“Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης και ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, σε όλες τις κατηγορίες. Το τονίζω. Σε όλες τις κατηγορίες, αντίστοιχα”, τόνισε ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας την Δευτέρα το απόγευμα στη βουλή απαντώντας σε ερώτηση Κόκκαλη.

“Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα απόφαση, ενδεικτικά, η κατά κεφαλήν αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία -είναι ενδεικτική η τιμή- στα καθαρόαιμα θηλυκά, που ήταν 150 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ του περασμένου έτους του 2023, η τιμή θα ανέρχεται στα 250 και στα αρσενικά, από 250 ευρώ που προβλέπονταν το 2023 θα πάει στα 500 ευρώ. Αυτά ενημέρωσε ο Υπουργός στους κτηνοτρόφους. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους να ορθοποδήσουν από τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση τού τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος, αλλά και του κόστους αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και ήταν για εμάς αδιαπραγμάτευτη η αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου. Και αυτά τα ποσά που θα εκδοθούν με την ΚΥΑ αφορούν τα θανατωθέντα πρόβατα. Όσον αφορά την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτό θα γίνει με ευρωπαϊκό μέτρο, για το οποίο έχουμε αποστείλει ήδη επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκρισή του, με ποσοστό χρηματοδότησης στο 100%, κύριε Κόκκαλη. Το επαναλαμβάνω: Η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρηματοδότηση σε ποσοστό 100%.

Τώρα για το θέμα των ζωοτροφών το οποίο θίξατε, λόγω του εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους τους τελευταίους μήνες και του αυξημένου κόστους διατροφής τους, σας διαβεβαιώ ότι είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε. Δεν έχουμε όμως καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις”, κατέληξε ο υφυπουργός.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 16/7-10-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης και εμπαιγμός για τους κτηνοτρόφους η ‘δήθεν’ αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών».

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας. Έχετε τον λόγο, κύριε συνάδελφε, για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πανώλη. Σήμερα οι εστίες είναι 83. Έχουν πέσει τα κρούσματα, είναι γεγονός. Όταν βέβαια ο κ. Τσιάρας είπε ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε ξεμπερδέψει ήταν 52. Σήμερα είναι 83. Όμως γεννάται το πολύ κρίσιμο και σοβαρό θέμα της οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων και για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου για τα ζώα τα οποία θανατώθηκαν αλλά και για τις ζωοτροφές.

Μετά από πολύ καιρό ο κ. Τσιάρας είπε επί λέξει -και θέλω να εξηγήσω γιατί λέμε επικοινωνιακό παιχνίδι- ότι σύμφωνα με τη νέα απόφαση «η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ και στα 500 ευρώ για τα αρσενικά». Είναι γεγονός ότι τότε όλοι θεωρούσαν ότι αφορά όλα τα ζώα, όλους τους κτηνοτρόφους. Αυτό όμως έχει να κάνει με την πρώτη κατηγορία της απόφασης του 2023. Ποια κατηγορία; Την κατηγορία με τα καθαρόαιμα, όχι με τα ημίαιμα, όχι με τα κοινά τους ζώα τα οποία έχει η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Συνεπώς, αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε κυβερνητικά αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία, την κατηγορία που περιγράφεται στο άρθρο 8 της απόφασης 15/13-11-2023, άρθρο 8 «ο υπολογισμός της μέγιστης αγοραίας αξίας των ζώων για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας». Επαναλαμβάνω το ποσό των 250 ευρώ για τα θηλυκά και 500 ευρώ για τα αρσενικά αφορά μόνο την πρώτη κατηγορία η όποια έχει τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Αυτά τα ζώα τα διαθέτουν πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι.

Είστε έτοιμος πιθανόν να πείτε ότι θα αφορά και τους άλλους. Δεκτό. Πότε η ΚΥΑ; Πρέπει όλες οι κατηγορίες εδώ να αναπροσαρμοστούν. Συγκεκριμένα για τα κοινά πρόβατα. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημιαιμίων φυλών, αυτά δηλαδή που έχει η πλειοψηφία, σήμερα προβλέπει 100 ευρώ. Τώρα περιμένουμε να πείτε πόσο θα πάει. Και τα αρσενικά αναπαραγωγικής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών, 150 ευρώ. Περιμένουμε να πείτε πόσο θα αυξηθούν και αυτές οι κατηγορίες.

