλή ο καθ’ ύλην υπεύθυνος Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 1331/27-8-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος» κ. Ιωάννη Γκιόκα προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική».
Κύριε Γκιόκα, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η πυρκαγιά στη βορειανατολική Αττική που ως γνωστόν ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα, διέσχισε πάνω από 30 χιλιόμετρα και έφτασε να καίει μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, στην Πεντέλη, στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι, ήταν χωρίς καμία δόση υπερβολής το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Και προαναγγελθέντος και επαναλαμβανόμενου. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς ως ΚΚΕ ή άλλοι μαζικοί φορείς με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν κάνει και ερωτήσεις πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, όταν η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε για τη δήθεν ετοιμότητα της για τις κάμερες για τα drones κοκ. Αυτό το λένε τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η πρόσφατη πυρκαγιά ήταν σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη του 2009. Έκαψε, δηλαδή, περίπου το 80% των ίδιων εκτάσεων. Άρα, ήταν κάτι που μπορούσε και να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
Αυτό το λένε πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, όσοι ζούμε εκεί, που τονίζουν ότι αυτό που ζήσαμε τον Αύγουστο το ζήσανε το 2009, το 1998 και παλαιότερα και τώρα το 2024. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε και όχι απλά δεν πείθουν αλλά εξοργίζουν οι γνωστές δικαιολογίες του Πρωθυπουργού και άλλων Υπουργών για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τη μορφολογία του εδάφους. Φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε και να ανακαλύπτουμε τη μορφολογία του εδάφους σε μία περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι πολύ λογικό αυτοί οι ισχυρισμοί να δημιουργούν και δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο που τις ακούει, όπως επίσης είναι εξοργιστικοί οι ισχυρισμοί του Πρωθυπουργού και άλλων Υπουργών που έκαναν λόγο για τους λίγους που υπέστησαν ζημιές. Σε πολλές περιπτώσεις τους ρίξανε την ευθύνη γι’ αυτές τις ζημιές που υπέστησαν. Δεν λέμε ότι προκαλούν οργή μόνο γιατί οι συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές, που είναι και το αντικείμενο της σημερινής ερώτησης, δεν είναι καθόλου λίγοι. Είναι εκατοντάδες οι κατοικίες που υπέστησαν ζημιές, τα μαγαζιά, τα αυτοκίνητα που κάηκαν, οι αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή. Είναι συνολικότερες οι επιπτώσεις αυτής της πυρκαγιάς, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η υποβάθμιση συνολικά του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου. Πάνω από το 37% των δασών της Αττικής έχουν καεί τα τελευταία οχτώ χρόνια. Υπήρξαν καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, κύριε Υπουργέ, σε αθλητικές υποδομές, σε χώρους αναψυχής που ήταν ένα αποκούμπι για το λαό της πρωτεύουσας. Δείτε μόνο την εικόνα που έχει σήμερα η λίμνη του Μαραθώνα. Οι μεγάλοι κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων, οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, όλα αυτά δεν αφορούν λίγους. Αφορούν τους πάντες. Αφορούν τον λαό της περιοχής. Αφορούν όσους ζούμε εκεί.
Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για να κάνει το ελάχιστο και το αυτονόητο αφού δεν προστάτεψε αυτό τον κόσμο. Δηλαδή, να αποζημιώσει τους πληγέντες στο 100% των ζημιών για τις καταστροφές που υπέστησαν σε περιουσίες, σπίτια, επαγγελματικούς χώρους και αγροτικές καλλιέργειες, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, να υπάρχει αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών, αποκατάσταση του φυσικού πλούτου και κήρυξη των περιοχών αυτών ως αναδασωτέων χωρίς αυτές τις σκέψεις και τα σενάρια που ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία έχετε εξαγγείλει με διάφορα αρπακτικά και κοράκια να ακονίζουν τα νύχια τους για να διαχειριστούν προς όφελός τους τις δασικές εκτάσεις της περιοχής.
