Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της Γεωτεχνικής Ο.Ε., για τα αποτελέσματα του πρώτου έτους εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027.

Την εκδήλωση υποστήριξε ο Πανσερραικός Αγροτικός Σύλλογος ενώ η συμμετοχή των γεωργών και των κτηνοτρόφων καταγράφηκε… τεράστια.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Agronewsbomb o κ. Γιάννης Φλωρίδης, από την Γεωτεχνική: “στον αγροτικό κόσμο επικρατεί σύγχυση για το τι πραγματικά ισχύει με την αιρεσιμότητα στη νέα ΚΑΠ. Αυτό που πρέπει να πούμε και εξηγήσαμε στην εκδήλωση ήταν ότι σε χωράφια με κλίση πάνω από 80% απαγορεύεται η άρδευση με κατάκλυση, ενώ αν είναι πάνω από 8% η κλίση, τότε μπορεί ο παραγωγός να ποτίσει με δίκτυα. Σε σχέση με τα οργώματα που πολύ κουβέντα έχει γίνει ισχύουν τα εξής: Από 15 Οκτωβρίου μέχρι 1η Μαρτίου απαγορεύεται το όργωμα αν δεν σπαρεί φθινοπωρινή καλλιέργεια. Το όργωμα επιτρέπεται όταν εντός 4 εβδομάδων από την άροση θα έχουμε είτε φυτοκάλυψη τουλάχιστον 10 πόντων στο χωράφι ή θα προκύψει σπορά. Αν έχουμε ένα χωράφι για εαρινή καλλιέργεια (π.χ. βαμβάκι) θα κάνουμε στελεχοκοπή αλλά δεν θα κάνουμε όργωμα. Όσα χωράφια έχουν κλίση πάνω από 12%, κάθε 40 μέτρα αφήνουμε 5 μέτρα ακαλλιέργητο και πάντοτε οργώνουμε σε ισοϋψείς. Τώρα αναφορικά με την αγρανάπαυση. Αν καλλιεργεί κάποιος πάνω από 100 στρέμματα, υποχρεωτικά το 4% θα πρέπει να είναι γη σε αγρανάπαυση. Από αυτή την πρόβλεψη εξαιρούνται οι καλλιέργειες κάτω από το νερό όπως είναι το ρύζι για παράδειγμα και όσοι έχουν το 70% εκμετάλλευσης με ψυχανθή”. Το τελευταίο φαίνεται και από το σχετικό ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

ε. Από την υποχρέωση διατήρησης ελάχιστου ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις:

i. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, ως γη υπό αγρανάπαυση, καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών ή υπόκειται σε συνδυασμό των χρήσεων αυτών.

Featured Image

ii. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 10 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 519/135068/05.05.2023 (Β’ 3071) υπουργικής απόφασης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών ή καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας ή υπόκειται σε συνδυασμό των εν λόγω χρήσεων.

iii. με έκταση αρόσιμης γης έως 10 εκτάρια”.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι προβλέπεται πατώντας στα βελάκια

Featured Image