Εντείνονται οι ζυμώσεις για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως δηλώνουν κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες οι υπεύθυνοι του ΥπΑΑΤ.

Βέβαια, ενώ οι αγρότες και πολύ περισσότερο οι κτηνοτρόφοι ζητούν ο ΕΛΓΑ να είναι εντελώς προαιρετικός, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να μην ασφαλίζει κανείς την παραγωγή του, αντ’ αυτού, κυβέρνηση και ΥπΑΑΤ, όπως άλλωστε προανήγγειλε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός Λ. Αυγενάκης, φέρνουν αύξηση εισφορών καθώς ετοιμάζονται να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ποιες είναι αυτές;

Οι προτάσεις

Η καθιέρωση ασφαλίστρων τριών ταχυτήτων, διαφορετικών ανά καλλιέργεια, με τα υψηλότερα σε οπωροκηπευτικά και βαμβάκι, στα οποία κατευθύνονται σήμερα οι περισσότερες αποζημιώσεις, αντί της ενιαίας εισφοράς του 4% επί της ασφαλιζόμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής που ισχύει, είναι η μεγάλη αλλαγή που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Από τη μελέτη η οποία αποτελεί την βάση για την διαβούλευση επί του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκύπτει ότι είναι αναγκαία η ετήσια αύξηση των εσόδων του οργανισμού ασφαλίσεων κατά 30-50 εκατ. ευρώ, από τα 160 εκατ. ευρώ που κυμαίνονται σήμερα ώστε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ εισφορών και αποζημιώσεων.

Κι αυτό γιατί ενώ την περίοδο 2011-19 οι εισφορές κάλυπταν σε γενικές γραμμές τις αποζημιώσεις, την διετία 2020-21 οι ζημιές, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξήθηκαν στα 234 εκατ. και 291 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με αποτέλεσμα οι εισφορές να μην μπορέσουν να τις καλύψουν, ενώ φυσικά δεν υπάρχει χώρος για την προσθήκη πρόσθετων κινδύνων και καλύψεων.

Featured Image

Ασφάλιστρα τριών ταχυτήτων

Για να ισοσκελισθούν έσοδα – αποζημιώσεις (το ενδιαφέρον εστιάζεται στη φυτική παραγωγή καθώς στη ζωική οι αποζημιώσεις – 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση -είναι σταθερά μικρότερες των εισφορών) οι μελετητές προτείνουν σειρά μέτρων με βασικότερο τη θέσπιση διαφορετικών ασφαλίστρων ανά καλλιέργεια και συγκεκριμένα

μικρή αύξηση (ενδεικτικά αναφέρεται σε 5-7%) στις καλλιέργειες που ο κίνδυνος (καταστροφών) είναι υψηλός, 4%, όσο δηλαδή είναι και σήμερα η εισφορά επί της ασφαλιζόμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής, με εξαίρεση την ελιά (1,5%) και τα θερμοκήπια (0,5%), ενώ στο 0,75% είναι για το ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες μεσαίου κινδύνου και μικρότερο ποσοστό (2-3%) στις καλλιέργειες χαμηλού κινδύνου.

Προτείνουν επίσης την επιδότηση ασφαλίστρου (υπάρχει σχετικό μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν έχει ενεργοποιηθεί) όπως γίνεται και σε άλλες χώρες ώστε εάν για παράδειγμα το ασφάλιστρο είναι 6% επί της ασφαλιζόμενης αξίας παραγωγής, ο παραγωγός να πληρώνει το 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας τον Οκτώβρη πολλοί παραγωγοί διαπίστωσαν ότι ο ΕΛΓΑ τους παρακράτησε πολλά παραπάνω χρήματα από ό,τι πλήρωσαν πέρσι. Όπως και να χει η κατάσταση οι αγρότες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταποκριθούν στις αυξήσεις αυτές…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image