“Είμαστε υποχρεωμένοι να εγγράψουμε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι βήμα προς τα εμπρός, με στόχο την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ”, απάντησε το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή νομού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη με θέμα: «Χιλιάδες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)».

Ως μια από τις “μελανότερες στιγμές” χαρακτήρισε την επιστροφή επιδοτήσεων, που “δείχνει ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα χρήματα αυτά”, μίλησε ο Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνοντας στην πρωτολογία του πως “ο αγρότης δεν γνωρίζει τι παίρνει”.

“Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται η διαδικασία για τα αχρεώστητα, γίνεται από το 2014”, ανέφερε ο ΥπΑΑΤ, συμπληρώνοντας ότι “αυτό που διαφοροποιείται κάθε φορά είναι ο αριθμός των ανθρώπων που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα”. “Είναι λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι παίρνει λάθος χρονιά αναφοράς. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν γιατί υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σε επιτήρηση αφορά στην απόφασή μας να πάει στην επόμενη μέρα. Βεβαίως υπήρχαν προβλήματα, αλλά η διαδικασία αυτή αν δεν γίνει θα δημιουργούσε προβλήματα. Αν δεν γράφονταν στο βιβλίο οφειλών θα πλήρωναν και κάποιοι που δεν θα δικαιούνταν. Για τους περισσότερους από τους 197 χιλ. αγρότες οι περισσότερες επιστροφές αφορούν μικρά ποσά. Δέχεται κανείς να έχουν λάβει κάποιοι λεφτά που δεν δικαιούνται; Ή να έχουμε δημοσιονομική διόρθωση; Δεν τίθεται σε κανένα κίνδυνο η καταβολή των επιδοτήσεων”.

Ο Βασίλης Κόκκαλης πρότεινε να ληφθούν μέτρα ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί πόσα χρήματα δικαιούνται κάθε χρόνο, δηλαδή επιτέλους να γνωρίζουν τις αξίες δικαιωμάτων, έννοια άγνωστη για αρκετά χρόνια τώρα.

“Δεν θα ήμουν ειλικρινής να έλεγα ότι δεν συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέτε”, σημείωσε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για την… ταμπακιέρα, που δεν είναι άλλη από τον τρόπο που τελικά θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων από τους παραγωγούς.

Αναλυτικά το κείμενος της ερώτησης Κόκκαλη στη βουλή:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 2/10/2024 έχει αποστείλει επιστολές σε χιλιάδες αγρότες, απαιτώντας την κατάθεση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, και μάλιστα έως 29/10/2024, τα οποία προέκυψαν κατόπιν μηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 στο πλαίσιο χορήγησης άμεσων ενισχύσεων έτους 2022.

Δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποίησε για την πληρωμή του Ιούλιου του 2023 τη γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, η ενέργεια αυτή οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή 196.083 δικαιούχων για ποσό αρχικής εκτίμησης 63.035.249,77€, το οποίο μετά από επαναϋπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €.

Featured Image

Τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και η απαίτηση για συμψηφισμό τους με την προκαταβολή του 2024, τους δημιουργεί τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.

Ειδικά, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον DANIEL το 2023 η καταβολή οποιουδήποτε ποσού καθίσταται αδύνατη, καθώς όχι μόνο δεν έχουν λάβει ακόμη μέχρι και σήμερα τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με την μειωμένη κατά περίπου 50% παραγωγή στις καλλιέργειες τους.

Επιπλέον πολλοί από τους εν λόγω αγρότες και κτηνοτρόφους επιβαρύνθηκαν με ποσά επιπλέον φορολόγησης αφού αναγκάστηκαν, λόγω υπέρβασης του ποσού των 5.000€ από επιδοτήσεις, να αλλάξουν φορολογική κατηγορία τo 2022 και να μεταβούν από το ειδικό καθεστώς, που ήταν μέχρι τότε, στο κανονικό καθεστώς. Υποχρεώθηκαν δε, στην τήρηση βιβλίων και τριμηνιαίας απόδοσης ΦΠΑ, με επακόλουθο την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τουλάχιστον κατά 1000 € ανά έτος για όλα τα επόμενα έτη (2022,2023,2024) ενώ στην πραγματικότητα υποχρεούνταν μόνο στην υποβολή απλής φορολογικής δήλωσης.

Επειδή από το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο σε 196.083 αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας και ειδικά της Θεσσαλίας οι οποίοι παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις και σοδειά.

Επειδή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, εμφανίζουν έλλειψη ρευστότητας και αδυνατούν να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ως τις 29/10/2024.

Επειδή ενώ το πρόβλημα εντοπίστηκε εξ’ αρχής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αγνόησε τις σχετικές επισημάνσεις και προχώρησε στην λανθασμένη πληρωμή των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επειδή εξαιτίας της λανθασμένης πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και χωρίς υπαιτιότητα τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι επιβαρύνθηκαν άδικα με επιπλέον ποσά φορολόγησης και δαπανών.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Με ποιο τρόπο προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία που προκλήθηκε από την λανθασμένη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας έναντι των χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας;»

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image