Ο Ανδρίκος Ντελήμπασης μαζί με τον αδερφό του και τους γονείς τους καλλιεργούν πάνω γύρω στα 5.500 ελαιόδεντρα, στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή.

Από τα σχεδόν 5.500 δέντρα τα μισά από αυτά είναι Καλαμών, με 500 ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα νοικιασμένα. “Κάθε χρόνο προσπαθούμε να επενδύουμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω”, λέει ο Ανδρίκος, ο οποίος καλλιεργεί με μεγάλη φροντίδα της Καλαμών, αλλά όπως λέει πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. “Πέρσι ήταν καλή σε όγκο και ποιότητα η παραγωγή, αλλά η τιμή δεν άφησε περιθώρια κέρδους. Σκεφτείτε ότι με 97 τόνους παραγωγή Καλαμών, πουλήσαμε το Μάη 73 λεπτά στήσιμο, επειδή έπρεπε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις στις αποθήκες μας, μας έμεινε σχεδόν ένα… δεκαχίλιαρο κέρδος μόλις. Αν είχα φύγει να δουλέψω σεζόν σε κάποιο νησί, θα είχα βγάλει παραπάνω χρήματα και με λιγότερο κόπο και ρίσκο. Μόνο τα εργατικά ήταν 12.000 ευρώ, με 9 εργάτες κάθε μέρα στο χωράφι, συν τα λιπάσματα, τα ενοίκια, τα φυτοπροστατευτικά, τον ΕΛΓΑ, κ.λπ., το μόνο που μας έμεινε ήταν ο κόπος”.

Exif_JPEG_420

Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος και η οικογένειά του δεν πτοούνται. “Φέτος νοικιάσαμε επιπλέον 40 στρέμματα από κάποιον ετεροεπαγγελματία, που δεν είχε πλέον κέρδος από την καλλιέργεια και πλέον έχουμε πάνω από 2.500 δέντρα. Την ερχόμενη βέβαια χρονιά η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη. Υπολογίζουμε ότι με 40 στρέμματα παραπάνω, δεν θα πιάσουμε καν την περσινή παραγωγή”, προσθέτει.

Το μοναδικό παρήγορο είναι όπως λέει ότι “φαίνεται λόγω της μείωσης στην παραγωγή, μια ανοδική τάση στις τιμές. Για τις αποθηκευμένες στη Λακωνία ακούγεται πως γίνονται πράξεις στα 1,60 σκούπα μέχρι 350 τεμάχια, ενώ στο νομό μας ακούστηκε και το 1,80”.

Featured Image

Σύμφωνα με τον Ανδρίκο “για να πάει καλά ο κλάδος εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα απαιτείται οργάνωση των παραγωγών και περιορισμός των μεσαζόντων, ειδάλλως θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αλλά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τουλάχιστον δεν υπάρχει νοοτροπία συνεργατισμού.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρίκος και η οικογένειά του επένδυσαν μέσω σχεδίου βελτίωσης, για να αναβαθμίσουν την εκμετάλλευσή τους, με χρωματοδιαλογέα και αυτοκινούμενο μαζευτικό μηχήνημα μεταξύ των άλλων, καθώς χέρια δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image