Δεύτερον, ζωοτροφές. Δώστε έναντι για τις ζωοτροφές. Ξέρετε πολύ καλά το πρόβλημα. Είστε από την περιοχή. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι. Δώστε έναντι στους κτηνοτρόφους. Αυτά είχα να πω στην πρωτολογία.

Θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας για 3 λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, η επιβίωση του πρωτογενή τομέα αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση συνολικά αποδεικνύουν έμπρακτα την ουσιαστική στήριξη στους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται σε πολλαπλά μέτωπα αντιμετωπίζοντας ζωονόσους και πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Όπως ίσως γνωρίζετε στη χώρα μας έχουν θανατωθεί περίπου 47.000 ζώα λόγω πανώλης και ευλογιάς. Στο ΥΠΑΑΤ από την πρώτη στιγμή εμφάνισης αυτών των φαινομένων δράσαμε άμεσα λαμβάνοντας μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων μας.

Εμείς, δηλαδή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, διαγνώσαμε την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και δείξαμε τον δρόμο αντιμετώπισης που πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα για την αποτελεσματική και άμεση εξάλειψή της. Ήδη η νόσος, αγαπητέ συνάδελφε, βρίσκεται σε φάση αποδρομής.
Συγκεκριμένα, σε έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες που εμφανίστηκε η πανώλη έχουν παρέλθει ήδη οι τριάντα μέρες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο και οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης έχουν μετατραπεί σε περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες. Ευελπιστούμε ότι σύντομα η νόσος θα εξαλειφθεί. Έχουν απομείνει δύο περιφέρειες ακόμα, της Λάρισας και της Κορίνθου. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα εξαλειφθεί η συγκεκριμένη νόσος.

Στόχος μας, κύριε Κόκκαλη, από την πρώτη στιγμή ήταν -και είναι- η γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν και είπαμε εξ’ αρχής ότι οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες. Ήταν άλλωστε και εντολή του Πρωθυπουργού να στηριχθεί η κτηνοτροφία μας που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας.

Ο Υπουργός ο κ. Τσιάρας ζήτησε στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες την επανεξέταση του ποσοστού της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε όλες τις δαπάνες διαχείρισης επιδημιών και κυρίως στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τη θανάτωση και ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου και υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης από το γεωργικό αποθεματικό, προκειμένου να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων.

Όπως είναι γνωστό, κύριε συνάδελφε, η κατ’ έτος εκδιδόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την άμεση καταβολή της προσήκουσας χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της μοναδιαίας αξίας του σχετικού άρθρου, του άρθρου 8, στους εκτροφείς ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων τους.

Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων για τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται, σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων που θανατώνονται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών. Και σε αντίθεση με σας, εμείς μιλάμε με πράξεις, μιλάμε με αριθμούς, μιλάμε με αποδείξεις και όχι με εντυπωσιασμούς.

Πριν, λοιπόν, σας παραθέσω κάποια στοιχεία των αποζημιώσεων των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Κόκκαλη: Πού είδατε εσείς ακριβώς ΚΥΑ που προβλέπει αύξηση αποζημιώσεων μόνο για τα καθαρόαιμα με pedigree ζώα; Πού την είδατε; Για ποια απόφαση μιλάτε; Θέλετε να μου τη δείξετε ή να μου την καταθέσετε στα Πρακτικά να τη δω, για να ενημερωθώ κι εγώ;

Κύριε Κόκκαλη, με τις νέες τιμές δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Εκτός αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω εγώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο που ενεργείτε, όμως, δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο, δίνοντας μια ανυπόστατη και ψευδή εικόνα για δήθεν μειωμένα ποσά αποζημιώσεων.

Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί νέα ΚΥΑ η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης και ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, σε όλες τις κατηγορίες. Το τονίζω. Σε όλες τις κατηγορίες, αντίστοιχα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα απόφαση, ενδεικτικά, η κατά κεφαλήν αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία -είναι ενδεικτική η τιμή- στα καθαρόαιμα θηλυκά, που ήταν 150 ευρώ σύμφωνα με την ΚΥΑ του περασμένου έτους του 2023, η τιμή θα ανέρχεται στα 250 και στα αρσενικά, από 250 ευρώ που προβλέπονταν το 2023 θα πάει στα 500 ευρώ. Αυτά ενημέρωσε ο Υπουργός στους κτηνοτρόφους.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Στα άλλα;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αντίστοιχα, αγαπητέ συνάδελφε, θα υπάρξουν αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες και στις κατηγορίες των κοινών ή ημίαιμων φυλών που λέτε και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν θα στενοχωρήσουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας. Στη δευτερολογία μου θα τεκμηριώσω πιο συγκεκριμένα τη στήριξη της Κυβέρνησης προς τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό. Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο.

