Τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες σε περιοχές του Δήμου Αγιάς αποτελούν εδώ και μέρες κοπάδια αγριογούρουνων που εισέρχονται σε καλλιέργειες και τις καταστρέφουν.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν βοήθεια από την Πολιτεία. Οι καταστροφές στις καλλιέργειές τους είναι μεγάλες, με συνέπεια την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, αφού και έξοδα καλλιεργητικά έχουν επωμιστεί και έσοδα από τις κατεστραμμένες καλλιέργειες δεν μπορούν να αναμένουν.

Το φαινόμενο με τις επιθέσεις αγριογούρουνων δεν είναι τωρινό, είναι φυσικό, πολλές φορές προβλέψιμο, και έχει να κάνει με την αναπαραγγή των ζώων, και τον συνολικό τρόπο διαχείρισης της πανίδας της χώρας μας.

Featured Image

Οι αγρότες της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής της, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αετολόφου Κώστας Τζιουβάρας, θα επισκεφτούν σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου τον ΕΛΓΑ Λάρισας, ζητώντας τη βοήθεια του κράτους.

«Δεν στερούμαστε οικολογικής συνείδησης» μας είπε, «αλλά απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, όπως επίσης ζητάμε την αποζημίωση από το κράτος για την κατεστραμμένη παραγωγή μας. Καταστροφές από αγριογούρουνα δυστυχώς δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας σαν αγρότες, και ζητάμε η Πολιτεία να μας βοηθήσει. Οι καταστροφές αυτές προστίθενται στα χίλια μύρια προβλήματα που έχουμε σαν παραγωγοί και θέλουμε τους αρμόδιους φορείς να δούνε το θέμα πολύ σοβαρά. Επιθυμούμε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούμε, να ενταχθούν οι ζημιές από αγριογούρουνα στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και οι επιστημονικοί φορείς να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Featured Image