Μόνο όσα τιμολόγια εκδόθηκαν το 2023 θα γίνονται δεκτά για την έγκριση και την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα η νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που εκδόθηκε σήμερα. Το σύστημα ωστόσο, όπως αποκάλυψε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, έχει ανοίξει “αλλά είναι κουτσό”.

Και έχει δοθεί από την κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι την ερχόμενη Δευτέρα, το σύστημα θα είναι απόλυτα ανοιχτό. “Τότε θα μπορούμε να δούμε τι μας επιτρέπει και τι όχι”, όπως ξεκαθαρίζει ο συνεταιριστής.

Στην ερώτηση μας αν η ΕΘΕΑΣ σκοπεύει να πιέσει στην κατεύθυνση να ενταχθούν στα οικολογικά σχήματα και τιμολόγια της τρέχουσας χρονιάς, ο Μύρων Χιλετζάκης απάντησε πως “αυτή τη στιγμή αν δεν ανοίξει το σύστημα να μπούμε και να δούμε τι γίνεται, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Όλα θα τα δούμε από τη Δευτέρα και μετά”.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο έλεγχος των 16.000 ΑΦΜ που δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί. Η δέσμευση είναι ότι πλέον δρομολογούνται οι πληρωμές όσων θα πρέπει να πληρωθούν, ενώ στη δικαιοσύνη θα σταλούν άλλες περιπτώσεις, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων. Όσο για τα οικολογικά σχήματα, η δέσμευση Αυγενάκη είναι, ότι θα πληρωθούν πριν από το Πάσχα.

Μόνο για το 2023

Featured Image

Συγκεκριμένα, στο επίμαχο σημείο της για τα οικολογικά σχήματα, η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

“Τα δικαιολογητικά/φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης για τις παρεμβάσεις Π1-31. 1, 31.2, 31.5, 31.6 και Π1-31.3, 31.4, 31.8, 31.10 και Π1-31.7, πλην της περίπτωσης του 31.6-Ζ : «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς», που είναι αποδεκτά φορολογικά παραστατικά αγοράς ακροφυσίων μειωμένης διασποράς από 15/10 έτους Ν-3 έως 15/10 έτους Ν, όπου Ν το έτος της αίτησης. Εγχειρίδιο Οικολογικών Προγραμμάτων 2023 Σελίδα 14 από 51 Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.– Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς Στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρμακευτικώναρωματικών φυτών) που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούμενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούμενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούμενης χρονιάς”.

Πηγή: neakriti.gr

Featured Image