Featured Image

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε. Τώρα προς το τέλος πάμε να συνεννοηθούμε. Προς το τέλος! Κατ’ αρχήν, δεν χρειάζεται η πρωτολογία να είναι σχεδόν η ίδια με αυτό που ήταν πάντα η κλασική κασέτα. Η κασέτα ξεκινάει με το γεγονός ότι η επιβίωση του πρωτογενούς τομέα είναι πρωταρχικό μέλημα και τα λοιπά. Αυτό το γνωρίζουμε, ότι υποτίθεται ότι είναι μέλημά σας.

Στο διά ταύτα τώρα, προς το τέλος πλησιάσατε την ουσία και ερωτώ. Δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «στην ανώτατη κατηγορία θα είναι τόσο». Ερώτηση: Προφανώς δεν ήξερε. Στις υπόλοιπες κατηγορίες το είπατε ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ. Προφανώς, δεν ξέρετε ποιο ποσό. Εγώ αυτό ρωτώ: Στην ανώτατη που είναι τα καθαρόαιμα γνώριζε ο κ. Τσιάρας. Στις υπόλοιπες που αφορούν την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ποιο θα είναι το ποσό; Μπορείτε να το πείτε τώρα; Όχι.

Αυτή είναι η ουσία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Διαπιστώσαμε, είδαμε τη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας για την ανώτατη κατηγορία, η ανώτατη κατηγορία, όμως, αφορά πολύ λίγους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν αυτά τα ζώα. Οι περισσότεροι έχουν τα άλλα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες -πόσο πιο απλά να το πω;- είστε σε θέση σήμερα να πείτε ότι από 100 ευρώ που προβλέπεται θα πάει 300 ευρώ, θα πάει 250 ευρώ; Πόσο; Εάν δεν είστε, μην το λέτε. Εάν είστε έτοιμος, πείτε το! Απλά τα πράγματα, ένα και ένα κάνουν δύο. Αυτό ρωτώ, γιατί όταν το ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όλοι θα πάρουν 250 και 500 ευρώ. Μακάρι να είναι και για τις υπόλοιπες! Μακάρι να είναι όλες οι κατηγορίες τόσο! Επαναλαμβάνω -εδώ μαζί σας- μακάρι να είναι όλες οι κατηγορίες τόσο!

Τώρα επειδή λέτε «διαγνώσαμε», υπάρχει πόρισμα επιδημιολογικό για την πανώλη; Αν υπάρχει, ζητώ συγγνώμη. Ρωτώ αν υπάρχει επιδημιολογικό πόρισμα ότι η πανώλη ξεκίνησε από τον τάδε έμπορο στο τάδε μαντρί, μετά πήγε εκεί, πήγε εκεί, αν υπάρχει επιδημιολογικό πόρισμα. Έτσι κάνει ένα σοβαρό κράτος για να το αντιμετωπίσει. Αν υπάρχει. Μπορεί και να υπάρχει. Βλέπετε πόσο καλόπιστα σας θέτω όλα τα θέματα.

Επαναλαμβάνω, για να κλείσω: Θέλουμε, αιτούμαστε, ευχόμαστε το ποσό που ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας για την ανώτατη κατηγορία να ισχύσει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Θα εκδοθεί ΚΥΑ, πρώτον. Δεύτερον, για τις ζωοτροφές αν είστε σε θέση να πείτε, μπορείτε να πείτε, το αίτημα το ξέρετε για την κάλυψη των αναγκών των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους.

Επαναλαμβάνουμε ότι φέρνουμε στη Βουλή θέματα τα οποία αγγίζουν πραγματικά τους κτηνοτρόφους και δεν θέλουμε να παραπλανούμε. Βλέπετε πόσο ξεκάθαρα, έντιμα και καλόπιστα μιλώ και τοποθετούμαι στη Βουλή. Επαναλαμβάνω, μαζί σας, εάν τα ποσά είναι τα ίδια με την ανώτατη κατηγορία και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ζώων που θανατώθηκαν.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη. Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κόκκαλη, αρχίζω από το τέλος. Όταν λέω «εμείς διαγνώσαμε την πανώλη», κύριε Κόκκαλη, εννοώ ότι η πανώλη διαγνώστηκε από τους δικούς μας στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών και είναι η πρώτη φορά που διαγιγνώσκεται η πανώλη στην Ευρώπη, ξεκάθαρο. Δεύτερον, λέτε «αν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη». Αν δεν υπήρχε η επιδημιολογική μελέτη, κύριε Κόκκαλη, δεν θα φτάναμε τόσο γρήγορα στην εξεύρεση των κρουσμάτων στις περιοχές στις οποίες εμφανίστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Και τρίτον, θέλετε να σας διαβάσω την ερώτηση που κάνατε; Σας τη διαβάζω: «Θέμα: Επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης και εμπαιγμός για τους κτηνοτρόφους η δήθεν αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης». Ποιο είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι, κύριε Κόκκαλη; Τα 150 ευρώ που έγιναν 250 ευρώ; Τα 250 ευρώ που έγιναν 500 ευρώ;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Τις αφορά όλες; (MB)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αντίστοιχα θα αυξηθούν….

