Παρά τις προβλέψεις για βροχές των μετεωρολόγων από την Τετάρτη στο θεσσαλικό κάμπο, εντούτοις η παρατεταμένη ανομβρία έδωσε τη χαριστική βολή στα σιτηρά που έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν δείγμα της καχεξίας λόγω της έλλειψης νερού.

Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο στις επικλινείς εκτάσεις στον άξονα Νίκαιας- Φαρσάλων, αλλά και σε περιοχές των Φαρσάλων προς Ναρθάκι ή προς Ομορφοχώρι, Μελία, Χάλκη προς Νίκαια, προς την περιοχή της Φαλάνης, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί οι γεωτρήσεις που καταστράφηκαν από τον Daniel, από το ΔΕΔΔΗΕ, λόγω έλλειψης κολώνων στη ΔΕΗ ή τεχνικού προσωπικού!.

Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας δεν θα μπουν καν οι κομπίνες να αλωνίσουν, αφού η ζημιά που έχει γίνει φέτος σε στάρια και κριθάρια, ιδιαίτερα σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν είναι μη αναστρέψιμη υποστήριξε ο γνωστός αγρότης- γεωπόνος και συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Παναγιώτης Καλογιάννης, ενώ ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Γιάννης Ράγκος μιλά για ζημιές σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο.

Θυμίζουμε ότι μόνο στο Νομό Λάρισας καλλιεργούνται πάνω από 850.000 στρέμματα σκληρό σιτάρι, κριθάρι και μαλακό.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τον υδράργυρο αργά το μεσημέρι να σκαρφαλώνει στους 2 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Featured Image

Την ίδια ώρα ανησυχία υπάρχει και στους δενδροκαλλιεργητές για ακαρπία και μικροκαρπία λόγω του ήπιου χειμώνα, κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν όσοι καλλιεργούν ροδάκινα, βερίκοκα, αμυγδαλιές κλπ. στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Έτσι η τοπική οικονομία δέχεται ένα εξίσου σημαντικό πλήγμα μετά τις θεομηνίες και τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, αυτή τη φορά από την ξηρασία και την ανομβρία και πλέον η κλιματική αλλαγή καθορίζει σε δραματικό βαθμό τα εισοδήματα και τη βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς.

Πάντως ο Λαρισαίος μετεωρολόγος και μαθηματικός Φάνης Τακούδης βλέπει κάποιες καλές βροχές στην περιοχή της Λάρισας, από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή με διαλείμματα και μία αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά ήδη η ζημιά έχει γίνει σε πολλές περιοχές στις χειμερινές σπορές και πλέον οι σοδειές χάθηκαν οριστικά.

Πηγή: thessaliatv.gr

Featured Image