Αυτό είναι το ερώτημα, συνεπώς, η λήψη μέτρων για τις επιπτώσεις αυτής της πυρκαγιάς και ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις και εμείς, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι υπέστησαν αυτές τις καταστροφές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γκιόκα.
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Μας δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου. Πυρκαγιές δυστυχώς, με απώλεια συνανθρώπων μας, το οποίο είναι κάτι που μας θλίβει όλους πάρα πολύ. Η προστασία όπως γνωρίζετε της ανθρώπινης ζωής συνιστά θεμελιώδη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την άμεση στήριξη των πυρόπληκτων της Αττικής. Μέτρα που συναθροίζουν στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το οποίο ενεργοποιήθηκε κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν και υλοποιούνται μία σειρά από μέτρα: Η χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr για πολίτες που φθάνει ως τις 10 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται και η πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις, αλλά και προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις όπου έχουν ενταχθεί και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις με την πρώτη αρωγή σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τις 4 χιλιάδες ευρώ.
Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής άνοιξε εντός της πρώτης εβδομάδας και αναφέρω ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 275 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 29 προσωρινές αιτήσεις. Πάνω από 300 λοιπόν, αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και στις αρχές της άλλης εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές. Σήμερα πιστώθηκαν οι πόροι του προγράμματος και άμεσα θα πληρωθούν οι πρώτες περιπτώσεις, πάνω από 120 περιπτώσεις, καθώς έχουν γίνει οι έλεγχοι από τους υπαλλήλους, από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Προχωρούν και τα άλλα μέτρα: Η παροχή στεγαστικής συνδρομής με την αποκατάσταση κτηρίων, με τη δωρεάν κρατική αρωγή στο 80% του κόστους, η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 ως 500 ευρώ έως και δύο χρόνια με τη σχετική πλατφόρμα να ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες, αφού βγει και η απόφαση οριοθέτησης. Είναι η παροχή της κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και ανώτατο όριο τις 500 χιλιάδες ευρώ.
Μέχρι τώρα από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής έχουν γίνει αυτοψίες σε 34 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τις υλικές ζημιές, σε εξοπλισμό, αποθηκευμένα προϊόντα συμπεριλαμβάνοντας και τις ζημιές που ήταν παλαιότερα στον κανονισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Αυτά μέχρι πρότινος ξέρετε λάμβαναν ενίσχυση μετά από τέσσερα, πέντε χρόνια. Τώρα το έχουμε εντάξει στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Έχουμε τη χορήγηση αποζημιώσεων για τις πρώτες ανάγκες, τις ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες. Το σχετικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.600 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων ως και έξι μήνες, εκδόθηκε άμεσα η σχετική Υπουργική Απόφαση. Η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών για την αντίστοιχη περίοδο. Και γι’ αυτό το μέτρο έχει εκδοθεί ήδη σχετική Υπουργική Απόφαση. Η παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος για δύο ως τρεις μήνες. Η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η ρύθμιση και αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως και έξι μήνες. Εκδόθηκε άμεσα και αυτή η Υπουργική Απόφαση. Και φυσικά η στήριξη για τους εργαζόμενους που εργάζονται στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με την αναστολή, με την πρόβλεψη για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την αντίστοιχη επιχορήγηση. Από τις πρώτες ημέρες εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση και άνοιξε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να μπουν οι επιχειρήσεις μέσα και να δηλώσουν τους εργαζομένους τους. Και φυσικά η έκτακτη, όπως είπατε, για τις υποδομές επιχορήγηση προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών σε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα. Είναι η πρώτη, κύριε συνάδελφε, φάση της επιδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκεί και από την πρώτη στιγμή, με αυτοψίες. Από την πρώτη στιγμή ήμουν εκεί και θα είμαστε εκεί τα συναρμόδια υπουργεία-και προχθές στην περιοχή ήμασταν- σε στενή συνεργασία με τους δήμους που επλήγησαν και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι μαζί δουλεύουμε για να στηρίξουμε τους πληγέντες, για να στηρίξουμε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και αυτή η στήριξη να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Γκιόκα, έχετε τον λόγο για την δευτερολογία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το σχέδιο «αποκατάστασης», που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μετά τη μεγάλη πυρκαγιά με αυτά τα περίφημα δέκα μέτρα, κινούνται ακριβώς στην πεπατημένη, δηλαδή στον δρόμο ο οποίος μας έφτασε ως εδώ. Μιλάμε για αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται με τραπεζικό δανεισμό. Δεν είναι, δηλαδή, αποζημίωση στο 100% της ζημίας που υπέστησαν είτε κατοικίες είτε αγροτικές καλλιέργειες είτε άλλα περιουσιακά στοιχεία και συνοδεύονται με τραπεζικό δανεισμό.
