Καλά νέα για τους αγρότες στη Ρουμανία σχετικά με την καταπολέμηση της ξηρασίας: Η ρουμανική εταιρεία Intervenții Active în Atmosferă (IAA) αγόρασε το πρώτο αεροπλάνο σποράς σύννεφων στη χώρα μας, επένδυση 5 εκατ. ευρώ.

Το αεροπλάνο εξοπλίστηκε με τεχνολογία σποράς σύννεφων από τους ειδικούς της αμερικανικής εταιρείας Fargo Jet Center, αναγνωρισμένης παγκοσμίως για την τεχνογνωσία της σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Το αεροσκάφος που αγόρασε η IAA είναι ειδικά σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για τέτοιες αποστολές, διαθέτοντας μια συμπαγή συνολική δομή ανθεκτική σε κραδασμούς, πάγο και κραδασμούς.

Η εγκατάσταση που τοποθετείται για παρεμβάσεις στην ατμόσφαιρα βρίσκεται έξω και αποτελείται από 24 πυρσούς, τοποθετημένους σε κάθε πτέρυγα, κάτω από την άτρακτο του αεροσκάφους, καθένας από τους οποίους διαθέτει 3 κιβώτια που επιτρέπουν φορτία 102 εκτινάσιμων φυσιγγίων και ταυτόχρονα, με ειδικούς αισθητήρες, για σύνθετη ανάλυση καιρού.

Στο εσωτερικό του αεροσκάφους λειτουργεί επίσης μια εξαιρετικά περίπλοκη εγκατάσταση παρακολούθησης και ελέγχου που περιλαμβάνει δύο πίνακες ελέγχου.

Featured Image

Το αεροπλάνο είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την επικοινωνία με το έδαφος τόσο μέσω 4G όσο και μέσω δορυφόρου ή UHF (υπερυψηλής συχνότητας), εξασφαλίζοντας έτσι μια σταθερή, αποτελεσματική και ασφαλή σύνδεση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή, το IAA διαθέτει τρεις πιλότους που κατέχουν ειδικές πιστοποιήσεις και προσόντα, εκπαιδευμένοι αποκλειστικά για τέτοιες αποστολές που περιλαμβάνουν απευθείας πτήση στη δομή του cloud για παρεμβάσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι πτήσεις του νέου αεροπλάνου της IAA θα είναι πραγματικές αποστολές για την καταπολέμηση της ξηρασίας, σε μια επιχείρηση επέμβασης, με δύο πιλότους επί του σκάφους, που θα συντονίζονται από το έδαφος από μια ομάδα που αποτελείται από έναν μετεωρολόγο ραντάρ, έναν αποστολέα και έναν μετεωρολόγο προβλέψεων.

Οι παρεμβάσεις πρέπει να προγραμματίζονται το πολύ 24 ώρες νωρίτερα, με βάση τις καιρικές προβλέψεις, και η τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση τόσο του ιωδιούχου αργύρου όσο και των υγροσκοπικών αλάτων ή άλλων ουσιών. Μπορεί κανείς να εργαστεί τόσο στην κορυφή του σύννεφου όσο και στη βάση του. Κάθε φυσίγγιο σποράς έχει διάρκεια καύσης 3-4 λεπτά, διασπείροντας τους πυρήνες συμπύκνωσης και διεγείροντας έτσι την εμφάνιση καθίζησης. Με αυτόν τον τρόπο, τα σύννεφα που δεν θα ή θα παρήγαγαν λίγη βροχόπτωση μετατρέπονται σε πηγές βροχής, υποστηρίζοντας την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων τροποποίησης του καιρού στις περιοχές παρέμβασης.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image