Ο εθνικός τομέας εσπεριδοειδών έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ορισμένες είναι προσωρινές, όπως η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, μια αύξηση που είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί πλήρως στις τιμές πώλησης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια κερδοφορίας. ή η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης παρασίτων επειδή δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμησή τους. Ωστόσο, υπάρχει ένας εγκάρσιος παράγοντας που δεν είναι ούτε νέος ούτε ακριβής: ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η έλλειψη αμοιβαιότητας στις συνθήκες εμπορίας των εσπεριδοειδών με άλλες χώρες.

Αν και ο κλάδος έχει βαρεθεί να καταγγέλλει αυτήν την κατάσταση, με την τρέχουσα κατάσταση, φαίνεται ότι αυτή η εκστρατεία το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο αφού, όπως δήλωσε ο Enrique Ribes , γενικός γραμματέας της Asociex , στον φάκελο εσπεριδοειδών της Valencia Fruits , «Τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να γεμίσουν τις αγορές της ΕΕ με εσπεριδοειδή, υποχρεώνοντας να εκτρέψουν τα εμπορεύματα που μέχρι τώρα έστελναν στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Alfonso Gálvez Caravaca, γενικός γραμματέας της Asaja Murcia , επισημαίνει ότι «ανησυχούν πολύ για τον επιζήμιο και επιζήμιο αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, που προκαλεί απώλεια της εμπορικής ηγεμονίας του τομέα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. καθώς επίσης υπάρχει καθυστέρηση στις εξαγωγές μας προς τις γηραιές ηπείρους, υπέρ των παραγωγών αυτών των χωρών. Απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές, δεδομένης της πιθανότητας μετάδοσης παρασίτων και ασθενειών, να εντείνουν τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, καθώς και να εφαρμόσουν κάποιου είδους τιμολόγια ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γεωργικός οργανισμός Asaja Alicante υποστηρίζει ότι η λύση για τη διασφάλιση της επιβίωσης του τομέα των εσπεριδοειδών της Βαλένθια συνίσταται στην εφαρμογή ρητρών καθρεφτών έτσι ώστε τα εισαγόμενα προϊόντα να πληρούν τα ίδια πρότυπα με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην αποφυγή άφιξη τεράστιου όγκου εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες για να επιτρέψει στους αγρότες να πωλούν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Featured Image

Νέες αγορές

Από την άλλη πλευρά, ο Gálvez Caravaca τόνισε επίσης ότι «θα ήταν εξαιρετικά εμπλουτιστικό για τον κλάδο μας να στοιχηματίσουμε στο άνοιγμα νέων εξαγωγικών αγορών όπως η Ασία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι πολύ ενδιαφέροντες εμπορικοί χώροι που μπορούν να απόλυτα συμπληρωματικό της ευρωπαϊκής αγοράς και επίσης πολύ ελκυστικό από εμπορική άποψη».

valenciafruits