Την αδικαιολόγητη, άδικη και αυθαίρετη εξαίρεση των καστανοπαραγωγών από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel που προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή Κάστανου, καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας, Αμπελακίων και διοργανώνουν σύσκεψη αύριο, Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα στη Μελίβοια στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Οπως σημειώνουν, «έχουμε τον παραλογισμό, σε ένα Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί αλλά να δίνεται αποζημίωση –και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής– για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου».

Καταγγέλλουν πως με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση αναφέρει το 902.gr.

Featured Image

Επισημαίνουν ότι «το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιας και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολεί εκατοντάδες αγρότες που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής κάστανου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρία χρόνια περίπου, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής. Την φετινή χρονιά που διανύουμε, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά».

Διεκδικούν άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το Κάστανο στην περιοχή για τις ζημιές από το Daniel. Να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα, να μην λείψει κανείς από τη σύσκεψη! Όπως δείχνει η εμπειρία χρόνων, οτιδήποτε κατακτήθηκε είχε ως αφετηρία την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες. Την αποζημίωση θα την κερδίσουμε επειδή την δικαιούμαστε και θα επιβάλλουμε λύση!», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Featured Image