Το επόμενο δωδεκάμηνο οι τιμές θα κινηθούν σαφώς πτωτικά, εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς από τις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στις ΗΠΑ διεύρυναν τις απώλειές τους στο επίπεδο των 6,1 δολαρίων ανά μπούσελ, πλησιάζοντας το χαμηλό διετίας των 6 δολαρίων που άγγιξε στις 2 Μαΐου, αφού η Ρωσία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά για άλλους δύο μήνες, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Οι εξελίξεις αυτές θα διατηρήσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας σε βασικές αγορές του εξωτερικού και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό των τιμών με άλλους μεγάλους παραγωγούς. Επιτείνοντας τις πτωτικές πιέσεις, το USDA προέβλεψε πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για την προσεχή περίοδο εμπορίας λόγω της χαμηλότερης χρήσης ζωοτροφών και υπολειμμάτων.

Ακόμα, ο οργανισμός υποβάθμισε την παραγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω των επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι χαμηλότερες αποδόσεις πίεσαν τις προβλέψεις παραγωγής στην Αυστραλία.

Featured Image

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση στο The Chicago Board of Trade (CBOT), στο Euronext, στο Kansas City Board of Trade (KCBT) και στο Minneapolis Grain Exchange (MGEX). Η τυπική μονάδα συμβολαίου είναι 5.000 bushels. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιταριού είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Αυστραλία και η Αργεντινή. Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές του σιταριού που εμφανίζονται στο Trading Economics βασίζονται σε εξωχρηματιστηριακά (OTC) και συμβόλαια επί της διαφοράς (CFD) χρηματοπιστωτικά μέσα.

Εκτιμήσεις για συνεχή πτώση στις τιμές

Το σιτάρι αναμένεται να διαπραγματεύεται στα 627,40 USd/BU μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου, σύμφωνα με τα παγκόσμια μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics και τις προσδοκίες των αναλυτών. Όσον αφορά το μέλλον, εκτιμούμε ότι θα διαπραγματεύεται στα 572,08 σε 12 μήνες, αναφέρουν.