Σύσκεψη την Παρασκευή 5 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Καρδίτσας, στον Παλαμά, με σκοπό να συζητηθούν τα αγωνιστικά βήματα των αγροτών του νομού και ο συντονισμός τους με τους υπόλοιπους αγρότες της Θεσσαλίας, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης.

Εξάλλου την Τετάρτη, συμπληρώθηκαν 22 μέρες από τότε που στήθηκε το μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου. Οι βιοπαλαιστές αγρότες των χωριών του νομού Λάρισας, που βρίσκονται γύρω από λίμνη Κάρλα και δίνουν την μάχη της επιβίωσης με τα τρακτέρ τους, έχοντας κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο μπλόκο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά τους.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: Με την άρνηση να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, με την καλλιέργεια της αναμονής μέσα από τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό αλλά και την καθημερινή ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μπλόκο.

Με δεδομένο ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα κατάφεραν στο παρελθόν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα, οι βιοπαλαιστές αγρότες προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα τους μέσα και από τον πανθεσσαλικό συντονισμό.

Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα: Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».

«Παραμένουμε για 3η βδομάδα στον κόμβο Πλατυκάμπου αναμένοντας την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά μας για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Θυμίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι οι αγρότες «θα επιμείνουμε. Δίνουμε μάχη επιβίωσης, ώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τον αγώνα. Η προοπτική μας είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου μπλόκου στην Εθνική οδό».

Αιτήματα επιβίωσης
Τα αιτήματα που προβάλλουν, και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες τους, είναι αυτά που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στον τόπο τους τα επόμενα χρόνια και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

— Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

— Πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να ξαναγίνουν παραγωγικά.

Featured Image

— Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

— Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

— Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.

— Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

— Να υπάρξει τουλάχιστον για μία χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

— Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί, και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.

— Για τα προϊόντα, με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, απαιτούν τις εξής ενισχύσεις: Βαμβάκι – καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια – ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.

— Αμεση αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: 902.gr

Featured Image