Μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και πιθανά προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων αναμένονται και την φετινή χρονιά.

Το «Ν» έχει καταγράψει όσα συμβαίνουν με την δικαστική διαμάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον   ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» η κτηνίατρος και υπεύθυνη έργου του ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) Καλλονής Αναστασία Δαούση, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν στα μικρά ΚΥΔ, οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο διαγωνισμός πιστοποίησης των ΚΥΔ.

Ειδικότερα η κ. Δαούση ανέφερε: «Αυτή την στιγμή ξεκίνησε η αξιολόγηση όλων των ΚΥΔ, παλαιών και νέων. Έχουμε  3 Μαρτίου, δόθηκε παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου, προκειμένου να κατατεθούν οι φάκελοι για την πιστοποίηση τους.

Σε πρώτη φάση, αυτές οι αιτήσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να αξιολογηθούν, αν είναι σωστές, αν λείπουν πιστοποιητικά κλπ. Όσα ΚΥΔ ολοκληρώνουν με επιτυχία αυτή την πρώτη φάση θα περάσουν στην δεύτερη. Εκεί υπάρχει η υποχρέωση οι υπεύθυνοι και οι αναπληρωτές τους να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια και να δώσουν κάποιες εξετάσεις».

Κατά την εκτίμηση της κ. Δαούση ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι πολύ περισσότερος από ένα μήνα. Κάτι που σημαίνει πως, στην καλύτερη περίπτωση, η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει περί τα τέλη του Απριλίου. Κι αυτό σε μια χρονιά που οι αιτήσεις απαιτείται να συνταχθούν με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα οδηγήσουν σε ποινές και απώλειες επιδοτήσεων για τους αγρότες. Η κ. Δαούση ανέφερε πως φημολογείται παρέμβαση από το ΓΕΩΤΕΕ που ίσως να οδηγήσει σε πάγωμα η ακύρωση του διαγωνισμού για την πιστοποίηση των ΚΥΔ.

Κατά την εκτίμηση της κ. Δαούση στόχος του σχεδιασμού που έχει κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να οδηγηθούν σε κλείσιμο τα μικρά ΚΥΔ καθώς δεν μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις νέες αυξημένες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Επίσης εξέφρασε την αμφιβολία της κατά πόσο τα μεγάλα ΚΥΔ θα έχουν την δυνατότητα με το προσωπικό που σήμερα απασχολούν να καλύψουν και τους αγρότες που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από τα μικρά. Σε κάθε περίπτωση τα μικρά ΚΥΔ για να επιβιώσουν θα πρέπει να προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες ανέφερε η κ. Δαούση.

www.stonisi.gr