Μειωμένες αναμένονται οι στρεμματικές αποδόσεις και στο βαμβάκι, εκτός, από το καλαμπόκι αλλά και τις υπόλοιπες αροτραίες.

Οι πληροφορίες του Agronewsbomb από τη ζώνη της Καρδίτσας για παράδειγμα είναι ανησυχητικές, καθώς φαίνεται πως ο καύσωνας και οι ξηροθερμικές συνθήκες, επηρέασαν και αυτό το προϊόν.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Καρασιώτας από την εταιρεία Agrokoton: “ακόμα δεν έχει μπει καμιά μηχανή για συλλογή βάμβακος, αλλά θεωρώ, ότι οι αποδόσεις οι στρεμματικές θα είναι μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρσι, όπως συμβαίνει και στα καλαμπόκια”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb από εκκοκκιστήρια, οι σημερινές κλειστές τιμές προαγοράς για τον παραγωγό με παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου κυμαίνονται στα 51 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη για ανοιχτή παράδοση είναι μόλις στα 43 λεπτά. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα 3 λεπτά έξοδα για τη μεταφορά – παράδοση στο εκκοκκιστήριο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, πόσο μάλλον, σε περίπτωση -που μάλλον είναι σίγουρη- των μειωμένων στρεμματικών αποδόσεων.

Featured Image

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, έμπειρος βαμβακοπαραγωγός από την πλευρά τους επισημαίνει πως: “θα υπάρξουν και βαμβάκια με 100 και 150 κιλά το στρέμμα ειδικά σε περιοχές με χωράφια που χτυπήθηκαν πολύ από την πλημμύρα του Daniel. Τέτοιες περιοχές είναι κυρίως στη δυτική Καρδίτσα, στο δήμο Μουζακίου, όπου και θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί αρκετοί συνάδελφοι παραγωγοί δυσκολεύτηκαν φέτος στην καλλιέργεια. Όπως πάνε τα πράγματα και επειδή έχει οψιμίσει η παραγωγή, η συλλογή θα ξεκινήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές οι εμπορικές και υπάρχει απογοήτευση. Με 50 και 51 λεπτά δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πόσο μάλλον, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις”.

Μπήκαν οι μηχανές στα ξηρικά της Κομοτηνής

Αλλά και στην περιοχή της Θράκης δεν καθόλου καλά τα πράγματα. Ο Σταύρος Κοσουτζής, βαμβακοπαραγωγός από την Κομοτηνή με 100 στρέμματα ποτιστικά καλλιέργεια φέτος, αντί 350 πέρσι μας λέει πως: “στην περιοχή μας, στο δήμο Κομοτηνής είχε βρέξει στις 28 Απριλίου τελευταία φορά και τώρα μας έβρεξε μόλις χθες. Το προϊόν δεν πήρε το νερό που έπρεπε και οι αποδόσεις θα είναι πολύ κάτω. Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να προσθέσουμε τις χαμηλές εμπορικές τιμές, που δεν λένε να ξεκολλήσουν, τα αυξημένα κόστη στα ποτιστικά λόγω των περισσότερων ποτισμάτων, αλλά και την έξαρση του ρόδινου και του πράσινου σκουληκιού, για τα οποία χρειάστηκε ράντισμα, δυο, τρεις, ακόμα και τέσσερις φορές. Ήδη πολύς κόσμος με την περσινή τιμή στα 61 λεπτά και την αύξηση στα κόστη, αναγκαστήκαμε και κόψαμε εκτάσεις, οπότε φανταστείτε τι έχει να γίνει του χρόνου, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική τιμή φέτος…”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image