Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων είναι μια σημαντική δαπάνη, που συχνά υποστηρίζεται με δάνειο.

Είναι σημαντικό το εργαλείο να είναι προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της εργασίας-στόχου και του συνοδευτικού μηχανήματος. Στην περίπτωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σημαντική ομάδα αποτελούν τα μηχανήματα συγκομιδής χλωρών χορτονομών.

Ωστόσο, υπάρχει μια τάση αύξησης του πλάτους εργασίας εδώ.

Ωστόσο, αγνοώντας την απαιτούμενη ισχύ του τρακτέρ και το κόστος που προέκυψε. Υπάρχουν πλεονεκτήματα από το υπερβολικό μέγεθος του μηχανήματος; Ακολουθούν τα επιχειρήματα από τρεις φάρμες που εμπλέκονται στην προετοιμασία των ζωοτροφών για τα βοοειδή, που κυμαίνονται από το κόψιμο πράσινης χορτονομής, μέχρι το άρωμα μέχρι το τσουγκράνισμα.

Τεχνική κοπής

Το αγρόκτημα της οικογένειας Pawlak κοντά στο Gniezno (Βοεβοδάσιο της Μεγάλης Πολωνίας) έχει έκταση 300 εκταρίων, εκ των οποίων τα 70 εκτάρια είναι λιβάδια και μηδική. Η τελευταία προσθήκη εδώ είναι το χλοοκοπτικό μεγάλης επιφάνειας Disco 9200 Trend με πλάτος εργασίας 9 m, το οποίο φαίνεται υπερμεγέθη λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της γης που χρησιμοποιείται. Από πού λοιπόν προήλθε αυτή η αγορά;

Όσον αφορά την παραγωγή μαλακών φρούτων, η Πολωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε επίσης να καυχηθούμε για υψηλές συγκομιδές λαχανικών, όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Η εξειδίκευση της καλλιέργειας μας επιτρέπει να επιτύχουμε καλύτερα…

– «Αυτή η υπερδιαστασιολόγηση είναι σκόπιμη. Το μεγάλο πλάτος και η ταχύτητα εργασίας σας επιτρέπουν να κόψετε μια δεδομένη περιοχή πιο γρήγορα. Χάρη σε αυτό, μπορούμε να οργανώσουμε τη συλλογή ζωοτροφών πιο ευέλικτα σε στενά παράθυρα καιρού. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκτήσουμε χορτονομή στο καλύτερο δυνατό στάδιο της ανάπτυξής της και να μην αφήσουμε τις λωρίδες να στεγνώσουν», λέει ο κ. Pawlak.

Η φάρμα της οικογένειας Pawlak παράγει αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και έχει 250 αγελάδες αρμέγματος και 170 δαμαλίδες, κάτι που απαιτεί μεγάλη ποσότητα καλής ποιότητας τροφής. Το χλοοκοπτικό Dicso έχει αποδειχθεί κατά τη λειτουργία, ο ιδιοκτήτης το επαινεί για την ευκολία σύζευξης με το τρακτέρ, τη ρύθμιση, τον προγραμματισμό και το σέρβις. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής όπου η ποιότητα της κοπής χόρτου και μηδικής, η καθαριότητα της κομμένης χορτονομής και η σχετικά υψηλότερη ταχύτητα λειτουργίας για τόσο μεγάλο εξοπλισμό είναι σημαντικές. Η δοκός κοπής Max Cut αποτελεί εγγύηση ποιότητας κοπής.

Η οικογένεια Pawlak ξεκίνησε την περιπέτειά της με το εμπορικό σήμα Claas πριν από αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτός ο εξοπλισμός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών. Υποστήριξη παρέχεται από τον τοπικό αντιπρόσωπο της Claas – Agro Sznajder από τη Września, ο οποίος, λέει ο κ. Szymon Pawlak, “παρέχει άριστα υπηρεσίες μετά την πώληση”. Τα μηχανήματα Claas στο αγρόκτημα συμπληρώνονται επίσης από μια τσουγκράνα Liner 2600, μια χορτοδετική χορτοδετική Variant 365RC, μια καμπίνα Lexion 650 και μια αυτοκινούμενη κτηνοτροφική μηχανή Jaguar 830.

Τεχνική Tedding

Featured Image

Η φάρμα του κ. Arkadiusz Antczak στο Bronikowo (Μεγάλη Πολωνία) έχει ένα κοπάδι περίπου 700 βοοειδών, συμπεριλαμβανομένων 350 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Ο κ. Arkadiusz χρησιμοποιεί ένα thder Claas με πλάτος εργασίας έως και 13 m – το μοντέλο Volto. Γιατί τέτοιο πλάτος; Όπως μπορείτε να μαντέψετε, η ιδέα ήταν να μετακινήσετε το υλικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

– «Γνωρίζω από την πράξη ότι η συλλογή κακού υλικού από το χωράφι κοστίζει το ίδιο, ή και πιο ακριβό, από τη συλλογή καλού υλικού. Αν θέλω να έχω την καλύτερη δυνατή απόδοση γάλακτος, δεν έχω άλλη επιλογή: πρέπει να συγκεντρώσω το καλύτερο υλικό για να δώσω στις αγελάδες την καλύτερη δυνατή τροφή. Γι’ αυτό αγόρασα ένα πολύ μεγαλύτερο μηχάνημα και δεν μετανιώνω για αυτή την απόφαση ούτε δευτερόλεπτο», συνοψίζει ο κ. Arkadiusz.

