Φθηνά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι; Σύμφωνα με παραγωγούς, οι τιμές των προϊόντων τους φεύγουν από τα χέρια τους σε χαμηλές τιμές, οι οποίες όμως στην πορεία εκτοξεύονται, οδηγώντας τους καταναλωτές σε απόγνωση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά διαγράφουν ένα ξέφρενο ράλι, το οποίο εκφράζεται φόβος ότι θα συνεχιστεί.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 30,6%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 30,6% οφείλεται:

α) στην αύξηση κατά 34,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων φρούτα και ελαιόλαδο,
και

β) στην αύξηση κατά 24,0% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής

Προϊόντα φθάνουν στη λιανική με μεγάλα «καπέλα»

«Το κρεμμυδάκι φεύγει 20 και 30 λεπτά από μας και το βλέπουμε στα ράφια ένα ευρώ», τονίζει παραγωγός στο Open.
Στο ρεπορτάζ, οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες, οι μεσάζοντες και η ακρίβεια στις πρώτες ύλες είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των προϊόντων, ωστόσο οι ίδιοι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος των αγαθών που φεύγουν από τα χωράφια τους.

Featured Image

«Η τριπλάσια τιμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μια τεράστια αλυσίδα ανθρώπων που πρέπει να βγάλουν ποσοστό (κέρδους) από τον κόπο του παραγωγού», τονίζει ο παραγωγός Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

«Ο παραγωγός μπορεί να πουλήσει ένα αγαθό 30-40 λεπτά και αυτό θα φθάσει στον καταναλωτή στα 1, 1,5 και 2 ευρώ», προσθέτει.

«Εμείς βάσει των εξόδων που έχουμε και βάσει των λιπασμάτων, της ενέργειας και όλων αυτών, προσπαθούμε να τα ισοβαθμίσουμε για να μείνει και κάτι σε μας. Εν τω μεταξύ, ποτέ δεν μένει», τονίζει από την πλευρά του ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

H ακρίβεια επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το κόστος των φρούτων, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο υψηλότερη μηνιαία αύξηση των τιμών.

Για παράδειγμα,

τα κεράσια στο χωράφι πωλούνται 2,30-2,50 ευρώ/κιλό,
στη λαϊκή 5-7 ευρώ/κιλό και
στα σούπερ μάρκετ 6-8 ευρώ/κιλό
Το κύμα ακρίβειας χτυπάει και τις λαϊκές αγορές, με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται για τις τιμές σε φρούτα και λαχανικά.

«Κάτι πιπεριές που έπαιρνα πέρυσι είχε 1 ευρώ το κιλό και φέτος τα βλέπω 4 ευρώ», λέει πολίτης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image