Ο Παναγιώτης Μουλαράς από το Νεοχώρι, ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι στην περιοχή του δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει κατασκευάσει ένα ελαιοτριβείο μόνος του και τυποποιεί το αγριέλαιο που παράγει.

Οι ποσότητες που παράγει, όπως λέει μιλώντας στο Agronewsbomb, είναι περιορισμένες, πόσο μάλλον, με την τραγική ξηρασία και ανομβρία που επικρατεί σε όλη τη χώρα, τα τελευταία δυο χρόνια. “Φέτος ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρέξει και να λαδώσει ο καρπός, ώστε να μπορέσουμε να ελαιοποιήσουμε”, τονίζει στο Agronewsbomb ο κ. Μουλαράς, σημειώνοντας ότι οι ελιές οι άγριες είναι σαν… ξύλο τώρα και χρειάζονται νερό επειγόντως.

“Καρπός υπάρχει αλλά το αγουρέλαιο που θα βγάλουμε θα είναι λίγο. Ακριβώς το ίδιο έγινε και πέρσι λόγω της γενικευμένης ακαρπίας στις αγριελιές και όχι μόνο. Μόλις θα βγάλουμε την πρώτη “λαδιά”, θα έχουμε και καλύτερη εικόνα για τις αποδόσεις. Πέρσι εμπορικά πήγε πολύ καλά η χρονιά, αλλά δεν πήγε από άποψη όγκου παραγωγής. Βγάλαμε μικρή παραγωγή. Φανταστείτε ότι υπό κανονικές συνθήκες με 1 τόνο αγριελιά, θα μπορούσαμε να βγάλουμε 10 κιλά αγουρέλαιο, όμως βγάλαμε μόλις 1,5 κιλό. Κάτι τέτοιο φοβόμαστε μην γίνει και φέτος λόγω της ξηρασίας αυτή τη φορά…”, μας υπογράμμισε ο κ. Μουλαράς, σημειώνοντας ότι “αναγκαστήκαμε για να καλύψουμε τους πελάτες να αγοράσουμε και καρπό αγριελιάς”.

Για την τιμή του αγριέλαιου που παράγει, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία, μας ανέφερε ότι λόγω του περιορισμού της παραγωγής και της εντεινόμενης ζήτησης από ανθρώπους που το καταναλώνουν καθημερινά, έχει εκτοξευτεί τώρα στα… 600 ευρώ το λίτρο.

Featured Image

Παράλληλα, ο κ. Μουλαράς μας λέει πως υπήρξαν και ζημιές στις αγριελιές της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας φέτος από το χαλάζι, με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση.

Τέλος, όπως μας λέει το προϊόν πάει πολύ καλά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί άνθρωποι που θέλουν να ρίξουν κεφάλαια για να επενδύσουν σε αυτό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image