Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, γιατί μέσω αυτού δεν αναπτύσσεται μόνο η οικονομία, αλλά ενισχύεται και η κοινωνική συνοχή.
Οι αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή, αλλά και η γεωστρατηγική αστάθεια) το έχουν καταστήσει σαφές. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πέρα από διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, σημαίνει και ανάπτυξη της περιφέρειας, παράγοντας που είναι αναγκαίος για να παραμείνουν οικονομικά και κοινωνικά ενεργές απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας.
Πάνω σε αυτή τη στρατηγική εργαζόμαστε δημιουργώντας με τις αποφάσεις μας τις βάσεις για μια αγροτική παραγωγή που θα είναι ανταγωνιστική διεθνώς και πλήρως ταυτισμένη με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, ώστε να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις στη νέα, απαιτητική εποχή.
Ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές που άρχισαν να υλοποιούνται το 2024 και θα εφαρμοσθούν πλήρως το 2025 είναι:
Οι πολιτικές
Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Προβλέπεται σημαντικό «κούρεμα» οφειλών, που αφορά τους τόκους αλλά και μέρος του αρχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ελαφρύνουμε το χρέος των συνεταιρισμών και να επιτρέψουμε την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους. Η ρύθμιση θα έλθει τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, περίπου 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Η μείωση του κόστους παραγωγής. Εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις οποίες προχωρήσαμε στα προηγούμενα χρόνια, πλέον εφαρμόζουμε μηδενικό συντελεστή στον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του στους αγρότες. Στην προηγούμενη τριετία δαπανήσαμε 250 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν.
Το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Προβλέπονται χρηματοδοτήσεις ύψους 600 εκατ. € με δικλίδες προστασίας των επαγγελματιών αγροτών. Το 50% κάθε επένδυσης θα προέρχεται από το ΣΣ ΚΑΠ, το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια.
Αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Επίσης, με το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, που προβλέπει, μέσω ΣΔΙΤ, έργα άνω των 4 δισ. ευρώ, προχωρούμε σε αποφάσεις που αλλάζουν τον αρδευτικό χάρτη της χώρας, με κατασκευή ή ενίσχυση εγγειοβελτιωτικών έργων.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα όπως των Νέων Αγροτών, ύψους 410 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα.
Αλλάζουμε την Ελλάδα και δημιουργούμε ισχυρές βάσεις για μια υγιή και αναπτυσσόμενη αγροτική οικονομία. Γιατί χωρίς αγρότες δεν υπάρχει πρόοδος στην ελληνική περιφέρεια, η οποία αποτελεί την ψυχή της Ελλάδας.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος