Οι επιδοτήσεις υπό προϋποθέσεις βάζουν «φωτιά» στις καλλιέργειες.

Για Βατερλό μιλούν οι αγρότες αναφερόμενοι στον πολύπλοκο χαρακτήρα των διαδικασιών, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, καθώς πλέον οι επιδοτήσεις μπαίνουν σε ένα άλλο πλαίσιο, με τους παραγωγούς να φοβούνται ότι θα πυροδοτηθεί άμεσα νέο κύμα αποχωρήσεων από τον πρωτογενή τομέα.

Ήδη, το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί με τις προβληματικές φετινές παραγωγές σε αρκετές καλλιέργειες, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις πλημμύρες που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην ίδια την επιβίωσή τους.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο νέο μοντέλο είναι η προσθήκη των οικολογικών σχημάτων, που ήρθε για να αντικαταστήσει το «πρασίνισμα» που ούτως η άλλως οι παραγωγοί λάμβαναν, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023 -2027.

Όμως η κατανόηση τους αποτέλεσε εξ αρχής έναν δυσνόητο γρίφο για τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουν σαφή εικόνα για το ποιες αλλαγές φέρνει η νέα ΚΑΠ, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η πληρωμή των επιδοτήσεων.

«Ακόμα οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι θα πληρωθούν στην εξόφληση αλλά και τι θα γίνει με τα οικολογικά σχήματα, τα οποία είναι τόσο μπερδεμένα και δυσνόητα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και πρόεδρος της Αγρομηχανικής Βόλου Α.Ε.

Οι παραγωγοί ελπίζανε ότι με τα οικολογικά σχήματα ίσως κατάφερναν να καλύψουν ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματος, που είχαν από τις περικοπές έως 20% στη βασική ενίσχυση. «Ελπίζαμε ότι με την με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων ίσως καλυφθεί μέρος των ενισχύσεων που λαμβάναμε με το πρασίνισμα. Όμως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι είναι ασύμβατα σε σχέση με τη βιολογική γεωργία.

Featured Image

Όσοι παραγωγοί έσπευσαν και υπέβαλαν δηλώσεις βιολογικής γεωργίας, τώρα αποκλείονται από τα οικολογικά σχήματα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε εκ νέου την πλατφόρμα την περασμένη Δευτέρα, η προθεσμία «τρέχει» μέχρι αύριο, όμως ελάχιστοι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για οικολογικά σχήματα, αφού κατά τη διάρκεια υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη βιολογική γεωργία και τώρα μένουν εκτός…

Για τον κίνδυνο της απώλειας εισοδήματος και ενισχύσεων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ενημέρωσε πρόσφατα με επιστολή της και η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία σε ότι αφορά τα οικολογικά σχήματα επισήμανε ότι «εκκρεμούν πολλές διευκρινίσεις, για να μπορεί να γίνει πλήρης αξιοποίηση τους από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».

«Εμείς από τον περασμένο Απρίλιο αναδείξαμε την ανάγκη της βελτίωσης και της τροποποίησης των οικολογικών σχημάτων προτείνοντας μάλιστα καλύτερους τρόπους εφαρμογή τους μέσα από τα συλλογικά παραγωγικά σχήματα των αγροτών για μετριασμό του κόστους. Οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη και τα αρνητικά αποτελέσματα της φαίνονται» σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Σπανός, μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ και του εποπτικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν».

«Τα οικολογικά σχήματα εφαρμόζονται κυριολεκτικά “στο πόδι”. Υπήρξε έλλειψη κατάλληλης και στοχευμένης ενημέρωσης για θέματα, όπως η σύγκλιση των δικαιωμάτων, η συνολική μείωση της βασικής ενίσχυσης και ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού για κάθε αγρονομική περιφέρεια. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ενημέρωσης για τους αγρότες, ήταν να μην έχουν σαφή εικόνα για το ύψος των μεταβολών και τη διάρθρωση των πληρωμών, που θα λάβουν ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023», πρόσθεσε με τη σειρά του ο κ. Κούντριας, μεταφέροντας το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πηγή: Ταχυδρόμος

Featured Image