Με τις δυναμικές αλλαγές του καιρού, η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού είναι καθοριστική και το υψηλότερο κόστος αγοράς του μηχανήματος αποδίδει γρήγορα. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ σημαντική πτυχή της άνεσης της εργασίας και της διαχείρισης, η υπερβολική ισχύς και η αποδοτικότητα των μηχανών δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας σε κάθε κατάσταση.

Τεχνική τσουγκράνας

Το Nowe Jankowice Stud Farm (Kujawsko-Pomorskie) είναι το κέντρο της ψυχρόαιμης αναπαραγωγής αλόγων στην Πολωνία και εποπτεύεται από το KOWR. Διατηρεί 250 άλογα, συμπεριλαμβανομένων 70 φοράδων, και η εταιρεία διαχειρίζεται ένα κοπάδι 1.400 αγελάδων, οι μισές από τις οποίες είναι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής με εντυπωσιακή μέση παραγωγικότητα 13.000. λίτρα το χρόνο. Ένα τόσο μεγάλο ζωικό κεφάλαιο απαιτεί κατάλληλη ποσότητα πολύτιμης τροφής, ειδικά αγελάδες υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το αγρόκτημα στηρίγματος, θα πρέπει να αναφέρουμε και τις στρεμματικές του δυνατότητες. Άλλωστε εδώ υπάρχουν 2.600 στρέμματα, εκ των οποίων τα 200 στρέμματα είναι μηδική.

Στα σύγχρονα τρακτέρ, η ελκτική δύναμη ρυθμίζεται συνήθως μέσω των κάτω κρίκων. Το ανέβασμα ή το κατέβασμα μιας μηχανής ή ενός εργαλείου άροσης με χρήση κοτσαδόρου τριών σημείων συχνά προκαλεί…

Η φάρμα βασίζεται στα μηχανήματα Claas εδώ και 20 χρόνια. Πρόκειται για την αυτοκινούμενη κτηνοτροφική μηχανή Jaguar 830, το Volto tedder και μια τσουγκράνα. Επιπλέον, πρόσφατα αγοράστηκε μια τσουγκράνα 12 μέτρων 4700 από τη σειρά Liner.

–«Οι χειριστές μας έχουν πολλά να διαχειριστούν κατά τη διάρκεια της σεζόν! Πρέπει να κόψετε και να μαζέψετε γρήγορα τη μηδική, επειδή ολόκληρη η τεχνολογία διατροφής για το κοπάδι των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μας βασίζεται σε ενσίρωση από αυτό το φυτό. Με την υπερβολική ζέστη που καίει τα χωράφια μας εδώ και χρόνια, η κομμένη λωρίδα στεγνώνει πολύ γρήγορα. Και μπορεί να βραχεί ακόμα πιο γρήγορα όταν υπάρχει μια απροειδοποίητη βροχή. Γι’ αυτό κάθε ώρα μετράει στην επιχείρησή μας! Η επένδυση, μια φαρδιά τσουγκράνα με 4 ρότορες, έχει μεγάλη απόδοση και κάνει καλή δουλειά τοποθετώντας μια τράπεζα πράσινης χορτονομής κάτω από τη συλλογή της κτηνοτροφικής μηχανής». – σχολιάζει ο κ. Jacek Rafalski, πρόεδρος του SK Nowe Jankowice.

Η επένδυση έχει καλή απόδοση κατά τη χρήση και αυτό που εκτιμάται δεν είναι μόνο η ταχύτητα εργασίας της, αλλά και το υψηλό επίπεδο καθαριότητας του υλικού. Η ποιότητα των ζωοτροφών στο αγρόκτημα στο Jankowice είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Προχωρώντας στην περίληψη, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι φάρμες που παρουσιάζονται εδώ επέλεξαν σκόπιμα κτηνοτροφικά μηχανήματα υψηλής απόδοσης. Στη συνέχεια οι εργασίες εκτελούνται πιο γρήγορα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και όταν η πράσινη χορτονομή έχει τις επιθυμητές τιμές ποιότητας. Η υπερμεγέθυνση του μηχανήματος είναι επομένως ένας σίγουρος τρόπος διαχείρισης του κινδύνου στο αγρόκτημα, εάν γίνει με σύνεση, θα ευνοήσει την κερδοφορία της παραγωγής.

Πηγή: agropolska.pl

Featured Image