Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Ahaber το Σάββατο 12 Αυγούστου ότι είναι σίγουρος για την ικανότητα του προέδρου Tayyip Erdogan να πείσει τη Ρωσία να επαναλάβει τη «συμφωνία σιτηρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προφανές πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες της αναστολής των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία , ότι υπάρχει κίνδυνος πείνας».

«Ο πρόεδρός μας έχει την ευθύνη να λύσει αυτό το πρόβλημα. Χάρη στην πρωτοβουλία του, γνωστή ως διάδρομος των σιτηρών, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν παραδοθεί σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι παρακολουθώντας αυτό το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι μόνο ο πρόεδρός μας θα μπορέσει να το λύσει.

Ο Πρόεδρός μας καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να βρει λύσεις στο πρόβλημα. Και προσωπικά πιστεύω ότι ο πρόεδρός μας είναι σε θέση να λύσει αυτό το πρόβλημα», είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του. με το τηλεοπτικό κανάλι Ahaber.

Featured Image

Η Άγκυρα συνεχίζει τις επαφές για την επανέναρξη της «συμφωνίας σιτηρών», είπε ο Erdogan την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποσχέσεων από τις δυτικές χώρες.

Ο Erdogan δήλωσε, επίσης, ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για να εφαρμόσει την ιδέα της επεξεργασίας σιτηρών από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Τουρκία και την προμήθεια τους στις φτωχότερες χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σημείωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να προμηθεύσει τις φτωχότερες χώρες με όλα τα σιτηρά που προοριζόταν για αυτές στο πλαίσιο της «συμφωνίας σιτηρών» δωρεάν.

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας D. Peskov ανέφερε ότι η επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία σιτηρών είναι πραγματική, αλλά για αυτό είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων της Rosselkhozbank όσον αφορά το σύστημα SWIFT .

Πηγή: bankingnews.gr

Featured Image