Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski ανακοίνωσε ότι οι οικολογικές απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας που επηρεάζουν περισσότερο τους αγρότες θα αλλάξουν.

– Η αγρανάπαυση θα είναι εθελοντική, οι περιορισμοί στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεν θα τεθούν σε ισχύ – σημείωσε.

Την Πέμπτη, ο Wojciechowski ήταν καλεσμένος μιας πρωινής συνομιλίας στο Radio Łódź. Παραδέχτηκε ότι κατανοεί τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες -όπως είπε- προέκυψαν από τις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες των διαδηλωτών.

Ο Επίτροπος της ΕΕ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει πολύ σημαντικές νομοθετικές αλλαγές για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών , συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από την υποχρεωτική αγρανάπαυση του 4%. γης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Επισήμανε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των αγροτών στην πράσινη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

“Το πρώτο πράγμα – η αγρανάπαυση θα είναι εθελοντική, όχι υποχρεωτική. Δύο – το θέμα του περιορισμού των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που ανησυχεί τους αγρότες και στο οποίο ήμουν αντίθετος από την αρχή. Ούτε αυτό θα τεθεί σε ισχύ, έχει αποσυρθεί από το νομοθετική διαδικασία. Άλλα πράγματα είναι πιο τεχνικά στη φύση, υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες που πρέπει να μειωθούν. (…) Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε αλλαγές, πιθανότατα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα”, είπε ο Wojciechowski.

Featured Image

«Νομίζω ότι αυτό που ετοιμάζω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καθησυχάσει τους αγρότες και να μηδενίσει τις ανησυχίες των αγροτών», σημείωσε.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι ο νέος κανονισμός της ΕΕ, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, θα περιορίσει την εισαγωγή ζάχαρης, αυγών και κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία .

Όταν ρωτήθηκε για την έκκληση του προέδρου του PiS Jarosław Kaczyński για παραίτηση, ο Wojciechowski υποστήριξε ότι είχε καθήκοντα να κάνει και ήθελε να ολοκληρώσει.

“Λυπήθηκα που άκουσα αυτή τη γνώμη, η οποία ίσως βασίζεται στην έλλειψη πλήρους γνώσης των δραστηριοτήτων μου στην ΕΚ. Η εξίσωση των επιδοτήσεων έγινε – αυτή ήταν η κύρια προσδοκία από εμένα. Οι Πολωνοί αγρότες θα λάβουν υψηλότερες επιδοτήσεις φέτος από τον μέσο όρο της ΕΕ, και σχεδόν όπως οι γερμανοί αγρότες. Οι αγρότες έλαβαν βοήθεια 4 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, με δική μου πρωτοβουλία θεσπίστηκαν εμπορικοί περιορισμοί με την Ουκρανία. Νομίζω ότι έχω ολοκληρώσει τα πιο σημαντικά μου καθήκοντα και υπάρχουν ακόμη μερικά μπροστά μου», είπε.

Featured Image