Αρκετά τα προβλήματα για τον κλάδο των αμυγδαλοπαραγωγών.

Ο Μόσχος Τσομπανάκης από την Pella Almonds αναφέρει στο Agronewsbomb: “ξεκίνησε η συγκομιδή στα Τουόνο σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Χαλκιδική. Τα κουκούτσια φέτος είναι πιο μικρά, αλλά πιο γεμάτα. Όσον αφορά στο προϊόν αρχίζει και παρουσιάζεται μια ζήτηση. Παραγωγή γενικά δεν υπάρχει εδώ στην ευρύτερη περιοχή μας. Μόνο προς τη Φλώρινα, λένε ότι έχουν αλλά θα μαζέψουν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με τις τιμές ακούγεται πως οι Αμερικανοί ανέβασαν τις τιμές απορρόφησης στα Ισπανικά 20%, μετά από διαμαρτυρίες των παραγωγών. Οι τιμές παραγωγού εδώ φέτος θα είναι πιο πάνω από πέρσι, οπότε και φθηνά ήταν τα προϊόντα και δεν είχαν ζήτηση. Πιστεύω ότι όλο αυτό οφείλεται στον κορονοϊό που φρέναρε τις εξαγωγές της Αμερικής ιδίως προς Κίνα, με αποτέλεσμα να μείνουν ποσότητες. Γενικά η καλλιέργεια στην Ελλάδα εγκαταλείπεται και αρκετοί παραγωγοί έχουν ξηλώσει τα δέντρα. Ζήτηση επίσης υπάρχει για προϊόντα αμυγδάλου όπως το βούτυρο κ.λπ.”.

Ο Κώστας Θάνος, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου τονίζει στο Agronewsbomb: “πέρσι δεν είχαμε μπει μέσα στα χωράφια καν λόγω των πλημμυρών, αλλά είχαμε και προβλήματα με το μύκητα που είχε χτυπήσει τα δέντρα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος λίγα κομμάτια έχουν παραγωγή όπως αντιλαμβάνεστε και γενικά στα Κανάλια είναι σχεδόν μηδενική η παραγωγή. Έχουμε πάρει κάποια ποσά για αποζημιώσεις και περιμένουμε κι άλλα. Όπου επιτρέπεται κάνουμε αντικατάσταση δέντρων που έχουν πληγεί από το μύκητα τα προηγούμενα χρόνια. Γενικά όλος ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει και σκέφτεται είτε για αλλαγή ποικιλιών είτε για αλλαγή και καλλιέργειας. Εμείς έχουμε λίγες ποσότητες αμυγδάλου από πέρσι. Την περσινή χρονιά οι τιμές ήταν στα 5,5 ευρώ το Τέξας και 6 η Φυρανιά για σπασμένο αμύγδαλο, ψίχα. Μετέπειτα η τιμή έπεσε και τώρα έχει ανέβει πάλι σε αυτά τα επίπεδα. Ζήτηση υπάρχει ελάχιστη για το προϊόν καθώς έρχεται εισαγόμενο με εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και με 1,80 ευρώ το κιλό”.

Featured Image

Η κα Δήμητρα Καραφώτη – Μουταφίδου από την Κατερίνη, καλλιεργεί αμύγδαλα ποικιλίας Τουόνο. Όπως λέει στο Agronewsbomb: “ξεκινήσαμε την συγκομιδή, αλλά φαίνεται πως η χρονιά δεν είναι καλή κι αυτό γιατί δεν έχουμε πολλά αμύγδαλα την εφετινή χρονιά καθώς παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ακαρπίας”.

Ο Νίκος Βερεντζιώτης από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας άρχισε ήδη να μαζεύει αμύγδαλα εδώ και κάποιες ημέρες. Όπως σημειώνει στο Agronewsbomb: “έχουμε την ποικιλία Τέξας. Στοιχεία για τις τιμές δεν υπάρχουν ακόμα καθώς είναι πολύ νωρίς. Η παραγωγή θα είναι μέτρια προς καλή ως προς την ποσότητα. Ωστόσο υπάρχουν ζημιές από τετράνυχο και απώλειες στα φύλλα”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image