Μιλάμε, επίσης, για εμπορευματοποίηση δασών με όλες αυτές τις συμπράξεις με ιδιώτες που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση, που στην ουσία βάζει τους ξυλέμπορους και τους ξυλοβιομήχανους μέσα στα δάση. Και μιλάμε και για την ατομική ευθύνη -συμπαθάτε με, αλλά έτσι είναι- με αυτήν τη γελοιότητα «πρασινίζω την αυλή μου», γιατί περί γελοιότητας πρόκειται. Είχαμε πριν λίγο καιρό το «καθαρίζω το οικόπεδο μου» και τα υπολείμματα του καθαρισμού στοιβάζονταν στους δρόμους και στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας και ήταν η εύφλεκτη ύλη γι’ αυτές τις πυρκαγιές, τώρα έχουμε το «πρασινίζω την αυλή μου».
Ποια είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή; Ποια είναι η κατάσταση με βάση τις επίσημες καταγγελίες, δηλώσεις κατοίκων της περιοχής; Είκοσι ημέρες μετά, κύριε Υπουργέ, δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί τα επικίνδυνα δέντρα και τα κλαδιά, τα οποία κρέμονται πάνω από δρόμους και πάνω από σπίτια και τα οποία δημιουργούν μεγάλους κινδύνους. Ο έλεγχος που έγινε και οι αυτοψίες που έχουν γίνει σε σπίτια δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες με στοιχεία και φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ότι σπίτια που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, βγαίνουν «πράσινα» και δεν δικαιούνται καμία αρωγή και καμία αποζημίωση.
Πρέπει συνεπώς να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν ενστάσεις εναντίον των εκθέσεων ελέγχων και αυτοψιών, γιατί αμφισβητούν τα στοιχεία που εσείς δίνετε.
Τρίτον, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πάει ακόμη στις κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες. Και μιλάμε για αγρότες που περιμένουν την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις και στο αγροτικό προϊόν και στα μηχανήματα και στις εγκαταστάσεις, θερμοκήπια ή αρδευτικά, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξανασυνεχίσουν να παράγουν. Και οι αυτοψίες του ΕΛΓΑ, ακόμη είκοσι ημέρες μετά δεν έχουν γίνει.
Και φυσικά μιλάμε για καταστροφές σε δημόσιες υποδομές. Το 5,2 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρατε ως επιχορήγηση στους δήμους δεν φτάνει στο ελάχιστο για να μπορέσει να καλύψει το κόστος όλων αυτών των καταστροφών που υπάρχουν σε δημόσιες υποδομές.
Και φυσικά μιλάμε για την καταστροφή του φυσικού πλούτου, που πρέπει σχεδιασμένα και με επιστημονικά κριτήρια να αποκατασταθεί, κύριε Υπουργέ, με ευθύνη των δασικών υπηρεσιών από τις οποίες λείπουν δέκα χιλιάδες δασεργάτες και χίλιοι πεντακόσιοι δασολόγοι και είναι μία από τις βασικές αιτίες που δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη. Έτσι πρέπει να γίνει η αποκατάσταση και όχι με τις γνωστές πρωτοβουλίες διαφόρων γνωστών και μη εξαιρετέων, που απλά πηγαίνουν κάποιοι παράγοντες και φωτογραφίζονται, τις γνωστές αναδασώσεις.
