Υπάρχουν καλοί λόγοι για να μιλήσουμε για κλάδεμα ελαιόδεντρων ακόμα και σε αυτή την περίοδο που η εκστρατεία για το ελαιόλαδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Καταρχήν για να ξεκαθαρίσουμε μια παρεξήγηση: η συγκομιδή και το κλάδεμα της ελιάς δεν πάνε καθόλου μαζί. Επομένως, μην τα κάνετε ποτέ μαζί. Υπάρχει καιρός για τη συγκομιδή, και είναι φθινόπωρο και αντιστοίχως υπάρχει καιρός για κλάδεμα, το χειμώνα. Αντίθετα, είναι καλύτερο για τους ίδιους ανθρώπους να κλαδεύουν -όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο δάσκαλος του κλαδέματος Giorgio Pannelli- γιατί έτσι κατανοούν ξεκάθαρα τη βλαστική και παραγωγική πρόοδο του ελαιώνα.

Υπάρχει όμως ίσως ένας σημαντικότερος λόγος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αυτή είναι η περίοδος για να σκεφτούμε πώς να κάνουμε το κλάδεμα παραγωγικό και να αξιολογήσουμε τις καλύτερες ενέργειες για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όλα ξεκινώντας από τη νέα ΚΓΠ που, με το 2024, θα τεθεί σίγουρα σε ισχύ. Ειδικότερα, το οικολογικό σύστημα 3, αφιερωμένο στην προστασία ελαιόδεντρων αξίας τοπίου, εγγυάται συνεισφορά 22 ευρώ ανά στρέμμα (με αύξηση 20% για τις ευπαθείς περιοχές νιτρικών αλάτων και για τις περιοχές Natura 2000) σε όσους δεν καίνε τα κλαδιά μέσα στο χωράφι. Και είναι ακριβώς η επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του κλαδέματος που μπορεί να μας επιτρέψει να προσθέσουμε περαιτέρω οικονομική αξία στις συνεισφορές που προβλέπονται από το οικολογικό σύστημα 3.

Μια πρόσφατη μελέτη του CREA – Center for Agri-food Engineering and Transformations, με στόχο την παραγωγή pellets από υπολείμματα κλαδέματος, εξέτασε τη φρέσκια υπολειμματική βιομάζα που προέκυψε από το κλάδεμα ελαιώνων σε ένα εκτάριο, επιλέγοντας 30 δείγματα φυτών από τα οποία 10 κλαδιά ελήφθησαν τυχαία για συνολικά 300 απαραίτητα. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν η περιεκτικότητα σε νερό, η πυκνότητα, οι διαστάσεις, η περιεκτικότητα σε τέφρα και η θερμογόνος δύναμη. Πρώτα απ ‘όλα, η μέση ποσότητα βιομάζας υπολογίστηκε με εξαμηνιαίο κλάδεμα, που βρέθηκε να είναι 2,36 τόνοι ανά εκτάριο ετησίως (με 100 φυτά, διατεταγμένα 10 x 10). Στη συνέχεια μετρήθηκε η υγρασία, η οποία από 27% τον Απρίλιο όταν έγινε το κλάδεμα έφτασε στο 11,45% ένα μήνα αργότερα και μετά από έκθεση του υλικού στον ήλιο για 24 ώρες. Το ποσοστό έπεσε κάτω από το 10% (και επομένως σε συμμόρφωση με τα νόμιμα όρια) με την σφαιροποίηση της εξευγενισμένης βιομάζας που υπόκειται σε ισχυρή πίεση με σαφή αύξηση της θερμοκρασίας: αυτή η διαδικασία ευνοεί τη συνοχή των σωματιδίων, λόγω της μερικής σύντηξης της λιγνίνης. Από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι η διάμετρος ήταν λίγο πάνω από 6 mm και το μήκος του πέλλετ ήταν 16,66 mm, και σε αυτή την περίπτωση συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η θερμογόνος δύναμη είναι επίσης θετική, η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να χαρακτηριστεί μια ουσία ως καύσιμο (16,83 MJ/kg, υψηλότερη από το ελάχιστο όριο των 16,5 MJ/Kg). Το ποσοστό της τέφρας που καταγράφηκε είναι ελαφρώς υψηλότερο (2,54% έναντι μέγιστης επιτρεπόμενης τιμής 2%), αλλά ένα πρόβλημα που μπορεί να ξεπεραστεί εξετάζοντας τη δυνατότητα ανάμειξης, σε μεταβλητά ποσοστά, κλαδέματος ελιάς με ξύλα από άλλα είδη δέντρων. Εν ολίγοις, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το καλό περιεχόμενο σε όλα τα μέτωπα, σε ουσιαστική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με το συμπέρασμα ότι «θα φαινόταν δυνατή η παραγωγή pellets λογικής ποιότητας χρησιμοποιώντας υπολειμματική βιομάζα ως πρώτη ύλη».

Featured Image

«Ενδιαφέρουσα ευκαιρία» επιβεβαιώνει η Metalmecc, μια εταιρεία με 25ετή εμπειρία στη μελέτη λύσεων αξιοποίησης των απορριμμάτων δέντρων, μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής μύλων pellet με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Για παράδειγμα –μας λένε– έχουμε σχεδιάσει και αναπτύξει μια συγκεκριμένη μήτρα κατάλληλη για τη σφαιροποίηση των υπολειμμάτων κλαδέματος, τέλεια χρησιμοποιήσιμη στον ελαιώνα, με μια διαδικασία που εκτιμάται ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτικό και δασικό τομέα».

Συγκεκριμένα, όπως μας λένε, οι σφαιροποιητές που σχεδιάζονται, σε αντίθεση με αυτούς για οικιακή χρήση ή μικρή παραγωγή, παρουσιάζουν κάποια μοναδικά και πρωτότυπα χαρακτηριστικά. «Ένα παράδειγμα – λένε από τη Metalmecc – είναι το σύστημα ψύξης και αφαίρεσης σκόνης που διατηρεί τις θερμοκρασίες χαμηλές κατά την επεξεργασία. Αυτό σας επιτρέπει να αποκτήσετε ένα πέλλετ από υψηλής ποιότητας κλαδέματα ελιάς όχι μόνο για χρήση ως καύσιμο για τζάκια, σόμπες ή λέβητες, αλλά και ως πέλλετ λιπάσματος για αντικατάσταση του τεμαχισμού, επιτρέποντας έτσι μια πιο ομοιόμορφη και στοχευμένη απορρόφηση στο έδαφος, με ευκολία. διάδοσης και αποθήκευσης».

Προχωρώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας σε αυτόν τον τομέα, ανακαλύπτουμε ότι η Metalmecc δεν περιορίζεται στο σχεδιασμό συγκεκριμένων μηχανών διαχείρισης κλαδέματος, αλλά προσφέρει επίσης πολλές πρόσθετες υπηρεσίες για την πλήρη ικανοποίηση του αγροτικού χειριστή. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα για έναν πελάτη να πραγματοποιήσει δοκιμές με το δικό του υλικό πριν από την αγορά, συμπληρωμένο με βιντεοσκοπημένη τεκμηρίωση και να επιστρέψει δείγματα, ώστε να τον βοηθήσει στην οικονομική αξιολόγηση. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρεται με την αγορά του μύλου pellet είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας: ο πελάτης εκπαιδεύεται όχι μόνο στη χρήση και συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και στη διαχείριση του δικού του υλικού και παρακολουθείται στα πρώτα στάδια της pelletization.

Πηγή: olivonews

Featured Image