Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb προς τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου αναμένεται να ανοίξει και πάλι η επεξεργασία των οικολογικών σχημάτων.

Προς τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου, αναμένεται όπως όλα δείχνουν, να κληθούν στα ΚΥΔ χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν έχουν δηλώσει οικολογικό σχήμα, προκειμένου να το πράξουν. Προσανατολισμός του ΥπΑΑΤ, παρά τα όσα διαρρέονται δεξιά και αριστερά είναι μια πληρωμή λίγο πριν τις ευρωεκλογές για συνδεδεμένες, ενιαία, αλλά και οικολογικά σχήματα.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι τι θα γίνει με το διαθέσιμο μπάτζετ. Με ένα πρασίνισμα των 630 εκατ. ευρώ περίπου τα προηγούμενα χρόνια, τα 420 εκατ. ευρώ των περιβόητων οικολογικών σχημάτων μοιάζουν με… σταγόνα στον ωκεανό. Μια πρώτη εκτίμηση, ανθρώπων που έχουν γνώση των προβλέψεων της νέας ΚΑΠ, φέρνει τα ποσά ενίσχυσης κατά μέσο όρο λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 10 ευρώ το στρέμμα εν τέλει.

Featured Image

Μέχρι πέρσι το πρασίνισμα αντιστοιχούσε σε ένα μέσο όρο ενίσχυσης ανά παραγωγό της τάξης των 12 με 14 ευρώ ανά στρέμμα περίπου, δηλαδή φέτος με τα οικολογικά όλοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα. Σημειωτέον ότι το πρασίνισμα αφορούσε ένα σταθερό ποσό επιδότησης που έπαιρναν οι παραγωγοί και μάλιστα άκοπα. Φέτος αρκετοί έχουν πέσει στην παγίδα να δώσουν χρήματα για βιοδιεγέρτες π.χ. ή για άλλο ειδικό εξοπλισμό (εφαρμογές κινητού), για τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί. Δεδομένου ότι τα οικολογικά σχήματα δεν εγγυώνται σταθερό ποσό επιδότησης μιας και εξαρτάται το ύψος της ενίσχυσης από το τι θα δηλωθεί, όπως ακριβώς ισχύει και για τις συνδεδεμένες, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων μόλις πάνε ταμείο. Πολύ δε, θα διαπιστώσουν πως τα χρήματα των οικολογικών δεν θα καλύπτουν ούτε τις δαπάνες που έκαναν γι΄ αυτά.

Μεγάλο… κάζο αναμένεται στα οικολογικά των βιολογικών, εκεί όπου παροτρύνθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου να δηλώσει κάνοντας και την απαραίτητη σύμβαση… Μόλις έρθει η ώρα του ταμείου προς την άνοιξη, αναμένονται δράματα…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image