Λέτε για την κρατική αρωγή. Κύριε Υπουργέ, αυτά που δίνετε συγκρινόμενα με το κόστος και την αύξηση που υπάρχει στα οικοδομικά υλικά είναι ελάχιστα με την ακρίβεια που υπάρχει και το κόστος που έχει εκτιναχθεί στα οικοδομικά υλικά.
Λέτε για εξάμηνη απαλλαγή ή αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε έξι μήνες ή σε τρία χρόνια -για τον ΕΝΦΙΑ που λέτε- θα μπορούν να έχουν αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές;
Άρα λοιπόν αυτά πρέπει να δείτε, αυτά που ζητάμε με την ερώτησή μας, αυτά που ζητάνε οι κάτοικοι, οι μαζικοί φορείς, οι επιτροπές πυρόπληκτων που έχουν συγκροτηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές: Αποζημίωση στο 100% και να τα εξασφαλίσετε όλα τα παραπάνω με βάση τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Αυξήστε τα κονδύλια και για την προστασία των δασών και όχι αυτά τα ψιχία που δίνετε κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάρτε τα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν είναι να ταΐσετε κάποιους ομίλους, κάποια αρπακτικά είτε στον τομέα της ενέργειας είτε τώρα με όλους αυτούς που ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να μπούνε στα δάση εκεί υπάρχει χρήμα, εκεί βρίσκετε κονδύλια, βρίσκετε πόρους. Όταν είναι να αποκαταστήσετε τις ζημιές που έχουν υποστεί οι άνθρωποι με δική σας ευθύνη, λαϊκά νοικοκυριά, ή να αποκαταστήσετε το φυσικό περιβάλλον εκεί αρχίζει η στενότητα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνετε είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η λήψη μέτρων για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά. Αν δεν το κάνετε, απλά θα επιβεβαιώσετε τις προτεραιότητές σας και τις πολιτικές επιλογές.
Γιατί εμείς δεν μιλάμε για ανικανότητα. Το κράτος -αυτό το κράτος, το αστικό κράτος- και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν εκεί που θέλει μια χαρά ικανό είναι και αποτελεσματικό. Όταν είναι να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι ανίκανο. Άρα μιλάμε για πολιτικές επιλογές.
Το πρόβλημα βέβαια για εσάς είναι, και σας το ξαναλέω, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δικαιολογημένη και συσσωρευμένη οργή, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλοι αυτοί οι κάτοικοι και αυτών των περιοχών και άλλων περιοχών, έχουν υποστεί επανειλημμένα παρόμοιες καταστροφές. Υπάρχει οργή, υπάρχουν κινητοποιήσεις, υπάρχει οργάνωση, υπάρχει αλληλεγγύη των κατοίκων και σε πολλές περιπτώσεις αυτή η αλληλεγγύη ήταν που έσωσε και περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Μόνο που αυτή η οργάνωση, αυτή η κινητοποίηση του λαού κλπ πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική σας, την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού και στο ζήτημα αυτό στον βωμό του κόστους, στον βωμό των επιλέξιμων δαπανών και στον βωμό των κερδών των λίγων.
Ξαναλέμε, δώστε αυτά που πρέπει, προκειμένου να σταθούν αυτοί οι άνθρωποι ξανά στα πόδια τους είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες κατοικιών είτε πρόκειται για αγρότες. Και φυσικά να αντικαταστήσετε με επιστημονικό και σχεδιασμένο τρόπο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, για να αποφευχθεί και όλη αυτή η επιβάρυνση που υπάρχει στον λαό του λεκανοπεδίου. Το 37% των δασών της Αττικής έχουν χαθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τα προγράμματα «Πρασινίζω την αυλή μου».
