Στα Γρεβενά λειτουργεί μονάδα εκτροφής καθαρόαιμων προβάτων κρεοπαραγωγής στην Ελλάδα. Σκοπός του ιδιοκτήτη της μονάδος Θεόδωρου Κουκούλα (συνταξιούχος καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας) είναι η παραγωγή και διάθεση αρνιών (θηλυκών και αρσενικών) για τη βελτίωση της κρεοπαραγωγικής ικανότητας των αρνιών των ντόπιων φυλών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκούλα «η ικανότητα αυτή εκτιμάται βάσει της ποιότητας του σφαγίου, στο οποίο αποδίδουν και το κόστος παραγωγής αυτών. Γενικά η ποιότητα του σφαγίου καθορίζεται από την ανάπτυξη του μυικού συστήματος και τη μικρή εναπόθεση λίπους. Τα πρώτης ποιότητας σφάγια αρνιών-προβάτων είναι αναλογικά κοντά, πλατειά και έχουν στρογγυλεμένους μηρούς. Τα σφάγια των αρνιών της φυλής Charollais εκτιμάται πως είναι τα καλύτερα ποιοτικά παγκοσμίως».

Τα πρόβατα Charollais είναι μεγάλα πρόβατα, προερχόμενα αρχικά από την ανατολική-κεντρική Γαλλία.
Κατά μέσο όρο στην ωριμότητα, τα κριάρια ζυγίζουν 135 κιλά και οι προβατίνες ζυγίζουν 90 κιλά.

Έχουν κερδίσει τεράστια δημοτικότητα διεθνώς ως προμηθευτής κρέατος υψηλής ποιότητας. Η φυλή χρησιμοποιείται κυρίως ως φυλή αναπαραγωγής. Τα κριάρια Charollais διασταυρώνονται με προβατίνες άλλων φυλών για την παραγωγή ταχέως αναπτυσσόμενων αμνών και παραγωγής σφάγιου εξαιρετικής ποιότητας.

Featured Image

Αρχικά ο κ. Κουκούλας αγόρασε 25 ζώα αναπαραγωγής από τη Γαλλία και άρχισε να τα εκτρέφει τόσο σε ανοιχτό, όσο και σε κλειστό περιβάλλον, με ελάχιστο εργατικό κόστος διαχείρισης. Ευτυχώς για τον ίδιο «αποδείχτηκαν ικανά στην προσαρμογή στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην ορεινή κωμόπολη των Γρεβενών. Η μονάδα του έφτασε να αριθμεί 50 θηλυκά, αρκετά από τα οποία πούλησε σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας και όχι μόνο, με στόχο τη διασταύρωση με τα «χιώτικα», τα «la cort» κι άλλες ντόπιες φιλές, ώστε να αναπαραχθούν πρόβατα με περισσότερο και ποιοτικότερο κρέας.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης φυλής ο κ. Κουκούλας εστιάζει στα εξής: Έχουν πρόωρη σεξουαλική ωριμότητα και ταχεία ανάπτυξη των αρνιών. Πρόβατα ελληνικών φυλών (κυρίως χιώτικα) που διασταυρώθηκαν με κριάρια φυλής Charollais είχαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Σχετικά με την παραγωγή κρέατος, ο κ. Κουκούλας τονίζει πως «το σφάγιο της φυλής είναι άπαχο και μυώδης και παράγει μεγάλες ποσότητες κρέατος, εξαιρετικής ποιότητας. Επιπλέον, η δημοτικότητα της φυλής έχει αυξηθεί, λόγω του εύκολου τοκετού και του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης».

Τέλος ο κ. Κουκούλας συνεργάζεται με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος για την υλοποίηση και προώθηση προγράμματος αναπαραγωγής μεγάλων αρνιών στη χώρα μας, τα οποία θα προσδώσουν στους κτηνοτρόφους ένα εγγυημένο εισόδημα.