Ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μαζί με τους βουλευτές Ξάνθης Ζείμπέκ Χουσεΐν, Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ και την βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, κατέθεσαν Αναφορά, την Επιστολή του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην οποία επισημαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος να απενταχθούν Νέοι Αγρότες από το πρόγραμμα της 3ης Πρόσκλησης (έτος αιτήσεων 2022), του ΠΑΑ 2014-2022, εξαιτίας του προβλήματος της έντονης ακαρπίας της ελιάς.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι Νέοι Αγρότες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον επόμενο χρόνο της ένταξής του, υποχρεούνται “να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο. Η πλειοψηφία των Νέων Αγροτών όμως εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 2022, ενώ στη περιοχή της Αν. Μακεδονίας Θράκης αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ Αμυγδαλιά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι Νέοι Αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή.

Featured Image

Επειδή μάλιστα η εκτεταμένη ακαρπία δεν αποτελεί φαινόμενο που τυγχάνει άμεσης αποζημίωσης και ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.λ.π.), και δεν δικαιολογεί λόγο ανωτέρας βίας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριμένοι Νέοι Αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραμμα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές, τονίζεται στην επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜΘ.

Λόγω του μεγάλου προβλήματος που δημιουργείται όχι μόνο για τους νέους αγρότες της Αν. Μακεδονίας Θράκης αλλά όλης της χώρας, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωση για τις ενέργειες του προκειμένου να βρεθεί η αναγκαία λύση ώστε να μην πληγούν όσοι ξεκίνησαν την επαγγελματική του προσπάθεια στην ελληνική ύπαιθρο.

Featured Image