Στο «κυνήγι» των οφειλών από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ, αποστέλλοντας σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να διακόψει την παροχή ρεύματος σε αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλη τη χώρα να μείνουν απότιστα. Στη Μαγνησία, σχετικό έγγραφο έχει παραλάβει και ο ΤΟΕΒ Κάρλας για οφειλές πριν το 2019, που ανέρχονται σε 15.000 ευρώ περίπου. «Οι αγρότες της περιοχής αρδεύουν πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό τις καλλιέργειές τους από τη λίμνη Κάρλα και δύσκολα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΟΕΒ Κάρλας Χρ. Πρίντζος.

Να αναφερθεί ότι ήδη στα διοικητικά συμβούλια των ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα, που έλαβαν τα ειδοποιητήρια για οφειλές προς τη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός, αφού μια διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων κυρίως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα έχει καταστροφικές συνέπειες, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποβάλλονται καθημερινά αιτήματα ΤΟΕΒ από διάφορες περιοχές της χώρας για να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα και να μη μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.
Παράλληλα, ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αιφνίδια διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς οικονομικών ρυθμίσεων.
Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ χαρακτηρίζουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη τονίζοντας ότι οι φορείς που λειτουργούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι προς τη ΔΕΗ.
Στην ουσία οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες παρά τις πιέσεις που ασκούν καθημερινά για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας οφείλουν να εξετάσουν ένα ολιστικό σχέδιο για αναστολή τυχόν διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων και συγχρόνως τη ρύθμιση των οφειλών με τρόπο τέτοιο που να μπορούν οι ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Featured Image

Ο ΤΟΕΒ Κάρλας
«Εμείς ως ΤΟΕΒ Κάρλας έχουμε μια συνολική οφειλή προς τη ΔΕΗ ποσό 15.000 ευρώ περίπου. Προσπαθώ προσωπικά εδώ και αρκετό καιρό να βρω τον αρμόδιο στη ΔΕΗ, προκειμένου να κάνουμε ρύθμιση των οφειλών, αλλά δεν βρίσκω κανέναν. Είναι αδιανόητο, καθώς τα χρέη εμφανίζονται πλέον στον δικό μου ΑΦΜ και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να λυθεί το θέμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΟΕΒ Κάρλας Χρ. Πρίντζος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ΔΕΗ απέστειλε έγγραφο, στο οποίο λέει ότι αν υπάρχει οφειλή 3.000 ευρώ από μια πομόνα, τότε αυτή πιστώνεται σε άλλη πομόνα του ΤΟΕΒ Κάρλας, η οποία δεν έχει καμία οφειλή. Πριν έναν μήνα παραλάβαμε το συγκεκριμένο έγγραφο και καθώς πρόκειται στην ουσία για συνεταιριστικές πομόνες, οι αγρότες έχουν στείλει εξώδικα και προσέρχονται για να κάνουν διακανονισμό. Η συνολική οφειλή του ΤΟΕΒ Κάρλας προ τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 15.000 ευρώ περίπου και αφορά χρονικές περιόδους προ του 2019» προσέθεσε.
Πάντως, ο κ. Πρίντζος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την προοπτική να υπάρξει διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε αντλιοστάσια. «Είναι ελάχιστες πλέον οι καλλιέργειες που δεν αρδεύονται από τη λίμνη Κάρλα και ως εκ τούτου εκτιμώ ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα» τόνισε.

Πηγή: εφημερίδα Θεσσαλία