Στη ΝΔ έχουν ρίξει το βάρος στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτό το ξέρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επωμίζονται τα βάρη των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, γι’ αυτό και ετοιμάζονται να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση. Περιοχές στο κόκκινο για το κυβερνών κόμμα είναι κυρίως η Δυτική Ελλάδα, αλλά και η Κρήτη.

Σε τέσσερις περιφέρειες, που στις εκλογές του 2019 που η απόσταση ήταν μεγάλη, φαίνεται ότι η πρωτιά μετά την ψηφοφορία της 21ης Μαΐου του 2023 θα κριθεί στο νήμα, σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και παρακάτω, στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Β’ Πειραιά και Κρήτη η αμφιβολία είναι έκδηλη για το αποτέλεσμα.

Το ρεπορτάζ του Agronewsbomb αναφέρει πως η ΝΔ τα πάει σχετικά καλά σε περιοχές όπου έδωσε αποζημιώσεις και de minimis, κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Αντίθετα ζορίζεται σε Κρήτη και Δυτική Ελλάδα. Εδώ η εξήγηση είναι σαφής. Στην Κρήτη έχουν γίνει τραγικά λάθη διαχείρισης των επιδοτήσεων και οι κτηνοτρόφοι κυρίως πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης. Ενώ στη Δυτική Ελλάδα η κυβέρνηση φαίνεται πως θα πληρώσει το άστοχο πέρασμα Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τις τραγικές τιμές στο βασικό προϊόν της ελιάς Καλαμών. Παντού όμως στην ύπαιθρο υπάρχει σημαντική δυσαρέσκεια για τη ΝΔ λόγω των τραγικών πληρωμών όλη την τετραετία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: 

Featured Image

Δυτική Μακεδονία

Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια, τους νομούς της οποίας είχε κερδίσει η ΝΔ το 2019. Μάλιστα στην Καστοριά είχε πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό της, με 50%. Όμως, η απολιγνιτοποίηση, η υπόθεση Πάτση στα Γρεβενά και το εμπάργκο στη Ρωσία που πλήγωσε τους παραγωγούς γούνας, «ζορίζουν» το κυβερνών κόμμα, αν και διατηρεί σταθερό προβάδισμα.

Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή με κεντροσαριστερά χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει καλά το 2019 και είχε κερδίσει την Αχαΐα. Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσουν την «οριακή» Ηλεία, ενώ η ΝΔ έχει ενισχύσει το ψηφοδέλτιό της για να κρατήσει τα πρωτεία, μαζί με την Αιτωλοακαρνανία.

Β’ Πειραιά

Στη Β’ Πειραιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 8 μονάδες το 2019 και διατηρεί προβάδισμα, ο κ. Μητσοτάκης όμως θεωρεί ότι μπορεί να γίνει έκπληξη σε αυτή την περιοχή, με αιχμή την επαναλειτουργία των ναυπηγείων που μείωσε σημαντικά την ανεργία.

Κρήτη

Η Κρήτη είναι προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 2019 έκανε το 4Χ4. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί δυνάμεις, αλλά παράλληλα ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚΗ ΝΔ «λοκάρει» δύο νομούς, Ρέθυμνο και Λασίθι, όπου είχε διαφορές 100 και 200 ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικό στοίχημα είναι τα Χανιά, ο τόπος καταγωγής του, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παίζει ακόμα δυνατά.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από parapolitika.gr

Featured Image