Κανονικά το ραντεβού με τους κοινοτικούς για τα ζητήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τα όσα συμβαίνουν μετεκλογικά.
Όπως είναι γνωστό ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και ένα περίπου μήνα έχει τεθεί υπό την άµεση επιτήρηση των ευρωπαϊκών αρχών, μιας και στα πορίσµατα της DG AGRI εντοπίστηκαν, αδυναµίες τόσο στη διαχείριση του χρέους του Οργανισµού Πληρωµών, όσο και στην οργανωτική δοµή του Οργανισµού.
Ήδη η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των έξι από τις δώδεκα παρατηρήσεις της ΕΕ και σε πρόσφατη συνάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι υπήρξε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, ενώ σήμερα υπάρχει νέο ραντεβού, για να εξεταστεί η πρόοδος των επισημάνσεων. Οι παρατηρήσεις των κοινοτικών αφορούν κυρίως το τελευταίο πρόστιμο που έχει ανακοινωθεί για προηγούμενες περιόδους.
Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με επιστολή της Γενικής Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (ΜΕΑ, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ), διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του έτους 2023. Ειδικότερα, αναφέρονται παρατυπίες που αφορούν στη λειτουργία, στη στελέχωση, στην ποιότητα και στη νομιμότητα των πληρωμών, στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για διαπιστώσεις σοβαρής ανεπάρκειας που αφορούν στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τεθεί σε άμεση επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις και η άμεση ενωσιακή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Γιατί τα μηνύματα το προηγούμενο διάστημα ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων αναφέρονται: (1) οι πρωτοφανείς διοικητικές δυσλειτουργίες αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις όπως έχει διαπιστώσει σε πόρισμά του ο συνήγορος του Πολίτη, (2) το αναποτελεσματικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, (3) η τραγική πρώτη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 που ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη με αδικαιολόγητες μειώσεις στη βασική ενίσχυση και με οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις τόσο για τα οικολογικά σχήματα (έως και 50%) όσο και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και (4) με το πρόστιμο ύψους 283 εκ. € που καταλογίστηκε στη χώρα μας για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ (πέρα από τις συνεχείς αλλαγές Προέδρων του Οργανισμού) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη που αφορά στην επικείμενη άμεση επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις ευρωπαϊκές αρχές;
2. Πόσο κινδυνεύουν από αυτή την εξέλιξη οι ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους που για την περίοδο 2023-27 ανέρχονται σε περισσότερα από 13 δις €;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τζάκρη Θεοδώρα