Η εφημερίδα Le Monde παρουσίασε στο Γαλλικό Κοινό τις συνέπειες της πυρκαγιάς στον Άγιο Γεώργιο Μαγνησίας.

Κτηνοτρόφοι που υπέστησαν μεγάλες απώλειες έδωσαν συνέντευξη και ανέδειξαν το συμβάν και εξέφρασαν την αγωνία τους.

“Το Γραφείο μας τόνισε ότι η πυρκαγιά έπληξε Νέους Εξαιρετικά Παραγωγικούς Κτηνοτρόφους που είχαν Όραμα για το Μέλλον”, αναφέρουν σχετικά από το γραφείο του Γ. Δημόκα.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, οι λόφοι πάνω από το χωριό Άγιος Γεώργιος Φερών, 20 λεπτά από την πόλη του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα, ήταν μαύροι και γυμνοί, χωρίς δέντρα και ζώα. Δύο εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την θαμνώδη γεωργική πεδιάδα, η μυρωδιά του καμένου γέμιζε ακόμα τον ζεστό αέρα γύρω από τον οικισμό των 700 ανθρώπων. Σε αυτή την περιοχή της Μαγνησίας, το 80% των ζώων –πάνω από 3.000 πρόβατα, λίγες κατσίκες και αγελάδες– χάθηκαν από τις πυρκαγιές στα τέλη Ιουλίου.

Featured Image

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά σε αυτήν την ήδη άνυδρη και αραιά δασώδη περιοχή στις 26 Ιουλίου, η θερμοκρασία ήταν στους 45°C (113°F). Οι σφοδροί άνεμοι με ταχύτητα έως και 60 χιλιομέτρων την ώρα δυσκόλεψαν την πυρόσβεση. Πάνω από 5.000 εκτάρια καπνίστηκαν.

Στο καφενείο του χωριού, τα πρόσωπα των ανθρώπων ήταν απογοητευμένα. Οι αναμνήσεις από αυτές τις δύο μέρες μάχης με τις φλόγες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τους ντόπιους. «Σε μία ώρα κάηκε όλος ο λόφος. Οι πυροσβέστες δεν είχαν χρόνο να δράσουν. προσπάθησε να σώσει το κοπάδι του, αλλά έχασε τη ζωή του», είπε ο Κώστας Τσίντσους με ένα εξόγκωμα στο λαιμό. Ο αγρότης έχασε και τα 300 πρόβατά του. Το γάλα τους πουλήθηκε σε τοπικά εργοστάσια της γαλλικής εταιρείας Lactalis για να παρασκευαστεί το πιο διάσημο από τα ελληνικά τυριά, η φέτα. Η οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσε με τον αδερφό και τον πατέρα του θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή.

«Ένας από εμάς είναι νεκρός!»
“Είναι μια καταστροφή. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Δεν ξέρω αν να μείνω σε αυτήν την επιχείρηση ή να τα παρατήσω”, εκμυστηρεύτηκε ο 50χρονος. Μαζί του ο Βασίλης Παγώνης έχασε τα 350 από τα 600 πρόβατά του, τους στάβλους και τα οχήματά του. “Ούτε ένα τηλεοπτικό κανάλι δεν ήρθε να δει την κατάσταση εδώ, παρόλο που ένας από εμάς είναι νεκρός!” είπε ο 30χρονος. “Οι κάμερες ήταν όλες στη Ρόδο. Αλλά εδώ, αυτή είναι η καρδιά της παραγωγής φέτας, το εθνικό μας τυρί, δεν μετράει κάτι; Στη Ρόδο, φοβούνται ότι δεν θα υπάρχουν άλλοι τουρίστες. Αλλά εμείς” χάσαμε τις δουλειές μας, χρεωθήκαμε για να επενδύσουμε στη φάρμα μας και θα μας πάρει αρκετά χρόνια για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας», συνέχισε με απόγνωση.

Πριν από λίγες μέρες, αντιπροσωπεία του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας επισκέφτηκε το σημείο για να εκτιμήσει τις ζημιές, αλλά δεν έχει καταβληθεί ακόμη αποζημίωση.

Featured Image