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Γκιόκα.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όπως ανέφερα και στην πρωτολογία μου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κινήθηκαν με εντατικούς ρυθμούς από την πρώτη στιγμή για να ενεργοποιηθούν τα μέτρα του πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης στα μέτρα του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής. Με εντατικούς ρυθμούς κινήθηκαν και τα αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της ΔΑΕΦ, για την καταγραφή των ζημιών στα κτήρια, αλλά και την οριοθέτηση της καταστροφής στην περιοχή. Οι αυτοψίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Η πρώτη φάση των αυτοψιών ολοκληρώθηκε και συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες με τα αιτήματα των δήμων. Πραγματοποιήθηκαν 466 αυτοψίες σε κτήρια σε εννέα δήμους της Αττικής εκ των οποίων 369 περιπτώσεις αφορούν κατοικίες. Από αυτές 72 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλες για χρήση, ως κατεδαφιστέες, χαρακτηρισμένες ως κόκκινες, 121 ως προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση, κίτρινες δηλαδή, που πρέπει να προβούν σε επισκευαστικές παρεμβάσεις για να μπορούν να μείνουν μέσα, και 176 περιπτώσεις ως κατάλληλες προς χρήση, ως πράσινες. Και οι πράσινες κατοικίες είναι στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής. Υπάρχει πρόβλεψη, αφού κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, να ενισχυθούν, όπως γίνεται πάντα. Άρα ήταν αναληθές αυτό που είπατε ότι δεν στηρίζονται τα πράσινα κτήρια. Άρα οι ακατάλληλες προς χρήση κατοικίες αθροίζονται σε 193.
Παράλληλα, οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούν αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις δηλώσεις των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν. Καταγράφουν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και συνεχίζουν, αφού γίνουν οι δηλώσεις ζημιάς, τα κλιμάκια αυτοψιών και ελέγχων από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Επίσης, από τις πρώτες ημέρες, όπως ανέφερα ήδη, εκδόθηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις ρυθμίσεις. Η πλατφόρμα της πρώτης Αρωγής άνοιξε εντός της πρώτης εβδομάδος και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές.
Το έχω σημειώσει και άλλες φορές όταν συζητάμε με συναδέλφους σας για θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση σας για στήριξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπάρχουν όροι, υπάρχουν και προϋποθέσεις σε όλα τα μέτρα του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να διασφαλίζεται ότι οι πόροι και η στήριξη που δίνεται να κατευθύνεται σε αυτούς που τη δικαιούνται, σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Θυμάμαι τώρα με συνάδελφό σας που κάναμε ολόκληρη συζήτηση γιατί δεν αποζημιώνουμε τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπως αποζημιώνουμε τις μικρότερες. Εμάς μας ενδιαφέρει οι πόροι να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και πρέπει να σταθούν στα πόδια τους.
Επομένως, και σε αυτήν τη μεγάλη φυσική καταστροφή, όπως και σε άλλες φυσικές καταστροφές, κινηθήκαμε και κινούμαστε γρήγορα. Αρχές της άλλης εβδομάδος ξεκινούν οι πληρωμές της πρώτης Αρωγής και συνεχίζεται η υλοποίηση όλων των μέτρων του πλαισίου Κρατικής Αρωγής, ένα πλαίσιο που δημιούργησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν υπήρχε πριν, τώρα δημιουργήθηκε. Ένα πλαίσιο Κρατικής Αρωγής που εξελίσσεται, ενισχύεται, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και φτάνει όσο πιο κοντά στην πυρηνική του φιλοσοφία, η οποία ποια είναι; Όσο πιο γρήγορα γίνεται η αρωγή του κράτους να φτάνει στους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό, λοιπόν, συνεχίζουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση και δουλεύουμε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Newsroom Agronewsbomb