Όπως κάθε χρόνο, εμφανίζεται το φαινόμενο της πτώσης της ελιάς, μια φυσική πτώση μη γονιμοποιημένου ή μη ανταγωνιστικού καρπού. Βέβαια φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Αυτή η φυσιολογική διαδικασία συμβαίνει για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή αποβάλλονται τα μη γονιμοποιημένα ωάρια ή αυτά που δεν έχουν λάβει επαρκές ερέθισμα ανάπτυξης.

Εάν ένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί από κόκκο γύρης, δεν θα λάβει το χημικό σήμα που απαιτείται για την έναρξη και την υποστήριξη της ανάπτυξης των καρπών. Η γονιμοποίηση είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του ενδοσπερμίου και του εμβρύου, τα οποία πυροδοτούν την ανάπτυξη της ωοθήκης σε καρπό.

Στην ελιά, όπως και σε πολλά άλλα φυτά, η παρουσία μη γονιμοποιημένων ωαρίων μπορεί να αποδοθεί σε φυσικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως δυσμενείς κλιματικές συνθήκες , βροχή, δυνατός άνεμος ή ακραίες θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, παρουσία στείρας γύρης που δεν είναι ικανή. της γονιμοποίησης των ωαρίων, η ανεπαρκής παραγωγή γύρης μπορεί να περιορίσει τη γονιμοποίηση των ωαρίων, διατροφικές ανισορροπίες, μυκητιακά παράσιτα.

Γενικά, ωστόσο, όταν η ωοθήκη είχε το ερέθισμα να αναπτυχθεί, ανεξάρτητα από τη γονιμοποίηση, σημειώνεται η ανάπτυξη του ιστού, μέχρι το μέγεθος ενός “πιπεριού” : αυτό συμβαίνει τις ημέρες που ακολουθούν την πλήρη ανθοφορία, δίνοντας την εντύπωση ότι βέλτιστη καρπόδεση. Ωστόσο, οι μη γονιμοποιημένες ωοθήκες στεγνώνουν 10-15 ημέρες μετά την πτώση των πετάλων και παραμένουν μόνο οι γονιμοποιημένες.

Μετά τη γονιμοποίηση, η ωοθήκη του λουλουδιού μεταμορφώνεται σε καρπό, μια διαδικασία που απαιτεί σημαντική παροχή πόρων, όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο και άλλες βασικές ουσίες, που είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη και την ανάπτυξή του. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώιμων σταδίων ανάπτυξης, δεν είναι όλοι οι καρποί εξίσου ικανοί να προσελκύουν και να χρησιμοποιούν τους πόρους του φυτού, μερικοί μπορεί να είναι λιγότερο ζωτικοί, έτσι το φυτό τείνει να «απορρίψει» τους λιγότερο ανταγωνιστικούς μέσω μιας διαδικασίας αποκοπής ή φυσικής αποκόλλησης.

Παρατηρώντας προσεκτικά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μικρότερες ελιές ή αυτές που βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο του κλάδου πέφτουν πρώτες. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ελιών , που μπορεί να είναι για νερό και για θρεπτικά συστατικά. Όταν οι ελιές αποσπώνται, συνήθως παρατηρείτε ότι πρώτα συρρικνώνονται και γίνονται πιο σκουρόχρωμες ξεκινώντας από τ πιο απομακρυσμένο τμήμα από τη βάση της ελιάς, που είναι το σαρκώδες μέρος της ελιάς, και στη συνέχεια εμπλέκεται ολόκληρος ο καρπός.

Featured Image

Δύο συγκεκριμένες ορμόνες φαίνεται να ρυθμίζουν αυτή τη διαδικασία: το αιθυλένιο και το ασπισικό οξύ. Το αιθυλένιο εμπλέκεται στην αποκόλληση οργάνων από το φυτό. Η αύξηση του αιθυλενίου μπορεί να προάγει τη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων και την επακόλουθη πτώση των ελιών. Το αψισικό οξύ, από την άλλη, ρυθμίζει τη στιγμή κατά την οποία οι ελιές αποσπώνται από το κλαδί. Υπό μη φυσιολογικές συνθήκες, η μειωμένη ρύθμιση του αψισικού οξέος μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση.

Η ελιά, μέσω αυτής της διαδικασίας φυσικής επιλογής, ρυθμίζει τον αριθμό των καρπών που μπορεί να υποστηρίξει με τους διαθέσιμους πόρους. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ του αριθμού των καρπών και της ικανότητας ανάπτυξης καθενός από αυτά, συγκεντρώνοντας τους πόρους στα πιο πολλά υποσχόμενα. Αυτός είναι ένας φυσικός μηχανισμός βελτιστοποίησης που βοηθά το φυτό να εξασφαλίσει βιώσιμη, υψηλότερης ποιότητας παραγωγή καρπών.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του καρπού συμβαίνει λίγες εβδομάδες μετά την ανθοφορία και επηρεάζει κυρίως τα μικρότερα ύπερα, γονιμοποιημένα και μη, αλλά η χρονική περίοδος που εμπλέκεται μπορεί επίσης να είναι από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τη σκλήρυνση του κουκούτσιου, φτάνοντας έτσι στις αρχές Αυγούστου.

Οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των μη ανταγωνιστικών ελιών. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, παρατεταμένης ξηρασίας ή εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να καταπονήσουν το φυτό και να μειώσουν την ικανότητά του να υποστηρίζει όλους τους καρπούς.

Η πτώση των ελιών, έως και 15 – 20%, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, ειδικά στην περίπτωση άφθονων ανθοφοριών, ωστόσο, εάν το ποσοστό υπερβαίνει αυτές τις τιμές, βρισκόμαστε σε μια ανώμαλη πτώση. Το τελευταίο μπορεί να προκληθεί από διατροφικές ή υδατικές ανισορροπίες, από παρασιτικές επιθέσεις -συνήθως από τον σκόρο της ελιάς ή παράσιτα μυκήτων- ή από δυσμενείς υδροθερμικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες ή έλλειψη ή περίσσεια νερού από συνεχείς βροχοπτώσεις.

Συμπερασματικά, η πτώση της ελιάς εξακολουθεί να είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, επηρεασμένο από διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και στην παρούσα κατάσταση γνώσης, η προσεκτική διαχείριση αυτών των παραγόντων δεν μπορεί πάντα να συμβάλλει στην ελαχιστοποίησή της.

Πηγή: olivonews

Featured Image