Τι αναφέρει η έκθεση που εξέδωσε στις 8 Μαρτίου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το USDA.

Από τις 22 Φεβρουαρίου 2024, οι αποστολές στις ΗΠΑ και οι εκκρεμείς πωλήσεις (δεσμεύσεις) καλαμποκιού έφτασαν τους 38 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023/24 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος).

Η παραγωγή ρεκόρ καλαμποκιού στις ΗΠΑ και τα υψηλά αποθέματα συνέβαλαν σε μείωση σχεδόν κατά το ένα τρίτο των τιμών εξαγωγής καλαμποκιού των ΗΠΑ από ένα χρόνο πριν, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και υποστηρίζοντας τις προβλεπόμενες εξαγωγές το 2023/24.

Από τη λίστα των ανανεωμένων αγοραστών απουσιάζει η Κίνα. Από το Μάιο του 2022, μια νέα φυτοϋγειονομική συμφωνία επέτρεψε το εμπόριο καλαμποκιού μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στην Κίνα αργότερα μέσα στο έτος. Οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις για το καλαμπόκι των ΗΠΑ ανέρχονται σε μόλις 1,7 εκατομμύρια τόνους, 3 εκατομμύρια λιγότερο από το 2022/23 και ένα κλάσμα των 17 εκατομμυρίων τόνων της Κίνας στο ίδιο σημείο το 2020/21. Αυτή η απότομη πτώση οφείλεται κυρίως στη συγκομιδή καλαμποκιού σαφρίνια της Βραζιλίας το 2023, η οποία έκανε τις προμήθειες της Βραζιλίας εξαιρετικά ανταγωνιστικές στην αρχή της τρέχουσας περιόδου εμπορίας των ΗΠΑ.

Από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, η Βραζιλία εξήγαγε 45,2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της Κίνας, το καλαμπόκι Βραζιλίας αντιπροσώπευε σχεδόν το 85 τοις εκατό των εισαγωγών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Ενώ οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού περιορίζουν την επέκταση στις φυτεύσεις σαφρίνια το 2024, οι εξαγωγές της Βραζιλίας για το έτος εμπορίας (Μάρτιος-Φεβρουάριος) προβλέπονται στους 52 εκατομμύρια τόνους, θέτοντας ανταγωνισμό για το εμπόριο καλαμποκιού στις ΗΠΑ το 2024/25. Οι υψηλότερες αποστολές της Βραζιλίας στην Κίνα έχουν μειώσει τις διαθέσιμες προμήθειες σε άλλους αγοραστές, παρουσιάζοντας νέες ευκαιρίες για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ στις αγορές που προμήθευσε η Βραζιλία πέρυσι, ενώ επέτρεψε επίσης στο εμπόριο των ΗΠΑ να υποστηρίξει περαιτέρω τη ζήτηση ρεκόρ στο Μεξικό.

Featured Image

Το Μεξικό είναι ο κορυφαίος αγοραστής καλαμποκιού των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Το 2023/24 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), οι εισαγωγές στο Μεξικό προβλέπονται σε ρεκόρ 20,6 εκατομμυρίων τόνων. Η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για κτηνοτροφικά προϊόντα συνεχίζει να υποστηρίζει τη ζήτηση ζωοτροφών στο Μεξικό. Η συνεχιζόμενη ξηρασία και η μείωση του διαθέσιμου νερού για το αρδευόμενο χειμερινό καλαμπόκι έχει επίσης παρεμποδίσει τις εγχώριες προμήθειες καλαμποκιού του Μεξικού, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις εισαγωγές. Το καλαμπόκι που ελέγχεται για εξαγωγή στο Μεξικό ανέρχεται συνολικά σε 9,4 εκατομμύρια τόνους αυτή την περίοδο εμπορίας, 3,1 εκατομμύρια τόνους υψηλότερο από το 2022/23 και 38 τοις εκατό υψηλότερο από τον μέσο όρο 5 ετών.

Στην Κολομβία, οι ανανεωμένες προμήθειες των ΗΠΑ και το πλεονέκτημα της αφορολόγητης πρόσβασης μαζί με τις ασθενέστερες εξαγωγές της Αργεντινής το 2022/23 έχουν προκαλέσει την ανάκαμψη του όγκου. Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, η Κολομβία εισήγαγε περίπου το 90 τοις εκατό των προμηθειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 70 τοις εκατό από τη Βραζιλία τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2022. Το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ έπεσε κατακόρυφα το 2022/23 εν μέσω υψηλών τιμών και προνομιακής πρόσβασης που παραχωρήθηκε στη Βραζιλία στο πλαίσιο της ζώνης τιμών των Άνδεων Σύστημα. Οι δεσμεύσεις σε μακροχρόνιες αγορές της Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν, έχουν επίσης ανακάμψει χρόνο με το χρόνο. Οι χαμηλότερες τιμές του καλαμποκιού το 2023/24 αντιστάθμισαν το υψηλότερο κόστος μετακίνησης καλαμποκιού για αποστολή από λιμάνια στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Αυτά τα λιμάνια προσφέρουν ταχύτερους χρόνους αποστολής από αυτούς στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία, διατηρώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μειώνοντας τις καθυστερήσεις για αυτές τις αγορές που εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές.

Ορισμένοι αντίθετοι άνεμοι εξακολουθούν να υπάρχουν για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ για το υπόλοιπο του έτους. Αφού αντιμετώπισε μια σημαντική ξηρασία το 2022/23 (Μάρτιος-Φεβρουάριος), οι εξαγωγές της Αργεντινής προβλέπεται να ανακάμψουν και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ προβλέπονται σε 53,3 εκατομμύρια τόνους για την περίοδο εμπορίας 2023/24 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος) και 54,0 εκατομμύρια τόνοι για το εμπορικό έτος 2023/24 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), αμετάβλητες από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image