Από 420.000 τόνους πέρσι, πάει για λίγο πάνω από τους 250.000 φέτος.

Αν η Ισπανία… κλαίει με μια νέα ελαιοκομική περίοδο, που προορίζεται να παραμείνει κάτω από το 50% των δυνατοτήτων της, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στην Τουρκία , η οποία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο πέρυσι, δεν θα… είναι ευχαριστημένοι.

Μετά την απόδοση ρεκόρ της σεζόν 2022/2023, η οποία ανήλθε περίπου σε 420 χιλιάδες τόνους, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά δεν είναι καθόλου ρόδινες. Μάλιστα, οι παραγωγοί των περιοχών που είναι πιο κατάλληλες για την ελαιοκαλλιέργεια είπαν στην Olive Oil Times, ότι το κρύο και ο βροχερός καιρός την άνοιξη κατέστρεψε τα ελαιόδεντρα όσο ανθίζανε, αφήνοντας πολλά άγονα. Για να μην αναφέρουμε ότι οι καταστροφικοί σεισμοί που συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο προκάλεσαν ζημιές σε εκτάρια ελαιώνων, καθώς και σε πολλά ελαιουργεία στην περιοχή.

Ο Yusuf Ozpinar, διευθύνων σύμβουλος μιας από τις πιο εξέχουσες εταιρείες της Τουρκίας – Zetmar Food and International Trading Company – είπε ότι σχεδιάζει να παράγει 60 τοις εκατό λιγότερο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του στα νοτιοδυτικά της χώρας. «Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της άνοιξης», εξήγησε. «Είχαμε μεγαλύτερο χειμώνα φέτος. Την περίοδο της ανθοφορίας, η θερμοκρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από το συνηθισμένο και είχαμε πολλές βροχερές μέρες, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την καρπόδεση. Δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά η υπερβολική βροχή την άνοιξη μπορεί να προκαλέσει και μυκητιακές ασθένειες».

Featured Image

Δίνοντας μια ευρύτερη εικόνα της κατάστασης, ο Mustafa Tan , πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου , είπε ότι η παραγωγή πιθανότατα θα μειωθεί, αλλά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πόσο ελαιόλαδο θα παραχθεί το 2023/24. Το Συμβούλιο θα δημοσιεύσει την επίσημη εκτίμηση της συγκομιδής τον Σεπτέμβριο.

Στην προκαταρκτική του εκτίμηση τον Μάιο, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών , που τα φωτογραφίζει, προέβλεψε ότι η παραγωγή θα μειωθεί στους 280.000 τόνους την επόμενη σεζόν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την αναμενόμενη χρονιά συγκομιδής. Μια τιμή η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα ήταν σε κάθε περίπτωση υψηλότερη από τον μέσο όρο των 246.000 τόνων της τελευταίας 5ετίας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image