Με αφορμή τα πρώτα συμβόλαια της νέας σεζόν για τους αιγοπροβατοτρόφους και τις μειωμένες τιμές του γάλακτος, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η νέα χρονιά μπήκε με τον χειρότερο τρόπο για τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των παραγωγών. Όπως μαθαίνουμε, τα τιμολόγια που πρόβειου γάλακτος που κόπηκαν ή ανακοινώθηκαν από τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις στις γιορτές κινήθηκαν κατά βάση μεταξύ 1,50-1,55 ευρώ το κιλό. Είναι σαφές ότι το παιχνίδι των τιμών σε ό,τι αφορά το αιγοπρόβειο, όπως και το αγελαδινό γάλα, το παίζουν μεγάλοι παίκτες της αγοράς.

Με τακτικές κωλυσιεργίας και πίεσης στην υπογραφή συμβολαίων, προσπαθούν να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα τις τιμές σε σχέση με πέρσι, καθορίζοντας και τις όποιες εξελίξεις. Η κατάσταση είναι σε βάρος των συμφερόντων τόσο των παραγωγών του γάλακτος, όσο και των καταναλωτών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εξέλιξη αυτή είναι σε βάρος επίσης των εξαγωγών και κυρίως της ελληνικής φέτας της οποίας η ύπαρξη στηρίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Featured Image

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη να βγουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ελέγξουν την κατάσταση. Το αυτί της κυβέρνησης ωστόσο δεν ιδρώνει. Αφήνοντας αχαλίνωτη την αγορά, αποδεικνύει περίτρανα για μία ακόμη φορά ότι είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος βιώνει συνθήκες ασφυξίας εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, της ενέργειας, και των προβληματικών πληρωμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων που πλήττουν κυρίως τους παραγωγικότερους κτηνοτρόφους. Αν τα συνδυάσει κάποιος όλα αυτά θα αντιληφθεί ότι το βαρύτατο τίμημα θα το πληρώσει η ελληνική κοινωνία γενικότερα με τις αυξημένες εισαγωγές. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει επιτέλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, και να δώσουν λύσεις στην τεράστια κρίση που γονατίζει την ελληνική κτηνοτροφία».

Featured Image