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Αφορά μία ή τις αφορά όλες;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μα, δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, κύριε Κόκκαλη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Οι κτηνοτρόφοι όμως νόμιζαν ότι τους αφορά όλους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δηλαδή μια κατηγορία ζώων έχουμε στην Ελλάδα; Έχουμε μία κατηγορία ζώων; Όλοι έχουν τα ίδια;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Πείτε ότι τους αφορά όλους και εγώ θα σας πω μπράβο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κατανοητό, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Κόκκαλη, αφήστε τον να ολοκληρώσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα εκδοθεί εντός των ημερών η ΚΥΑ και θα δουν οι κτηνοτρόφοι τι ακριβώς παίρνουν.

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μας για τους κτηνοτρόφους είναι και δεδομένο και αποδεδειγμένο. Και θα σας θυμίσω ενδεικτικά ότι ενώ εσείς από το 2015 έως το 2019 που ήσασταν κυβέρνηση είχατε αφήσει απλήρωτο τον καταρροϊκό πυρετό στη Θεσσαλία από το 2014 και παρά τις προεκλογικές σας υποσχέσεις, ήρθε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και αποκατέστησε την αδικία. Ενώ εσείς στη θητεία σας ως κυβέρνηση 2015 – 2019 με συνεχείς μειώσεις στις τιμές του πρόβειου γάλακτος παραδώσατε το πρόβειο γάλα στα 75 λεπτά περίπου, εμείς στην τετραετία 2019 – 2023 με τους αυστηρούς ελέγχους και τις αυστηροποιήσεις στη νομοθεσία που διέπει τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ καταφέραμε κι έφτασε η τιμή του γάλακτος, αγαπητέ συνάδελφε, στο 1,70. Και εμείς έτσι θα συνεχίσουμε.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους να ορθοποδήσουν από τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση τού τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος, αλλά και του κόστους αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και ήταν για εμάς αδιαπραγμάτευτη η αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου. Και αυτά τα ποσά που θα εκδοθούν με την ΚΥΑ αφορούν τα θανατωθέντα πρόβατα. Όσον αφορά την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτό θα γίνει με ευρωπαϊκό μέτρο, για το οποίο έχουμε αποστείλει ήδη επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκρισή του, με ποσοστό χρηματοδότησης στο 100%, κύριε Κόκκαλη. Το επαναλαμβάνω: Η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρηματοδότηση σε ποσοστό 100%.

Τώρα για το θέμα των ζωοτροφών το οποίο θίξατε, λόγω του εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους τους τελευταίους μήνες και του αυξημένου κόστους διατροφής τους, σας διαβεβαιώ ότι είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε. Δεν έχουμε όμως καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις.

Συνεπώς το μόνο επικοινωνιακό παιχνίδι που βλέπω εγώ δεν είναι από μέρους της Κυβέρνησης, είναι η επίκαιρη ερώτησή σας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις για δήθεν άδικες αποζημιώσεις, τη στιγμή που η διαχείριση της ζωονόσου της πανώλης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπήρξε υποδειγματική τόσο στην αποφυγή διάδοσης της νόσου και στην εξάλειψή της όσο και στην οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων.

Θα περίμενα, αγαπητέ συνάδελφε, που έχετε διατελέσει και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να είστε λίγο πιο συγκρατημένος. Νομίζω ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν νομίζω ότι χωρούν λαϊκισμοί. Κάντε λίγη υπομονή. Σε λίγες μέρες θα δείτε τη νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί και τότε πάσα κριτική δεκτή. Βεβαίως ο σκοπός μας ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο είναι να μείνουν ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι μας και πιστεύουμε ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image