Προετοιμασμένος για σύγκρουση για τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ιδιαίτερα μετά τις διαρροές ότι το master plan των Ολλανδών προτείνει μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανάρτησή του:

Η μεταποίηση του Ελληνικού βαμβακιού μειώνει τις εισαγωγές για τον Έλληνα καταναλωτή και αυξάνει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στην Χώρα.

Ειδικά για την Θεσσαλία.

Το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκ€ και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκ€.

Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ και του βαμβακόσπορου 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Featured Image

Η μεταποίηση των 50.000 τόνων (100.000 τόνοι ετήσια παραγωγή) εκατ. βαμβακιού στη Θεσσαλία θα φέρει έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δις € ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών.

Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκ€ σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία.

Η μεταποίηση αυτή θα απαιτήσει περίπου επενδύσεις αξίας 600-700 εκατ. ευρώ.

0,7 δις € επενδύσεις θα φέρουν 20 δις € τζίρο και 5 δις€ έσοδα στην τοπική οικονομία στη δεκαετία.

Αυτά για όσους αρχίζουν να σκέπτονται το βαμβάκι να φύγει από τη Θεσσαλία. Θα γίνει πόλεμος.

Πηγή: thessaliatv.gr

Featured Image