Αν δεν βρέξει άμεσα, σε ορισμένες περιοχές θα απαιτηθεί σπορά για τρίτη φορά.

Θα υπάρξει διορθωτική πληρωμή για τις αποζημιώσεις παραγωγών σε Τύρναβο, Ελασσόνα που υποεκτιμήθηκαν , κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή “Θεσσαλών Γη” Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος διευκρίνισε ότι τα λάθη στις εκτιμήσεις ζημιάς που έγιναν στη Λάρισα το 2023 πέραν αυτών από τις θεομηνίες, οφείλονται στην απειρία έκτακτων εκτιμητών γεωπόνων που προσελήφθησαν για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο φόρτο που προέκυψε στο υποκατάστημα της Λάρισας, λόγω των πλημμυρών του περασμένου φθινοπώρου.

Επίσης ανέφερε πως περίπτωση αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών για επανασπορές στο βαμβάκι δεν προβλέπονται από τον κανονισμό και με δεδομένο ότι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται πλέον σε διαδικασία στενού ελέγχου από τα ευρωπαϊκά όργανα δεν υφίσταται θέμα αποζημίωσης κατά παρέκκλιση.

Featured Image

Ακόμη διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση γεωγραφικού διαχωρισμού ζημιών ανάμεσα σε Λάρισα και Μαγνησία, απαντώντας στις διαμαρτυρίες των καστανοπαραγωγών και μηλοπαραγωγών της Αγιάς για το γεγονός ότι οι συνάδελφοί τους στο Πήλιο έλαβαν αποζημιώσεις για τις θεομηνίες ενώ οι ίδιοι όχι, τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με βάση τις εκτιμήσεις των γεωπόνων υπαλλήλων του

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επανέλαβε πως η πρόθεσή του είναι μέχρι 31 Ιουνίου να έχει εξοφληθεί το τελικό ποσό της αποζημίωσης για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας από τις θεομηνίες “Ντάνιελ” και “Ηλίας”.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Featured Image