Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι έκαναν άλμα έως και 2,2%, μετά το ρωσικό χτύπημα σε πλοίο που μετέφερε σιτάρι μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως έγινε γνωστό, το πλοίο που χτυπήθηκε ήταν το ελληνικών συμφερόντων Aya, που διαχειρίζεται η VRS Maritime Services.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Telegram, έγραφε ότι χτυπήθηκε πλοίο που μετέφερε σιτάρι στην Αίγυπτο, μάλιστα, αμέσως μόλις έφυγε από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα. Η Ρουμανία, από την πλευρά της, τονίζει ότι το πλοίο δε βρισκόταν σε ρουμανικά ύδατα.

Μετά το γεγονός, οι τιμές των σιτηρών σκαρφάλωσαν σε ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενόψει και της μηνιαίας έκθεσης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την προσφορά και ζήτηση.

Featured Image

Με τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να κλείνει το δεύτερο έτος της, οι αγορές σιτηρών δεν αντιδρούν, πλέον, με την ίδια αστάθεια που παρατηρήθηκε κατά την αρχική έξαρση του πολέμου, το 2022, όταν το σιτάρι σημείωσε άνοδο ρεκόρ. Ωστόσο, οι μικρότερες σοδειές στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες παραγωγούς, όπως η Γαλλία, έχουν στηρίξει τις τιμές, παρότι οι αγρότες ενίσχυσαν την παραγωγή από την έναρξη του πολέμου.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για το σιτάρι άγγιξε τα 5,9175 δολ. το μπουσέλ, στο υψηλότερο (ενδοσυνεδριακό) επίπεδο από τον Ιούλιο.

Πηγή: Reporter.gr

Featured Image